Ceste Vini

Loading Als favoriet toevoegen

Pracht van een wijnen. Pracht van een wijnboer.

Adresgegevens
Corso Alfieri 1, 12040 Govone (CN)
“Rijkdom. Hij die een goede fles, een goed boek én een goede vriend heeft. ”
Wijnboer

Ceste Vini

Een pracht van een wijncollectie en een pracht van een wijnmaker.

“Hebben jullie zin om mee te gaan naar een wijnproeverij?”, vroeg John van Cascina GianTino. ‘Een medestudente van mijn Italiaanse les werkt bij wijnmakerij Ceste in Govone. Bovendien organiseren zij elk jaar diners in de wijngaard”. Tuurlijk, wanneer? Zo rond een uur of half vijf werden we ontvangen door de druistige JoJo. Van origine uit Hongkong maar door een grote passie voor wijn in Italië beland.

Loading Als favoriet toevoegen

Een greep uit de wijncollectie

Witte wijn
- Chardonnay
- Roero Arneis
Rosé wijn
- Rosé
- Nebbiolo

- Pinot Noir
Rode wijn
- Dolcetto

- Barbera
- Nebbiolo
- Barbaresco
- Barolo
Dessertwijn
- Zoete wijn
- Moscato

Duurzaam

Ceste is niet zomaar een wijnhuis. Ze bezit ongeveer 70 hectare wijnbouwgrond rondom Govone. Bovendien is grande boss PierGuido president van PIWI International Italië. PIWI Wijnen zijn ecologisch beter voor de natuur, economisch voordelig en trendsetting. PIWI druiven, ‘pilzwiderstandsfähig’ zijn zogenaamde hybride of interspecifieke druivenrassen. Hierbij is de moedersoort van Europese wijndruiven, de Vitis Vinifera, gekruist met een moedersoort uit een ander werelddeel. Hierdoor ontstaan nieuwe innovatie druivenrassen. Door deze veredeling hebben ze een hoge resistentie tegen schimmels, zonder te verliezen aan kwaliteit van de wijn. Er hoeven zodoende minder pesticiden gebruikt te worden om schimmels te bestrijden. Dit is uiteraard beter voor het milieu. De veredeling vindt plaats in de wijngaard zelf, zonder genetische manipulatie. Het is een ontdekkingstocht waarbij de wijnboeren elk jaar meer leren. De wijnboeren zijn samen verenigd in PIWI International om kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

Ceste Vini

PIWI-wijn

Waarom dit verhaal? Wij waren de eerste Hollanders die de PIWI-wijn van Ceste geproefd hebben. De halfzoete witte wijn van 50% Johanniter en 50% Bronner druivenrassen is fluweelzacht en elegant. In de Nederlandse wijnbouw zijn de Johanniter, Regent, Solaris en Rondo veel voorkomende druivenrassen. Daarom extra bijzonder Italiaanse wijn van dit ras te proeven. De droge variant van de PIWI Vini Bianco was nog niet op dronk. Deze houden we te goed voor een volgende keer. PIWI-druiven maken de wijngaarden toekomstbestendig. Het is dan ook één van de paradepaardjes van Ceste Vini.

Uve Stramature

Allora. Over de wijnmakerij. We startten de wijnproeverij met een rondleiding door de wijnmakerij. Imposant. In de grote houten liggen wijnen tot wasdom te komen. In de kleine houten vaten aan de andere kant van de wijnmakerij rijpen de passito’s. Passito’s worden veel gedronken als aperitief bij een kaasje of als dessertwijn bij het nagerecht. De geur uit deze vaatjes is als een femme fatale die je verleidt met haar zoete parfum. Lonkend en zinnenprikkelend. We zijn niet verbaast dat Ceste meerdere prijswinnende wijnen op haar conto heeft staan waaronder voor de Gemma di Sole. Dit is een vino da uve stramature. Bij een vino da uve stramature rijpen druiven langer dan normaal aan de wijnstok. Hierdoor verhoogt de suikerwaarde en vermindert het appelzuur in de druif. Oogsten gebeurt pas in het late najaar. PierGuido geeft de voorkeur aan deze natuurlijke methode voor het maken van passito omdat het proces zo beter te managen is. Wanneer je druiven in laat drogen in een speciale droogkamer, moet je continu de temperatuur en luchtvochtigheid controleren. Schimmels liggen bovendien op de loer.

