Barokke hoofdstad

Loading Als favoriet toevoegen

Turijn is de stad van Savoye. Barokke pleinen, paleizen, kerken en meer.

Beleef Turijn in de Piemonte

Turijn is de stad van het Barok. Een statige metropool vanwege de immense pleinen, indrukwekkende architectuur en lange arcadebogen en steegjes met authentieke winkeltjes.

Ooit was Turijn de hoofdstad van Italië toen in 1861 vanuit Piemonte het koninkrijk ontstond. Overigens niet voor lang. Zeven jaar later werd de Laars republiek en Rome de hoofdstad. Turijn of op z’n Italiaans Torino is daarentegen nog altijd de hoofdstad van de regio Piemonte. Het is verder een heuse zakenstad. Autofabrikant FIAT, koffiebrander Lavazza, drankenfabrikant Martini & Rossi en kledingmerk Kappa hebben hier hun hoofdkantoor. Ook zijn er veel toonaangevende congressen en beurzen.

Indrukwekkend

Wanneer je universiteitsstad Turijn bezoekt, moet je even aarden. De stad even tot je laten komen. De grootsheid van gebouwen en pleinen kan je nogal overvallen. Het is niet de meest toeristische stad. Wat dat betreft is Turijn niet het populairste jongetje van de klas. Desondanks kan het wel je hart stelen. Omdat je niet overlopen wordt door een massa toeristen. Dat geeft je alle ruimte om de stad te beleven. Om een heerlijke cappuccino te drinken bij een historisch koffietentje zoals Al Becerin of Caffè Torino. Een bordje pasta eet je gerust op een van de beroemde pleinen. Tarieven zijn hier stads, maar niet astronomisch. Ook heeft het geweldige musea en paleizen.

Piemonte card

Wanneer je van plan bent om meerdere musea te bezoeken, schaf dan de Piemonte card aan. Met deze voordeelpas kun je een Koninklijke tour maken langs de Savoye paleizen maar ook andere bezienswaardigheden bekijken. Of met korting in de hop-on-hop-off bus springen. De card is één tot meerdere dagen geldig.

Zien

Tweelingkerk Chiesa Santa Cristina op Palazzo San Carlo

Doen

Turijn doorkruizen onder de historische bogen

Beleven

Cappuccino drinken bij Caffè Baratti e Milano

Lijkwade van Turijn

Al stamt het overgrote deel van de gebouwen uit de Barokke periode, de Duomo dateert uit 1500. Hier bevindt zich het eeuwenoude relikwie: de lijkwade van Turijn. Sinds halverwege de 14e eeuw ontstaan de eerste geruchten onder christenen dat het doek de lijkwade van Jezus is. Hierin zou hij gewikkeld en begraven zijn na zijn kruisiging. Op het linnen doek zijn namelijk de vervaagde contouren te zien van een man met duidelijke verwondingen aan zijn hand, rug, hoofd en knieën. Het lijkt alsof de verwondingen zijn ontstaan door geseling. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken over de echtheid spreken elkaar tegen.  Ofschoon de katholieke kerk het nooit als authentiek relikwie erkend heeft, wordt de lijkwade zo nu en dan tentoongesteld in de Duomo.

Pracht en praal

De pleinen en paleizen van Turijn. Het meest indrukwekkende is Piazza Castello. Op het midden pronkt een fontein en bronzen beelden. Aan de kop van het plein vind je het imposante koninklijke Palazzo Reale met sierlijke tuin. Deze residentie van de hertogen van Savoye en later koning Victor-Emanuel II van Italië is een toonbeeld van rijkdom. Het paleis met tuinen zijn te bezichtigen. Verder is er Palazzo Madame gesitueerd. Een eclectisch paleis: van origine een middeleeuws kasteel dat aan het begin van de 18e eeuw is verfraaid en uitgebreid met een neoclassicistische façade. De achterzijde heeft daarom een totaal ander uiterlijk dan de voorzijde. In het paleis zetelt Museo Civico d’Arte Antico. Een ander majestueus paleis is het zeventiende eeuwse Palazzo Carignano opgetrokken uit rode baksteen. Het Museo Nazionale del Risorgimento huisvest hier.

Piazza Piazza Piazza

Midden op Piazza San Carlo pronkt hertog Emanuele Filiberto trots op zijn paard. Het plein is omringd door barokke gebouwen en kerken. De geboogde galerieën beschermen je tegen zon en regen. De tweelingkerk Santa Cristine en San Carlo zijn een toonbeeld van de neoklassieke periode. Drink gelijk even een espresso bij historisch koffiehuis San Carlo. Via de geboogde galerieën die je beschermen tegen zon en regen kuier je de stad door. Je komt zeker Mole Antonelliana tegen. Oorspronkelijk was het het hoogste gebouw van de wereld en bedoeld als Joodse synagoge. Een storm heeft de torenspits destijds vernield. Na de opbouw is het voor het publiek toegankelijk gemaakt. Tegenwoordig zetelt het Museo del Cinema er. Andere bezienswaardigheden zijn Piazza Statuto, museo Egizio (Egypte museum), Porta Palatina en Piazza Vittorio Veneto.

Tuut tuut

Net buiten het historisch centrum kun je Lingotto bezoeken. Dit is de oude Fiat (Fabbrica italiana automobile Torino) fabriek uit 1922. Thans is het een hotel, winkelcentrum en kantoorruimte. Boven op het gebouw is nog altijd de originele testbaan te zien. Ben je een autoliefhebber? Dan kun je je hart ophalen in het Museo dell’ Automobile. In een showroom van 19.000 m2 worden meer dan 200 klassiekers van 1880 tot heden van meer dan 80 merken tentoongesteld. Langs de Po voordat je de binnenstad binnenrijdt wordt tot slot je blik getrokken door het zestiende eeuws Castello del Valentino. Dit huis van de koninklijke familie Savoye ligt prachtig aan een stadspark. Het is kasteel is vernoemd naar de verbannen Romeinse priester St. Valentijn die in het geheim stelletjes trouwde. Helaas kun je alleen de overigens prachtige tuinen bezoeken.

Segway

Wil je Turijn op een ludieke manier verkennen? Boek dan een Segway Tour. Onder begeleiding van een Engelssprekende gids doorkruis je de stad op een Segway. Bij alle belangrijke monumenten vertelt de gids over de historie. De tour duurt ongeveer een tweeëneenhalf uur. Vooraf krijg je uitleg over het veilig gebruik van de Segway. In verband met veiligheidsvoorschriften is de minimale leeftijd 16 jaar. Ook mag je niet zwaarder dan 112 kg of minder dan 45 kg wegen. De kosten zijn € 80,00 per persoon.

Go go go: Boeking Segway Tour

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?