Musea Asti

Loading Als favoriet toevoegen

Paleizen, torens en tapijten.

“De kunstschatten van Asti zijn een bezoek waard”

Musea Asti

Op je dooie akkertje cultuur snuiven in de stad van de torens Asti.

Je hebt ontzettend leuke musea in Asti. Nog leuker is dat je zes musea kunt bezoeken met slechts één ticket die ook nog 7 dagen geldig is. Je hoeft dus niet als een raket alle musea af, maar je kunt op je gemak al het moois dat de museums in Asti te bieden hebben bekijken. Alle musea Asti van de Fondazione Asti Musei liggen op loopafstand van elkaar. Je doorkruist hierdoor de historische stad op een culturele wijze. Natuurlijk kom je daarbij ook verschillende kerkelijke gebouwen tegen. Soms geopend, soms gesloten. Gewoon even aan de deur voelen en in een serene rust binnenkijken.

Palazzo Mazzetti


Palazzo Mazzetti is een middeleeuws paleis van de Mazzetti familie aan de belangrijkste stadsader van Asti. Het barokke paleis is gerestaureerd in 1751 door de architect Benedetto Alfieri. In 2009 heeft opnieuw een renovatie plaatsgevonden. Wanneer je het museum van kelder tot de bovenste verdieping doorloopt, maak je kennis met de kunsthistorie van Asti. Je ziet barokke meubels, schilderijen en sculpturen uit de 16e tot en met de 20e eeuw. Zeer de moeite waard.

S. Anastasio Crypt

In de kelder treft je de resten aan van een Romeinse kerk uit de 11e – 12e eeuw van Sant’Anastasio. Denk aan tombes, kolommen, beelden en meer. Ook behoort een drie hoofdige fontein tot de waardevolle historische collectie. 

Palazzo Alfieri

Een Piemontese beroemdheid is Vittorio Alfieri geboren in 1749. Je visiteert zijn geboortehuis in het Alfieri Palazzo. De historische kamers geven het leven van deze belangrijke toneelschrijver en dichter in al zijn facetten weer. Natuurlijk krijg je daarbij ook een inkijk in zijn producties en werkzame leven. Zijn neef Benedetto Alfieri heeft eveneens dit barokke paleis onder handen genomen. Wanneer je de Italiaanse taal machtig bent, krijgt een bezoek meer inhoudt. De tentoonstelling bevat interactieve elementen.

Guglielminetti musei

In de kelder van Palazzo Alfieri is een tentoonstelling van Eugenio Guglielminetti met schilderijen, beeldhoudwerk en scenografie.

Loading Als favoriet toevoegen

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Archeologie en meer

Domus Romana
Hasta was de Romeinse nederzetting uit de 2e eeuw voor Christus, het tegenwoordige Asti. Hiermee is de stad ouder dan Turijn en Alba.

Domus Romana is een archeologische hotspot. Je vindt er namelijk oude restanten van een huis van een zeer welgestelde familie. Kenmerkend zijn met name de bijzondere mozaïeken en de pilaren van de historische verwarmingsmethode.

Helaas was het gesloten toen wij er waren. Als je toch in de buurt bent, bezoek dan gelijk de Catthedrale di Santa Maria Assunta

 

Stad van de Torens

Torre Troyana
Asti is bekend vanwege haar vele torens. Net zoals San Giminagno in Toscane. Helaas zijn door de eeuwen heen maar 7 torens overgebleven. De Torre Troyana is gebouwd in de 13e eeuw. Je kunt de top van toren bereiken, maar daarvoor moet je 199 trappen bestijgen. Een leuke uitdaging, maar niet doen op het heetste van de dag. Trek bovendien gympen aan. Je hebt uiteindelijk een fantastisch uitzicht over de stad.

St. Pietro in Consavio
Je treft overblijfselen van de Romaanse kerk gewijd aan Sant’Anastasio. In dit archeologisch museum zijn stenen vondsten tentoongesteld afkomstig uit adellijke paleizen uit de stad.

Ook te zien

Naast deze musea Asti kun je naar het Paleontologisch museum (wetenschapsmuseum), Museo del Risogrimento / Palazzo Ottolenghi,  (geschiedenis van de hereniging van Italië), Museo del Palio di Asti (palio), The Scassa Tapestry (wandtapijten), en Dicocesan Museum of Saint John (kerk). Kortom, er valt nogal wat te zien.

Kathedraal van Asti

Daarnaast zijn de vele kerken in de stad ook interessante bezienswaardigheden. De kathedraal van Asti, Catthedrale di Santa Maria Assunta is werkelijk adembenemend. Zoveel fresco’s en versierselen maakt de rijkdom van de kerk  (en de stad destijds) gelijk duidelijk. De kathedraal ligt niet direct op de loop. Het bevindt zich namelijk buiten het winkelgebied. Vanaf het begin van Corso Vittorio Alfiero ongeveer een tien minuten lopen. De kathedraal dagelijks geopend, maar is tussen 12 uur en 15 uur gesloten. Deze tijden zijn niet heel strikt, het kan ook zo maar 15.15 uur zijn. Voor de stipte Nederlander 😉

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?