Ik vertrek naar Italië

Je droom achterna….een B&B op een berg in Piemonte

“Een groot karakteristiek landhuis met veel land tussen de wijnranken tegen een spotprijs. Bezint eer ge begint! ”

Wonen in Piemonte

Wonen in Piemonte. Als je door de glooiende heuvels van deze schitterende wijnstreek rijdt, is het niet verwonderlijk dat je wordt bevangen door de schoonheid. Wanneer je vervolgens geproefd hebt van de levensstijl, kennis hebt gemaakt met de vriendelijke geaardheid van de mensen, dan is het niet gek als het idee opplopt om hier een huis te kopen of zelfs een B&B te beginnen.

Echter vakantie houden is wat anders dan wonen in Piemonte. Is een verafgelegen landhuis tijdens een kort verblijf een oase van rust, kan het een bron van eenzaamheid zijn als je er permanent gehuisvest bent. Een middeleeuws palazzo op een berg met fantastisch uitzicht wie droomt daar niet van? En helemaal als je de huizenprijzen ziet. Daarentegen zijn het vaak huizen waar de tijd stil heeft gestaan. Dan is ‘opknappertje’ zacht uitgedrukt. Tot slot is de Italiaanse cultuur een tikje anders dan die van Nederland. Om een ‘Ik vertrek’ avontuur geen drama te laten worden, is het belangrijk om je goed te laten informeren en voor te bereiden.

Dezelfde droom

Mijn Italiaanse tante heeft ook de droom om een eigen huis te hebben in deze geweldige wijnstreek. Wonen in Piemonte, hoe gaaf is dat? Inmiddels weet ik, dat daar iets meer bij komt kijken. Zeker omdat je vanuit Nederland iets ver over de grens zoekt en de regels en procedures anders zijn. Ik neem je graag mee op onze huizenjacht. Ik vertel over de aankoop van Casa di Mia Zia (Het huis van tante) op de pagina verhalen.

Kan ik je ergens mee helpen?

Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.

Kan ik je ergens mee helpen?

“Heerlijk weer, warmhartige mensen, verrukkelijk eten!”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Een palazzo voor nop

Als je door de Funda van Italië scrolt, dan zie je huizen voorbij komen tegen prijzen waar je in Nederland een schuur voor koopt. De foto’s zijn niet van de kwaliteit die wij gewend zijn. Je moet niet vreemd opkijken als oma nog half op de achtergrond staat. Hoe dan ook, kijk er doorheen. Een bezichtiging werkt verhelderend. Een huis kan in de verkoop staan bij meerdere makelaars, tegen verschillende tarieven. Let op: maak je een afspraak voor een bezichtiging met een makelaar, dan krijgt hij bij een positieve bemiddeling courtage. Bedenk daarom eerst of je je laat begeleiden door een aankoopmakelaar. Een reguliere Italiaanse makelaar staat zowel de koper als de verkoper bij. Jullie betalen allebei  courtage bij een succesvolle verkoop.

Huizen zoeken: Idealista

Droomhuis

Het platteland van Piemonte staat vol landhuizen, boerderijtjes  en andere leuke optrekjes met mogelijkheden. Vaak zijn de eigenaars oud of overleden en hebben de kinderen geen interesse in overname. Let wel, alle familieleden moeten instemmen met verkoop. Wees niet verrast als dat mooie palazzo een bouwval blijkt, omdat het al jaren leegstaat. Denk dan aan gaten in het dak, achterstallig onderhoud, aangevreten balken door termieten en het ontbreken van een cv-installatie. Een groot huis met veel land lijkt aanlokkelijk. Realiseer je dat je onderhoudsplicht hebt voor het land. Ook met de renovatie van het huis kunnen hoge kosten gemoeid zijn. Wil je geen gedoe? Laat je bijstaan door een  Nederlandstalige makelaar én geometra voor deskundig advies.

Huizen zoeken: Immobiliare.it

Wonen, werken of vakantie?

Fiscaal en financieel heeft het consequenties of je gaat wonen in Piemonte, wonen én werken of alleen een vakantiehuis hebt. Ook zijn er regels over het starten van een B&B, agriturismo of ander bedrijf. Daarnaast kan emigratie gevolgen hebben voor je pensioen. In een vakantieroes een handtekening zetten onder een koopcontract, is dus niet verstandig. Laat je vooraf goed informeren door een adviseur die zowel verstand heeft van de Nederlandse als Italiaanse wetgeving en belastingen. Het boek ‘Wonen en kopen in Italië’ van uitgeverij Guide Lines geeft een goed eerste beeld.

Boek: Wonen en kopen in Italië

Tante emigreert

Onze zoektocht naar een country house voor onze Bed & Wine was enerverend. Waren we eerst doe-het-zelvers, later hebben we een Nederlandse makelaar gespecialiseerd in Italië in de hand genomen. Reden: een frustrerende ervaring met een Italiaanse makelaar die te weinig begeleiding gaf om een aankoop tot een goed einde te brengen. Zeker omdat het huis in UNESCO-gebied bevindt en verbouwingen noodzakelijk zijn.

We hebben de gekste taferelen meegemaakt en het leidt tot vermakende verhalen op verjaardagen, de website van Mijn Italiaanse tante en social media. We leren elke dag meer over de Italiaanse gebruiken en regelgeving. We staan nu voor de verbouwing van onze Bed & Wine. Dat zal opnieuw Italiaanse taferelen op leveren. Een kwestie van geduld, doorzettingsvermogen en de humor ervan in blijven zien. Gelukkig hebben we die ervaring al met de aankoop. Komt vast goed.

Wil je weten waar je op moet letten?

Tante Xandra
Italiaanse Tante

Kan ik je ergens mee helpen?

Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.

Kan ik je ergens mee helpen?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?