Bereikbaarheid

In een tel met het vliegtuig. Met de auto of trein rijd je het in één dag.

“Je staat binnen een dag in een andere wereld. Een schitterende wereld. ”

Bereikbaarheid

Je bent er zo

Hoe zit het met de bereikbaarheid naar Piemonte? Er zijn verschillende wegen die naar Rome leiden en dat geldt ook voor Piëmonte. In principe kun je binnen een dag in deze schitterende regio van Italië staan. Of je nu met de auto, trein of het vliegtuig gaat. Wil je het rustig aan doen met de auto, dan houd je een tussenstop in Duitsland, Zwitserland of Noord-Italië. Naar gelang je reistijd en het voorkeursland stop je bijvoorbeeld rond Freiburg, rond Luzern (wel wat duurder) of in de omgeving van Como. Reis je via Frankrijk dan is Lyon bijvoorbeeld een optie. Turijn ligt op circa 1100 km Utrecht.

Bereikbaarheid Piemonte

Tol
In Italië betaal je op de meeste snelwegen tol. Je betaalt met een creditcard, pinpas of contant bij het tolhuisje. Een creditcard is het meest handig. Tegenwoordig kun je bij een aantal tolhuisjes contactloos betalen. Wil je optimaal gemak? Sluit een abonnement af bij Telepass waardoor je tolkosten per bank kunt betalen. De slagboom gaat direct open bij het tolstation, dus je kunt zo doorrijden. De tolwegen kun je omzeilen door S-wegen te nemen. De kwaliteit van deze wegen is soms van een ander niveau dan je gewend bent in Nederland. Desondanks zijn ze vaak goed begaanbaar. Overigens is de reistijd niet altijd langer. Voor sommige wegen betaal je tol achteraf. Opletten dus op de borden.

Parkeren
Witte lijnen om een parkeervak betekent gratis parkeren. In een blauw parkeervak moet je betalen. Een aantal stadscentra zijn autoluw. Dit is aangegeven met:  ‘Zona Traffico Limitato’. Je parkeert je auto in dat geval net buiten de stadsgrens. Dat geldt ook voor veel historische dorpjes. Geen probleem, in de regel is alles te voet af te leggen. Let op, de bekeuring wordt keurig thuis gestuurd als je toch het centrum binnenrijdt.

Kan ik je ergens mee helpen?

Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.

Kan ik je ergens mee helpen?

Met de auto naar Piemonte

De bereikbaarheid met de auto is uitstekend. Via Duitsland rijd je via Milaan of Turijn de Piemonte binnen.

Noord (Turijn)
Vanuit Nederland rijd je via E27 Bazel in Zwitserland, Montreux en E25 Aosta richting Turijn. Je neemt hierbij de San Bernadino pas of tunnel (circa € 21,00).

Oost (Allessandria – Alba)
Vanuit Nederland rijd je via de E27 Bazel in Zwitserland via E35 rijd je naar Lugano. Daarna via de E62 richting Milaan. Je komt zo via de oostkant Piemonte binnen.

West (Biella)
Een alternatieve route is via Frankrijk. Je rijdt dan via de E17 of E21 en vervolgens de E15 richting Lyon. Daarna ga je via de E70 richting Turijn. Afhankelijk van de eindbestemming. In Frankrijk betaal je tol op bepaalde wegen. Ook bij de grens krijg je te maken met tolheffing bij de Fréjutunnel (circa € 47,00). Een andere route is via de Mont Blanctunnel. Via Dyon rijd je over Zwitserland. Van Chamonix-Mont Blanc ga je via de grensovergang Courmayeur naar de Italiaanse regio Biella (E25). Ook hier betaal je tol (ca € 45,00).

Met het vliegtuig naar Piemonte

Piemonte heeft twee vliegvelden: Turijn en Cuneo. Maar vliegen via Milaan Malpensa, Milaan Bergamo of Genua is ook prima te doen. De bereikbaarheid met het vliegtuig is daardoor goed. De gemiddelde vliegtijd is 1 uur tot 1,5 uur. Je vliegt vanuit Nederland vanaf de vliegvelden Schiphol, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht of Groningen. De keuze is afhankelijk van het gewenste aankomstvliegveld. Vanaf het vliegveld stap je de trein, bus of huurauto in. Vliegen naar Piemonte is een goede optie om er snel te zijn.

Met de trein naar Piemonte

De trein kost wat meer tijd om in Piëmonte te geraken. Je neemt bijvoorbeeld vanuit Nederland de Thalys naar Parijs. In Paris Nord neem je de metro naar Paris Gare de Lyon. Vervolgens reis je verder met TGV. In Oulx-Cesana-Claviere-Sestriere stap je over in de trein naar Turijn. Vanuit daar reis je verder naar je bestemming in de Piemonte. Er rijden ook treinen rechtstreeks vanuit Paris Gare de Lyon naar Turijn. Daarnaast kun je met de ICE via Frankfurt en Bazel naar Milan met de trein. De bereikbaarheid met de trein is dus divers. De gemiddelde reistijd (afhankelijk van het vertrekstation) is 12 tot 14 uur. Houd rekening met minimaal twee keer overstappen.

NS International

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?