Ik vertrek naar Italië

Je droom achterna….een B&B op een berg in Piemonte

“Een groot karakteristiek landhuis met veel land tussen de wijnranken tegen een spotprijs. Bezint eer ge begint! ”

Wonen in Piemonte

Wonen in Piemonte. Als je door de glooiende heuvels van deze schitterende wijnstreek rijdt, is het niet verwonderlijk dat je wordt bevangen door de schoonheid. Wanneer je vervolgens geproefd hebt van de levensstijl, kennis hebt gemaakt met de vriendelijke geaardheid van de mensen, dan is het niet gek als het idee opplopt om hier een huis te kopen of zelfs een B&B te beginnen.

Echter vakantie houden is wat anders dan wonen in Piemonte. Is een verafgelegen landhuis tijdens een kort verblijf een oase van rust, kan het een bron van eenzaamheid zijn als je er permanent gehuisvest bent. Een middeleeuws palazzo op een berg met fantastisch uitzicht wie droomt daar niet van? En helemaal als je de huizenprijzen ziet. Daarentegen zijn het vaak huizen waar de tijd stil heeft gestaan. Dan is ‘opknappertje’ zacht uitgedrukt. Tot slot is de Italiaanse cultuur een tikje anders dan die van Nederland. Om een ‘Ik vertrek’ avontuur geen drama te laten worden, is het belangrijk om je goed te laten informeren en voor te bereiden.

Dezelfde droom

Mijn Italiaanse tante heeft ook de droom om een eigen huis te hebben in deze geweldige wijnstreek. Wonen in Piemonte, hoe gaaf is dat? Inmiddels weet ik, dat daar iets meer bij komt kijken. Zeker omdat je vanuit Nederland iets ver over de grens zoekt. Ik heb geen haast, maar sta natuurlijk wel te trappelen. Ik neem je graag mee op onze huizenjacht. Ik vertel erover bij verhalen.

Kan ik je ergens mee helpen?

Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.

Kan ik je ergens mee helpen?

“Heerlijk weer, warmhartige mensen, verrukkelijk eten!”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Een palazzo voor nop

Als je door het Funda van Italië scrolt, dan zie je huizen voorbij komen tegen prijzen waar je in Nederland een schuur voor koopt. De foto’s zijn niet van de kwaliteit die wij gewend zijn. Je moet niet vreemd opkijken als oma nog half op de achtergrond staat. Hoe dan ook, kijk er doorheen. Ga een huis daarom eerst bezichtigen. Een huis kan in de verkoop staan bij meerdere makelaars, tegen verschillende tarieven. Een Italiaanse makelaar staat zowel de koper als de verkoper bij. Zij betalen allebei een percentage courtage bij een succesvolle verkoop.

Huizen zoeken: Idealista

Droomhuis

Het platteland van Piemonte staat vol landhuizen, boerderijtjes  en andere leuke optrekjes met mogelijkheden. Vaak zijn de eigenaars oud of overleden en hebben de kinderen geen interesse in overname. Let wel, alle familieleden moeten instemmen met verkoop. Wees niet verrast als dat mooie palazzo een bouwval blijkt, omdat het al jaren leegstaat. Denk dan aan gaten in het dak, achterstallig onderhoud, aangevreten balken door termieten en het ontbreken van een cv-installatie. Een groot huis met veel land lijkt aanlokkelijk. Realiseer je dat je onderhoudsplicht hebt voor het land. Ook met de renovatie van het huis kunnen hoge kosten gemoeid zijn. Laat je bij staan door een geometra voor deskundig advies.

Huizen zoeken: Indomio

Wonen, werken of vakantie?

Fiscaal en financieel heeft het consequenties of je gaat wonen in Piemonte, wonen én werken of alleen een vakantiehuis hebt. Ook zijn er regels over het beginnen van een B&B, agriturismo of ander bedrijf. Daarnaast kan emigratie gevolgen hebben voor je pensioen. In een vakantieroes een handtekening zetten onder een koopcontract, is dus niet verstandig. Laat je vooraf goed informeren door een adviseur die zowel verstand heeft van de Nederlandse als Italiaanse wetgeving en belastingen. Het boek ‘Wonen en kopen in Italië’ van uitgeverij Guide Lines geeft een goed eerste beeld.

Boek: Wonen en kopen in Italië

Wil je weten waar je op moet letten?

Tante Xandra
Italiaanse Tante

Kan ik je ergens mee helpen?

Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.

Kan ik je ergens mee helpen?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?