Winen en dinen

Onze gastvrouw JoJo opent als eerste een Roero Arneis Trésor. De bekendste witte wijn uit de regio. Een heerlijke wijn met citrus en appeltjes. We knabbelen wat Grissini, want de maag begint wat te rommelen. Ondertussen praten we heel wat weg. JoJo opent vervolgens trots de PIWI-wijn. Ook zet ze een plank op de tafel met een aantal fijne salami’s. Vervolgens verschijnt PierGuido. Excuserend dat hij druk is, maar ondertussen heeft hij een verrukkelijke schaal met ‘peperoni tonnino’ gemaakt. Smullen. Alsof het nog niet genoeg is, brengt hij een tijdje later een schaal met carne cruda. ‘Lekker eten hoort bij mooie wijnen’, daar kunnen we hem geen ongelijk in geven.

Ceste Barbera d'Alba Sposabella

Het is tijd voor rode wijn. Wil je wijnen goed kunnen beoordelen, is het goed om met het vlaggenschip van de wijnmakerij te starten. Dat is vaak de wijn waarvan het meest verkocht wordt. Ceste Barbera d’Alba Sposabella is een wijn met een sterk karakter, vol van smaak met een zachte zuurgraad. Drink heerlijk weg bij kaas, vleeswaren en vleesgerechten. PierGuido verschijnt om de hoek, met een nieuwe schaal. Dit keer romige kaas met ansjovis. Het begint aardig op een diner te lijken in plaats van een wijnproeverij. JoJo vertelt dat PierGuido’s hobby koken is. Voor hem is het ontspannend om achter de pannen te staan. Ondertussen loopt er allerhande volk binnen en regelt hij zijn business.

Appassimento

Bij tante thuis heb je kamp Barolo en kamp Amarone. Ik behoor tot kamp Barolo. Rolf is gek op wat zoetere wijnen, zoals dessertwijnen en wat romigere wijnen zoals de Amarone uit het Venetogebied en Primitivo uit Puglia. Ze zijn wat zoeter in de mond. De halfzoete PIWI viel bij hem goed dan ook in de smaak. Verrast werd hij door de Barbera d’Alba Appassimento van Ceste Vini. Appassimento is een productiemethode waarbij de druiven ingedroogd worden voordat ze geperst worden. Hierdoor wordt niet alleen het suikergehalte verhoogd, maar ook de concentratie van aroma’s en smaken. Deze proeverij was daarom een feest voor hem, want ook de Passito Gemma di Sole werd ontkurk. Of we nog zin hebben in wat pasta. No, no, no. Onze Nederlandse magen zijn niet beducht op zoveel eten, maar ik weet ook dat weigeren onbeleefd is. Dus we hebben vervolgens genoten van een fijn bordje angolotti.

Vriendschap

Inmiddels was PierGuido zelf ook aangeschoven. Een man vol verhalen. Net zoals JoJo trouwens. Beiden raken niet uitgepraat over wijn. De klok tikte langzaam 22.30 uur aan. Tijd om wat wijn uit te zoeken in de showroom. We komen het morgen bezorgen hoor! De volgende dag gaat de telefoon. Of de wijn rond 19.30 uur gebracht mag worden? Italiaanse etenstijd. Ik moest één ding beloven geen eten maken. “We blijven niet eten en gaan ook niet samen uiteten, want ik morgen heel vroeg wijn leveren in Milaan. Dat doen we een volgende keer”. Welkom in Piemonte. Zomaar op een dinsdagavond is een nieuwe vriendschap is geboren.

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?