Vakantie 2021 en corona

Coronamaatregelen en meer

“Italië is het beste jongetje van de klas in het naleven van de coronamaatregelen”

Vakantie 2021 en corona

Wat ga jij doen? Vakantie 2021 en corona zijn een wispelturige combinatie. De coronamaatregelen veranderen continu. Daarbij ook nog eens per land. Op Mijn Italiaanse tante informeren we je zo goed mogelijk. Maar houd zelf ook de noodzakelijke websites van de overheid in Nederland en Italië in de gaten.

Vakantie 2021 en corona. Een combinatie die voor onzekerheid zorgt. Ga je ervan uit dat het coronavirus onder controle is en we gewoon kunnen reizen naar Italië? Of speel je op zeker en wacht je af. Bepaal je in dat geval last minute of je op vakantie gaat? Daarentegen wel met het risico dat net dat ene leuke hotelletje volgeboekt is. Het is een lastige overweging. Op Mijn Italiaanse tante vind je op deze pagina informatie omtrent de coronaregelgeving van Italië en dan specifiek voor de Piemonte. Vakantie 2021 en corona: Mijn Italiaanse tante gaat!

Vakantie 2021 en corona
Code wit in Italië betekent veilig reizen. Daarentegen stelt Italië wel regels aan het reizen vanuit Nederland of een ander buitenland naar Italië. Je dient een vaccinatiebewijs te overleggen waarbij de laatste prik twee weken daarvoor gezet is. Of een herstelbewijs niet ouder dan 6 maanden in de corona app. In alle andere gevallen is een antigeentest of een PCR-test met negatieve uitslag van maximaal 48 uur oud met een officieel reiscertificaat noodzakelijk. Je dient deze antigeentest dus bij een officiële instantie uit te laten voeren. Een eigen sneltest voldoet niet. Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven niet getest te worden. Verder moet je digitaal het EU Ditigal Passender Locator Form invullen. Bij restaurants en musea moet je een ‘green pas’ laten zien. Dit is de QR-code in je corona app.

Wil je meer weten?

Ben je enthousiast over Piemonte? Ben je nieuwsgierig naar iets?

Vraag het aan Tante

“Heerlijk weer, warmhartige mensen, verrukkelijk eten!”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Boeken met annuleringsoptie

Wat je ook doet, het is verstandig om een accommodatie te boeken met soepele annuleringsvoorwaarden. Daarvoor kun je natuurlijk grote boekingssites gebruiken. Je betaalt voor soepele annuleringsvoorwaarden echter een toeslag. Je kunt ook via Mijn Italiaanse tante rechtstreeks naar de website van de accommodatie gaan. Stuur een mail tot wanneer je kosteloos mag annuleren of verplaatsen. Bijkomend voordeel dat je de accommodatie commissie aan de boekingssites uitspaart. Een win-winsituatie dus.

Nederlandse overheid

Nederland geeft een negatief reisadvies voor gebieden die code rood of oranje hebben. Bij code geel kunnen er reisvoorwaarden zijn. Op dit moment heeft Italië code groen. Dus er zijn geen belemmeringen.

Kom je terug in Nederland dan hoef je na thuiskomst niet in quarantaine. Daarentegen moet je een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs overleggen. Dat geldt voor iedereen ouder dan 12 jaar. Reis je met een vliegtuig is bovendien een gezondheidsverklaring nodig. Op Nederland Wereldwijd vind je de meest recente reisadviezen.

 

Reisadvies Italië

EU Digital Passenger Locator Form (dPLF)

Wanneer je op dit moment Italië binnenkomt of op doorreis bent, moet je het dPLF invullen. Via de link registreer je je. Daarna krijg je een mail met een link ter bevestiging. Deze mail ziet er wat onprofessioneel uit met een hele lange link. Vervolgens log je in en vul je alle gegevens in. Dit hoef je alleen als hoofd van de familie of groep te doen. Daarna ontvang je een QR-code. Deze moet je altijd bij je hebben ter controle. Je mag het formulier ook uitprinten.

Heb je symptomen die op corona kunnen wijzen of ben je besmet met COVID-19 dan mag je Italië niet inreizen.

 

Registratie Italië

Bij code wit, geel of oranje

Naast het dPLF heb je een negatieve testuitslag van maximaal 48 uur oud voor het moment van aankomst. Dit mag een antigeentest of PCR-test zijn. Dit geldt voor iedereen vanaf 6 jaar. Een vaccinatiebewijs geldt alleen als je veertien dagen of langer volledig gevaccineerd bent. Een herstelbewijs niet ouder dan 6 maanden voldoet eveneens.

Op de officiële website van de Europese Unie, te weten,  Re-Open Europa, vind je alle recente maatregelen en vereisten.

 

Re-Open Europa - Italië

Gezondheidsklachten melden

Ook als je a-symptonische klachten hebt. Je dient je tot slot hier acuut te melden bij gezondheidsklachten die wijzen op COVID-19. Bel hiervoor de corona hotline van Piemonte:

  • 0039 800 19 20 20 24 uur per dag bereikbaar
  • 0039 800 333 444 bereikbaar op doordeweekse dagen van 08:00 tot 20:00

Coronamaatregelen Italië

Houd minimaal 1 meter afstand tot elkaar. Het dragen van een mondkapje is verplicht zowel binnen in openbare ruimtes en bij drukte in de buitenlucht.  Musea theaters, bioscopen en concertzalen zijn geopend met restricties.  Bovendien moet je een green pas laten zien. Dit is de QR-code in de corona app. Openbaar vervoer met restricties. In de auto geen beperkingen voor mensen uit hetzelfde huishouden. Bij code rood of oranje mag je niet tussen de regio’s reizen.

Italië Veilig gevoel

Ofschoon Piemonte nu code groen heeft (of Italiaanse code wit), kun je desondanks twijfels hebben. Afgelopen coronaperiode ben ik meermaals naar Italië gereisd. Zowel met de auto als het vliegtuig. Italië is het beste jongetje van de klas als het om de naleving van de coronaregelgeving gaat. Iedereen houdt zich keurig aan de maatregelen en is respectvol naar elkaar. Dat betekende toen mondkapje opzetten, afstand houden en handen bij elke winkel desinfecteren. Geen vervelende discussies, maar eventuele aanwijzingen gewoonweg opvolgen. Eerlijk gezegd, voelde ik me daar veiliger dan in Nederland. Is het code wit of geel, dan zie ik geen belemmering. De keuze is uiteraard persoonlijk.

Wil je meer weten?

Ben je enthousiast over Piemonte? Ben je nieuwsgierig naar iets?

Vraag het aan Tante

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?