Castello di Serralunga d’Alba

Loading Als favoriet toevoegen

Wauwfactor met een plus

“Via een wir-war aan straatjes beland je bij het pronkstuk: het kasteel!”

Castello di Serralunga d'Alba

Stap terug in de tijd in Serralunga d’Alba voor een rondleiding door het kasteel.

Castello di Serralunga d’Alba is een veertiende-eeuws adellijk kasteel in het fraaie middeleeuwse dorp Serralunga d’Alba. In 1340 kreeg de rijke bankiersfamilie Falletti het kasteel als leengoed als dank voor hun militaire inzet. Zij waren eveneens eigenaar van Castello Falletti in Barolo. Castello di Serralunga d’Alba was niet alleen een strategisch verdedigingsfront, maar het was eveneens een pronkstuk. De toren werd gebruikt voor waarnemingsdoeleinden. Het was daarnaast vooral een statussymbool. De magnifieke ophaalbrug bekrachtigt dat beeld. De kamers in het palacium hadden een woon- en representatiefunctie. Het palacium is het langgerekte gedeelte van het kasteel. Anders gezegd het middenstuk. Het is rijkelijk gedecoreerd met cassetteplafonds, schouwen en fresco’s. Het uitzicht op de stad vanuit Castello di Serralunga d’Alba is geweldig. Je ziet één grote lappendeken met wijnvelden, bos en dorpjes.

Castello di Serralunga d’Alba

In 1949 is Castello di Serralunga d’Alba aangekocht door Opera Pia Barolo en daarmee staatseigendom. Dit is een stichting opgericht door Markiezin Giulia di Barolo, de laatste erfgenaam van de Falletti familie. Het kasteel fungeerde daarna voornamelijk als pakhuis voor landbouwproducten. Door het beschikbaar stellen als opslagruimte werden boeren in de omgeving geholpen. Nu is het toevertrouwd aan de staat: aan de stichting Barolo & Castles. Zij hebben er een toeristische attractie van gemaakt, dat een bezoek op gezette tijden mogelijk maakt. In Barolo vindt je nog een kasteel van de Falletti’s. Daarin huisvest het Museo del Vino a Barolo. Eveneens een belevenis om te bezoeken. Een andere optie voor een cultureel dagje is een combinatie maken met het schitterende dorp Monforte d’Alba.

Loading Als favoriet toevoegen

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Bezoektijden

Zaterdag,  zondag, maandag en alle feestdagen is Castello di Serralunga d’Alba geopend van: 10.30 – 13.30 en van 14.30 en 18.30 uur.

Tijdens bancaire vakanties opent het kasteel eveneens haar deuren op vrijdag. Onduidelijk is, wanneer dat is. In ieder geval niet de vrijdag in de eerste week van augustus toen wij (en een handje vol anderen) voor de gesloten deur stonden. Helaas heb ik het dus niet van binnen kunnen zien, maar de buitenkant is veelbelovend. Een bezoek staat op de planning voor een volgende keer.

Entree € 6,00
Korting Torino + Piemonte card € 3,00
Kinderen tot 18 jaar gratis

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?