Piemonte

Prachtregio van Italië

“Smulpapen, mensenmensen, cultuurliefhebbers, wijnlovers, natuurfreaks allemaal vinden ze een plek in Piemonte.”

Piemonte

Piemonte is misschien wel de minst bekende regio van Italië. Dat is spijtig. Want het is een prachtregio die werkelijk alles te bieden heeft.

Piemonte oftewel Piedmont is misschien wel de meest onderschatte regio van Italië. De schoonheid van dit gebied dringt pas tot je door als je echt kijkt. In tegenstelling tot de populaire regio’s Toscane en Umbrië die barsten van steden vol historische kunstschatten. Daarmee overigens ook de regio met hordes toeristen die elkaar voor de voet lopen. Piemonte Italië is een paradijs van bergen, glooiende heuvels vol wijngaarden en liefelijke middeleeuwse dorpjes en steden zoals Turijn, Asti, en Acqui Terme. Hier wordt niet alleen de koning van de wijnen geproduceerd, maar het is eveneens de sterrenkok van de Italiaanse keuken. Kortom, een ideale plek voor een stedentrip of vakantie volgens Mijn Italiaanse tante.

Truffels

De diamant van de Piëmontese keuken is de truffel. In de herfst gaat de truffeljager met zijn afgerichte hond op zoek naar deze knollen. In het geheim, want de truffel is kostbaar. Vooral de witte versie. Deze zeldzame witte truffel wordt daarom het witte goud genoemd. De smaak van de zwarte truffel is aards en neigt naar champignon. De witte? Ik wou dat ik het wist 😉. Truffels zijn een delicatesse. Ze worden gebruikt als ingrediënt voor een pasta, met ei of in een saus bijvoorbeeld. Of ter plekke over je gerecht geschaafd. In Alba vindt jaarlijks eind oktober het internationale truffelfestival Fiera Nazionale del Tartufo Bianco plaats.

Gastronomie Piemonte

Fijnproevers zijn volledig op hun plek in deze culinaire hotspot. Typische streekproducten zijn de eerder genoemde wijn en truffels. Maar daarnaast castelmagno (blauwe schimmelkaas), hazelnoten (de Nutellafabriek staat in Alba), risottorijst, vermout en chocolade. Gerechten die je zeker moet proeven: vitello tonato (kalfsvlees met tonijn), agnolotti (deegkussentjes), Brasato al Barolo (stoofpot) en Zabaglione (vla met rum). De Italianen zijn gastvrij en vertellen met plezier over hun streek, wijnen en gerechten. Aanschuiven en smullen.

Kan ik je ergens mee helpen?

Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.

Kan ik je ergens mee helpen?

“Glooiende heuvels, heerlijk weer, zalig eten en topwijnen. ”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Cultuur

Kastelen, paleizen, torens, kerken: Piemonte staat er vol mee. Zo zijn we zelf ooit beland in een kasteeltje in privébezit waar je voor een paar euro binnen mocht kijken. Een mini Paleis Het Loo waar kat Merlijn gewoon tussen het antiek struinde. Het is tekenend. In en om Turijn vind je de paleizen uit de Savoye dynastie. Maar er is meer. Onderweg kun je zomaar één van de reuzenbanken van kunstenaar Chris Bangle tegenkomen. In 2009 plaatste hij zijn eerste bank in Clavesana. Zijn Big Bench Community Project om lokaal vakmanschap en toerisme te stimuleren telt inmiddels 102 benches verspreid over Piëmont. Zo zijn er nog meer parels te vinden van kunstenaars tussen de wijnranken. Goed opletten dus.

Winkels

Struinen op vlooienmarkten om op zoek naar antiek en curiosa te gaan. Er zijn veel antiekmarktjes in deze regio te vinden. In Turijn heb je winkels te over. Net zoals in de centra van de dorpjes en steden. Kleine, leuke winkeltjes waar je unieke items scoort. Seravalle Designer Outlet is een grote outlet met luxe en reguliere merken. Mondovicino Outlet Village in Mondovì is wat compacter, maar zeker een aanrader. In Biella, het modehart, is The Place gevestigd. Houd er rekening mee dat winkels veelal tussen 13.00 en 16.00 uur gesloten zijn. Tijdens de Italiaanse zomervakantie van school sluiten een aantal winkels zelfs geheel.

Bevolking

In Piemonte is slow food uitgevonden. Uren tafelen met familie en vrienden en genieten van de lekkerste gerechten en mooiste wijnen. Eten en drinken is meer dan een levensbehoefte. Het draagt bij aan het levensgeluk. Dat zorgt ervoor dat er mooie ontmoetingen ontstaan. Omdat men echt de tijd neemt voor elkaar. Piëmonte is nog redelijk onontdekt. Het toerisme is in opkomst. De oudere bevolking spreekt geen Engels. Je maakt je verstaanbaar met Italiaans, Engels of Frans. En anders kom je met handen en voeten ook een heel eind. De Piëmontees waardeert je bezoek, dus doet zijn best. Op elk vlak. Voel je welkom.

Op de foto: wijnvrienden van Mijn Italiaanse tante: Enrico en Sonia Orlando van Ca’ Richeta Enrico Orlando 

Landschap

Piemonte dankt haar naam aan de piedi dei monti. Anders gezegd, de voet van de bergen. Oftewel de Alpen in het noorden en oosten. De wandelaar kan hier zijn hart ophalen, maar in de winter ook de fervent wintersporter. Ongeveer 40% van de regio is bergachtig. De Monte Rosa-massief is na de Mont-Blanc de hoogste berggroep van Europa. In het Noorden is Lago Maggiore het meest bekend. In dit waterrijke gebied vind je eveneens de uitgestrekte rijstvelden. Kenmerkend zijn de glooiende heuvels met wijnranken, historische dorpjes met torens en kastelen. De regio telt acht provincies. En heeft ongeveer 4.450.000 inwoners.

Unescogebied

Het wijnlandschap van Piemonte behoort tot het werelderfgoed. In het Unescogebied zijn wijnpollen gevonden uit de vijfde eeuw voor Christus. De Etrusken en Kelten dreven destijds hier namelijk handel met elkaar. In de taal vind je nog steeds voornamelijk wijngerelateerde woorden van toen terug. De uitgestrekte wijngaarden zijn volledig in harmonie met de kastelen, Romaanse kerken, boerderijen en wijnkelders. Het levert panoramische schilderachtige plaatjes op.

Het land van wijn

Piemonte is dé wijnstreek van Italië met de wijngebieden Langhe, Monferrato en Roero. De bekendste wijnen zijn de Barbera, Barbaresco, Moscato en natuurlijk de gekroonde koning Barolo. Wil je verrast worden? Maak dan een officiële wijnroute om wijn te proeven bij verschillende wijnboeren. Je kunt natuurlijk ook zelf je wijnroute samenstellen. Als je over de kronkelende wegen van de Piedmont tuft, kom je vanzelf wijnhuizen en wijnboeren tegen. Daarnaast vind je in nagenoeg elk dorp een wijnbar, wijnwinkel of enoteca.

Lekkerste wijn

Kan ik je ergens mee helpen?

Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.

Kan ik je ergens mee helpen?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?