Kasteeldorp op heuvel

Loading Als favoriet toevoegen

De trots van Govone: 17e eeuws kasteel

Beleef Govone in de Piemonte

Govone is een middeleeuws dorp op de grens van Monferrato en Roero. Het ligt op de top van heuvel van de Tanaro vallei. Namelijk tussen de steden Alba en Asti. Grote trots is het Koninklijke kasteel van de graven van Solaro. Een adellijke familie uit Asti, die nauwe banden had met de Savoye familie. Vanuit het hoger gelegen kasteel met haar tuinen kijk je uit op de dorpskern. Verderop in Govone kun je meerdere middeleeuwse kerken aanschouwen. Govone is pittoresk. In het nabije is de Molen van Gerotte leuk om te bekijken (op afspraak met groepen). Deze molen werd veel gebruikt door boeren uit de omgeving.  Verder ligt tussen de heuvels van de dorpen San Defendente en Montaldo een natuurlijke bron die nog altijd in werking is: de Pozzo di Cherpone. De gehuchtjes in de omgeving hebben mooie kerken. Ook prachtig: de kleuterschool in Criviano Fissore dat tegenwoordig als evenementenlocatie wordt gebruikt.

Zien

Slenteren door gehucht Cavone

Doen

Kerk van Craviano

Beleven

Eten in het kasteelrestaurant

Kasteel van Govone

Het kasteel van Govone is in de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van de graven van Solaro. Het ontwerp is van de architecten Guarino Guarini en Benedetto Alfieri. De zuidelijke gevel kenmerkt zich door schitterend marmer uit Venaria. Het kasteel met bijbehorend land ging na de dood van de laatste graaf over aan de rijke Savoye familie omdat hij geen nabestaanden had. In 1820 heeft de Savoye dynastie het kasteel gerestaureerd en de tuinen laten verfraaien. Onder andere met prachtig Chinees behang, de fresco’s zijn hersteld en het meubilair opgeknapt. De Savoye familie is echter tijdens de Franse overheersing gevlucht naar Sardinië. Alle meubels werden eruit gehaald en het kasteel bleef verlaten achter. Daarna is het gekocht door de graven van Alfieri di San Martino. Zij hebben het vervolgens voor een symbolisch bedrag terug verkocht aan de Savoye’s.

Kasteel bezoeken

n 1897 kocht gemeente Govone het kasteel en de grond van  de bezitters, te weten particulieren. Een deel van de meubels is  vervolgens verkocht om de aankoop te bekostigen. In 1997 is het kasteel opgenomen op de lijst van artistiek werelderfgoed van Unesco. Het schitterende monument met haar koninklijke vertrekken kun je tegenwoordig bezoeken. Wat zie je zoal? De paradekamer van de koningin, de Chinese kamers, fresco’s van Andrea Piazza en Carlo Paganini, meubilair, wandtapijten en schilderkunst. De tuinen zijn gratis te bezoeken. Tot slot kun je heerlijk genieten van de keuken uit de Langhe en Monferrato in het kasteelrestaurant: le Scuderie del Castello

Openingstijden
Maart tot en met december op vrijdag, zaterdag en zondag
Openingstijden: 10.00 – 12.00 uur en 15.00 – 18.00 uur
Entree: € 5,00
Gratis: kinderen tot 14 jaar en Piemonte Card

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?