Wijn proeven Piemonte


Wijn proeven Piemonte. Zeg Piemonte. Zeg wijn. Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De glooiende heuvels met wijnranken zijn een lust voor het oog. Voor mij is deze wijnstreek van Italië favoriet. Ik ben dol op wijnen uit deze regio. Ook al heb je geen verstand van wijn, je herkent het direct als de wijn uit het Langhe-Roero-Monferatto wijngebied komt. Het bouquet is namelijk heel specifiek. Daarbij is de smaak verfijnd en tongstrelend.

Nebbiolodruif

Wijn uit Piemonte wordt voornamelijk van het druivenrassen Nebbiolo en Barbera gemaakt. De beroemdste rode wijnen zijn de Barbera, Barbaresco en Barolo. De laatste wordt de koning onder de wijnen genoemd. Vergelijkbaar met Champagne in Frankrijk. Bij de witte wijnen is Roero-Arneis het meest bekend. Kwaliteitswijnen hebben het DOC of DOCG keurmerk. Dat wil overigens niet zeggen dat er geen hele fijne wijnen zijn zonder dit keurmerk. Zelfs in de supermarkt.

Trots

Piëmontese wijnboeren zijn trots op hun product. Vol passie maken ze wijn. Vaak kun je de wijnkelder of proeflokaal bezoeken voor een rondleiding en proeverij. Je zult merken, dat ze vol enthousiasme vertellen. Een andere mogelijkheid om wijn Piemonte te proeven is een wine tasting bij een enoteca. Het grote voordeel is, dat je wijn van meerdere wijnhuizen kunt proberen. Overigens schenken de talrijke wijnbarretjes en restaurants veelal wijn uit Piëmonte. Dus kansen te over!

Is voor jou de Barolo ook de koning?

Tante Xandra
Italiaanse Tante

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?