Vakantie 2021 en corona

Coronamaatregelen en meer

“Italië is het beste jongetje van de klas in het naleven van de coronamaatregelen”

Vakantie 2021 en corona

Wat ga jij doen? Vakantie 2021 en corona zijn een wispelturige combinatie. De coronamaatregelen veranderen continu. Daarbij ook nog eens per land. Op Mijn Italiaanse tante informeren we je zo goed mogelijk. Maar houd zelf ook de noodzakelijke websites van de overheid in Nederland en Italië in de gaten.

Vakantie 2021 en corona. Een combinatie die voor onzekerheid zorgt. Ga je ervan uit dat het coronavirus onder controle is en we gewoon kunnen reizen naar Italië? Of speel je op zeker en wacht je af. Bepaal je in dat geval last minute of je op vakantie gaat? Daarentegen wel met het risico dat net dat ene leuke hotelletje volgeboekt is. Het is een lastige overweging. Op Mijn Italiaanse tante vind je op deze pagina de laatste coronaregelgeving van Italië en dan specifiek voor de Piemonte. Vakantie 2021 en corona: wij houden in ieder geval moed!

Vakantie 2021 en corona
Ofschoon Piëmonte wellicht code geel heeft, kun je desondanks twijfels hebben. Afgelopen coronaperiode in 2020 ben ik twee keer naar Piëmonte geweest. Zowel met de auto als het vliegtuig. Italië is het beste jongetje van de klas als het om de naleving van de coronaregelgeving gaat. Iedereen houdt zich keurig aan de maatregelen en is respectvol naar elkaar. Dat betekent mondkapje opzetten, afstand houden en handen bij elke winkel desinfecteren. Geen vervelende discussies, maar eventuele aanwijzingen gewoonweg opvolgen. Eerlijk gezegd, voelde ik me daar veiliger dan in Nederland. Is het code geel, dan zie ik geen belemmering. De keuze is uiteraard persoonlijk.

Wil je meer weten?

Ben je enthousiast over Piemonte? Ben je nieuwsgierig naar iets?

Vraag het aan Tante

“Heerlijk weer, warmhartige mensen, verrukkelijk eten!”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Boeken met annuleringsoptie

Wat je ook doet, het is verstandig om een accommodatie te boeken met soepele annuleringsvoorwaarden. Daarvoor kun je natuurlijk grote boekingssites gebruiken. Je betaalt voor soepele annuleringsvoorwaarden echter een toeslag. Je kunt ook via Mijn Italiaanse tante rechtstreeks naar de website van de accommodatie gaan. Stuur een mail tot wanneer je kosteloos mag annuleren of verplaatsen. Bijkomend voordeel dat je de accommodatie commissie aan de boekingssites uitspaart. Een win-winsituatie dus.

Nederlandse overheid

Nederland geeft een negatief reisadvies voor gebieden die code rood of oranje hebben. Op dit moment is het advies om alleen naar Italië te reizen als het strikt noodzakelijk is. Ga je naar Italië dan moet je na thuiskomst tien dagen in quarantaine. Bovendien moet je een negatieve covid-19 PCR-testuitslag én een negatieve sneltestuitslag overleggen als je Nederland per vliegtuig of schip binnen wilt reizen.

 

Reisadvies Italië

Gezondheisverklaring

Wanneer je op dit moment Italië binnen komt of op doorreis bent moet je een eigen  verklaring voor wat betreft je gezondheid overleggen. Deze kun je hier downloaden. Deze verklaring moet je laten zien als je aangehouden wordt voor controle. In het openbaar vervoer of door de politie bijvoorbeeld. Heb je symptomen die op corona kunnen wijzen of ben je besmet met COVID-19 dan mag je Italië niet inreizen.

27 01 2021 CODE ORANJE PIEMONTE
Piemonte heeft code oranje. Je mag alleen deze regio binnenkomen en verlaten als het strikt noodzakelijk is. Er is nog steeds quarantaine plicht voor iedereen. Alleen voor noodzakelijke activiteiten werk, school, boodschappen en persoonlijke diensten (kapper e.d.) en gezondheid mag je het huis verlaten.

Eigen gezondheidsverklaring

Bij code geel of oranje

Naast de eigen gezondheidsverklaring heb je een verklaring nodig met een negatief testresultaat op corona van maximaal 72 uur oud. Deze test moet met een wattenstaafje uitgevoerd zijn. Heb je een dergelijke test niet, dan moet je die alsnog binnen 48 uur na aankomst in Italië uit laten voeren op het vliegveld, bij de grens of bij een plaatselijk gezondheidsinstituut. In afwachting van het testresultaat dien je op het vakantieadres in thuisquarantaine te gaan. Verder meld je je aanwezigheid bij de preventieafdeling van een lokaal bevoegd gezondheidsinstituut.

 

Gezondheidsklachten melden

Ook als je a-symptonische klachten hebt. Je dient je tot slot hier acuut te melden bij gezondheidsklachten die wijzen op COVID-19. Bel hiervoor de corona hotline van Piemonte:

  • 0039 800 19 20 20 24 uur per dag bereikbaar
  • 0039 800 333 444 bereikbaar op doordeweekse dagen van 08:00 tot 20:00

Coronamaatregelen Italië

Houd minimaal 1 meter afstand tot elkaar. Het dragen van een mondkapje is verplicht zowel binnen in openbare ruimtes en in de buitenlucht.  Restaurants zijn uitsluitend geopend zijn van 5 uur in de ochtend tot 22 uur voor thuisbezorging. Publiek is niet toegestaan bij sportwedstrijden. Musea theaters, bioscopen en concertzalen zijn gesloten. Winkelcentra zijn dicht in het weekend. Alleen met het openbaar vervoer reizen indien strikt noodzakelijk. Bepaalde gebieden kunnen een avondklok hebben die geldt vanaf 21.00 uur. Bij code oranje mag je niet tussen de regio’s reizen.

Wil je meer weten?

Ben je enthousiast over Piemonte? Ben je nieuwsgierig naar iets?

Vraag het aan Tante

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?