Giro d'Italia 2021

De grote Italiaanse ronde start op 8 mei 2021 in Turijn.

“De roze loper ligt de eerste drie dagen in Piemonte”

Giro d’Italia 2021

De route van de Giro d’Italia is bekend gemaakt. De roze loper van de klassieke wielerronde ligt de eerste drie dagen in Piemonte. Als wielerfanaat is dit je kans om het goede van twee werelden te combineren. Wielrennen kijken én genieten van al dat moois dat Piemonte biedt.

Op 8 mei start de Giro d’Italia 2021, de grote Italiaanse ronde vanaf de hoofdstad van Piemonte Turijn. Dit is een tijdrit van 9 km. De dag daarna vertrekken de renners voor een etappe van 173 km van Supinigi naar Novara. Deze afstand is geclassificeerd als twee sterren, de maximale hoogte die de wielrenners bereiken is 600 meter. De derde dag vervolgen ze de route van Biella (de stad van de mode) naar wijndorp Canale. Deze etappe krijgt een sterretje extra voor het beklimmen van 2.100 hoogte. Drie dagen doet het peloton Piemonte aan, de volgende etappe is naar Piacenza op de Povlakte.

Parcours Giro d’Italia 2021

De strijd om de roze trui gaat verder langs de Strade Bianche in Toscane, oftewel de witte wegen. 70 km gaat over onverharde grind- en zandwegen. Piazza del Campo in Siena is op de twaalfde koersdag het vertrekpunt van het peloton. Op dit plein wordt ook de beroemde Palio van Siena gehouden. De zwaarste etappe die de renners afleggen, is de legendarische Monte Zoncolan met een klim van 3.700 hoogte. De beklimming is een uitputtingsslag door de stijgingsgraad van meer dan 10% met uitschieters naar 20%. Het is een echte killer voor de benen. De hoogste berg in het parcours is de Cima Coppi van 5.700 hoogtemeters. De vijfsterrenrit loopt van Sacile naar Cortina d’Ampezzo op de zestiende dag. Daarna hebben de renners een welverdiende rustdag. De laatste koersweek kent behoorlijk wat uitdagingen met serieus klimwerk. De Giro d’Italia 2021 eindigt op 30 mei met een tijdrit in Milaan. Totaal legt het peloton 3.450,4 kilometer af tijdens deze klassieker.

Deelnemers

Een van de kopmannen van Trek-Segafredo Bauke Mollema is blij met het parcours. Zijn doel: ritzeges. De beste kansen ziet hij in de derde week, traditioneel de zwaarste week. Voor zijn Italiaanse kompanen Vincenzo Nibali en Giulio Ciccone is la miglia rosa een thuiswedstrijd, wat voor extra emotie zorgt. Iemand die in de Giro d’Italia 2021 terugkeert, is Pinot. Drie maal is scheepsrecht, hoopt hij. Ganna, Buchmann, Pozzovivo en Soler zijn vooralsnog de belangrijkste namen op de startlijst van de Ronde van Italië 2021.

Nog geen familie van tante? Maak een gratis account aan.

Ben je van plan om naar Piemonte in Italië te gaan? Kom bij de familie en maak gratis een eigen account op mijnitaliaansetant.nl. Bewaar al je favoriete plekken. Zo heb jij altijd en overal je reisplanner bij de hand. Geen lastminute gezoek en gepuzzel meer maar goed voorbereid op pad.

Account maken

“Glooiende heuvels, heerlijk weer, zalig eten en topwijnen. ”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Giro d'Italia 2016

In Arnhem hebben wij in 2016 het  roze wielerfestijn mogen beleven. Sterker nog, het parcours liep langs ons huis. Ik ben nog nooit zo populair geweest als toen. ;-).

Of je nu wielerfan bent of niet, het is een spektakel dat je niet snel meer vergeet. Iedereen is in het roze en in een feeststemming. Het is een kwestie van goed opletten, want het peloton raast als een dolle voorbij.  Wij hadden het geluk, dat ze een bonusrondje op de Velperbuitensingel reden. We hoopten dat Tom Dumoulin in het roze zou vertrekken, maar helaas won hij de etappe niet.

Overigens heb ik op mijn achttiende letterlijk vanaf het meer van Gap de Tour de France gezien. Aanvankelijk lag ik lag liever aan het strand. Maar op het moment suprême ben ik samen met een vriend in een bootje het meer opgegaan. De overkant hebben we niet op tijd gehaald. Halverwege hebben we daarom de  verrekijker gepakt. Het was niet meer dan een voorbijrazend stipje. Maar goed. Ook deze wielerklassieker kan van de bucket list. Gezien is gezien.

Roze kleding in de koffer en gaan!

Tante Xandra
Italiaanse Tante

Nog geen familie van tante? Maak een gratis account aan.

Ben je van plan om naar Piemonte in Italië te gaan? Kom bij de familie en maak gratis een eigen account op mijnitaliaansetant.nl. Bewaar al je favoriete plekken. Zo heb jij altijd en overal je reisplanner bij de hand. Geen lastminute gezoek en gepuzzel meer maar goed voorbereid op pad.

Account maken

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?