Klimaat Piemonte

Prettig vertoeven

“Een aangenaam klimaat. Heerlijk warm. Soms wat heet maar met afkoelende regen. ”

Klimaat

Piemonte is qua klimaat een allemansvriend. Zon, regen en sneeuw. Waarbij de temperaturen aangenamer zijn dan in Nederland. De zonaanbidder én de wintersporter komen hier aan hun trekken.

Piemonte heeft een klimaat voor iedereen. Grofweg kun je deze Italiaanse regio in drieën delen. In het noorden en westen vind je het Alpengebied. In de Alpen zijn de skigebieden en pistes. In de wintermaanden kun je hier fantastisch skiën. Het is hier namelijk minder koud: je kunt een stralende zon treffen op de bergen met sneeuw. Ideaal dus. In het noorden ligt Lago Maggiore. In de zomer is het hier prettig vertoeven, maar wel druk. Het is de toeristische trekpleister van Piemonte. Je hebt een grote zonzekerheid al kunnen de temperaturen flink boven de dertig uitschieten.

Povlakte

In het midden van de regio bevindt zich de Povlakte. Hier heb je een subtropisch klimaat. Daardoor is het mogelijk om rijst te kweken. Dat verwacht je eigenlijk niet in Europa, toch? In dit gebied, rond Vercelli, tref je daarom grasgroene vlaktes met riso (rijst) aan. Het heeft alleen wel één nadeel. De rijstvelden zijn omringd met water, daarop gedijt het goed. Dit trekt alleen ontzettend veel muggen aan. Ga je in de zomer naar deze omgeving bewapen je dan met anti-muggenproducten. Het is de minst toeristische kant van Piemonte. Alle rust en ruimte dus.

Wil je meer weten?

Ben je enthousiast over Piemonte? Ben je nieuwsgierig naar iets?

Vraag het aan Tante

“Glooiende heuvels, heerlijk weer, zalig eten en topwijnen. ”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Maritiem klimaat

Het zuidwestelijke gedeelte van Piemonte wordt de Langhe genoemd. In het bovenste gedeelte vind je de Alta Langa met iets hogere heuvels dan de Bassa Langa. Dit is de wijnstreek met plaatsen zoals Neive, Barolo en La Morra. Zodra je de rivier de Po oversteekt, zie je het landschap veranderen in glooiende heuvels. De zuidkant van Piemonte ligt tegen de regio Ligurië aan. Ligurië ligt aan de Ligurische zee en de Golf van Genua. Dit zorgt voor een maritiem klimaat. Warme zomers met een gemiddelde temperatuur van 30 graden. Maar let op, het kan ook echt heet zijn. Zo heet, dat je het liefst aan het zwembad of meer een ligt. ‘s Avonds kan het dan fiks onweren en de volgende dag regenachtig zijn. In de winter liggen de temperaturen een aantal graden boven het vriespunt. De lente en herfst zijn aangenaam. Al heb je dan wel kans op langdurige regenval. Door de verschillende landschappen tref je zodoende verschillende klimaatsoorten aan.

Wil je meer weten?

Ben je enthousiast over Piemonte? Ben je nieuwsgierig naar iets?

Vraag het aan Tante

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?