Adopteer een wijnrank

Adopt a row in the Lanze

“Een leven als miniwijnboer in Piemonte. Het kan!”

Adopteer een wijnrank

Adopteer een wijnrank. Eigenaar van een een ieniemienie wijngaard in Piemonte. Wie kan dat zeggen?

Zit je ook wel eens te mijmeren? Over een leven in Italië als wijnboer? Adopteer een wijnrank in Castagnole delle Lanze! Jij hebt dan je eigen mini-wijngaard én kunt genieten van de lekkerste wijn. Hiermee ondersteun je bovendien de plaatselijke wijnboeren. Ook leuk om cadeau te geven, trouwens. Het wijngebied tussen Langhe en Monferrato wordt veelal gezien als inferieur. Anders gezegd het heeft minder aanzien. Terwijl ook in dit UNESCO-gebied fantastische goede wijnen worden geproduceerd.  In 2010 is daarom het initiatief ‘Adopt a row in the Lanze’ ontstaan in het dorp Castagnole delle Lanze. Dit is een wijndorp in de provincie Asti. Op deze manier wil de gemeente de wereld het tegendeel bewijzen op een ludieke manier.

Adopteer een wijnrank

Hoe werkt adopteer een wijnrank?  In de gemeente Castagnole delle Lanze kun je 20 meter strekkende rij met wijnranken adopteren. De wijngaard bestaat uit stokken van het Barbera druivenras. Deze wijnranken worden verzorgd door plaatselijke wijnboeren. Maar in de maand maart mag je mee een deelnemende wijngaard in om de wijnstokken te snoeien. Dit is een culinair verzorgde ochtend met uitgebreide lunch (kosten circa € 50,00). Vervolgens heb je in de maand mei opnieuw een reden om naar Piemonte te reizen. Tijdens het Festa della Barbera di Cortile kun je je flessen wijn ophalen. Bovendien kun je deelnemen aan een wijn- en gastronomieroute van binnenplaats naar binnenplaats. Tot slot mag je in september tijdens Festa della Vendemmia helpen om druiven te oogsten. Ook is deze activiteit gekoppeld aan een lekkere lunch (deelnamekosten circa € 50,00). Vervolgens produceert oenoloog Ezio Rivella, van wijnhuis Bel Fit de Barberawijn van alle deelnemende wijnboeren in zijn kelder.

Barbera Lanze

Je krijgt een certificaat met de ligging van jouw geadopteerde wijnranken. De wijngaard is dus zelf te bezoeken! Daarnaast ontvang je 12 flessen Barbera Lanze wijn met je eigen naam op een subtiel rugetiket. Hoe leuk is dat? De tekst kun je dus personaliseren. Dat maakt dat dit een ontzettend gaaf cadeau is. De flessen kun je vervolgens ophalen bij het gemeentehuis van Castagnole delle Lanze, Chiesa di Buttuti of tijdens evenementen. Je kunt ze eveneens op laten sturen tegen verzendkosten. Van de overgebleven resten maken ze trouwens grappa. Deze grappa presenteren ze tijdens het Festa della Barbara. Ook is er dan een tentoonstelling Chiesa di Buttuti. Als adoptant van Adopteer een wijnrank word je gewaardeerd. Je krijgt korting bij verschillende agriturismo’s, wijnwinkels en restaurants in het dorp. Per jaar nemen er ongeveer 1.300 adoptanten deel aan dit gave wijnproject.  

Kan ik je ergens mee helpen?

Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.

Kan ik je ergens mee helpen?

Kosten en bestellen

12 flessen Barbera (rode wijn)
Wijn € 100,00
Verzendkosten € 66,00*

Je kunt de wijn ook zelf ophalen tijdens Festa della Barbera. Je hebt dan geen verzendkosten. Hou hiervoor zelf de website van Lanze.it of Facebook in de gaten.

Bestellen
Het gemeentebestuur van Castagnole delle Lanze treedt op als regisseur van het project. Via de Italiaanse website vul je het formulier in en je maakt het bedrag over.

 

Bestel direct bij gemeente Castagnole delle Lanze

Bestellen via Mijn Italiaanse tante

Vind je het lastig om zelf rechtstreeks te bestellen in verband met de taal, dan kan Mijn Italiaanse tante dit voor je verzorgen. Wij rekenen hiervoor € 39,50. Onze service bestaat uit het plaatsen van de bestelling en het begeleiden van de betaling.

Alle communicatie over de bestelling verloopt via jou. Na ontvangst van de betaling ontvang je in de regel binnen een week het adoptiecertificaat. De wijn wordt kort daarna  vanuit Italië verzonden naar de adoptant.  Ik heb daardoor geen zicht op de verzendtermijn. Het duurt gewoon even.

Geef je de wijnrank cadeau, maak je geen zorgen, alle communicatie over de bestelling verloopt dus uitsluitend via jou.

Let op: Mijn Italiaanse tante is niet verantwoordelijk voor de verdere afwikkeling door de gemeente. Het blijft voor mij elke keer ook spannend of het goed gaat. Ik zit  helaas niet achter een bureau bij de gemeente in Italië om de adoptie te regelen en de verzending te managen. Waar kun je tegenaan lopen: het duurt wat langer,  het duurt heel lang, het duurt eeuwig lang (mail me dan gerust). Ook kunnen de etiketten apart komen. In het ergste geval passen ze tussendoor het concept aan en vertellen ze mij niks. Tja. Vervelend, maar dit is de praktijk. Kan ik daar wat aan doen? Helaas. We stappen samen in dit avontuur en in de meeste gevallen verloopt het vlot.

Wijnrank adopteren. Tante bestelt voor jou.

Wat krijg je

Adopteer een wijnrank:

  • Certificaat op naam voor één jaar
  • 12 flessen Barbera Lanze wijn
  • Korte persoonlijke tekst of naam op een etiketje op de achterkant van de fles
  • Uitnodiging voor het snoeien in maart (circa € 50,00)
  • Uitnodiging voor Festa della Barbara in mei
  • Uitnodiging voor het oogsten in oktober (circa € 50,00)
  • Korting bij ondernemers in Castagnole delle Lanze
  • Flessen wijn ophalen tijdens Festa del la Barbera of laten verzenden (tegen verzendkosten).

Op de Facebookpagina en de website van Comune di Castagnole delle Lanze worden data van festiviteiten gepubliceerd. De adoptie geldt een jaar en is daarna per jaar te verlengen.

Facebook Festa della Barbera

Meest gestelde vragen

Ik geef het cadeau, wie ontvangt mail?
Mijn Italiaanse tante communiceert uitsluitend met jou als besteller: Het certificaat zend ik eveneens naar jou. Geef je het cadeau, deze gelukkige ontvangt geen mail van mij. Het blijft dus een verrassing.

Wanneer ontvang ik het certificaat?
Je krijgt eerst een mail over de betalingswijze. Zodra ik de bemiddelingskosten en betalingsbewijs aan Italië ontvangen heb, maak ik de opdracht in orde naar gemeente Castagnole delle Lanze. In de regel ontvang ik binnen een week het certificaat. Deze stuur ik direct door naar jou als besteller.

Hoe geschiedt de betaling?
De betaling geschiedt in twee delen. Je krijgt een factuur voor de bemiddelingskosten. Daarnaast ontvang je betalingsinstructies voor Italië. Van de betaling naar Italië heb ik een bankafschrift nodig van je overboeking met daarop de betaling en je adresgegevens. Dit gebruikt de gemeente ter verificatie.

Wanneer wordt de wijn verstuurd?
Het adoptiecertificaat ontvang jij per mail. De wijn wordt normaliter vrij snel daarna via de gemeente verstuurd naar de adoptant. Helaas heb ik geen zicht op de verzending van de wijn.

Specifieke verzoeken
Adopteer een wijnrank is een ondersteuningsproject. Bovendien heb je te maken met Italië. Dat maakt het al ingewikkeld genoeg. Daarom zijn speciale verzoeken door mij niet in te willigen. Neem  in een dergelijk geval zelf contact op met de gemeente.

Wijnen wijnen wijnen

Tante Xandra
Italiaanse Tante

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?