Borromeïsche eilanden

Eilandhoppen op Lago Maggiore

“Zoveel schoonheid zag je nog nooit. ”

Isole Borromee

Isole Borromee zijn een eilandengroep op Lago Maggiore. Het grootste meer van Piemonte. Een toeristische trekpleister omdat het hier heerlijk vakantie houden is ongeacht je interesse.

Ook Isole Borromee in Piemonte, of op z’n Nederlands gezegd de Borromeïsche eilanden, zijn populair. Het is fantastisch leuk om met de veerboot of watertaxi een dagje eiland te hoppen tussen de eilanden Isola Madra, Isola Bella of Isola dei Pescatore. De eerste twee eilanden hebben elk een prachtige botanische tuin en imposant paleis. Isola Pescatore is een typisch Italiaans eilandje. Met nauwe steegjes, schots en scheve huisjes en vissersbootjes. Het is vooral een romantisch horecaeiland.

Toegang Isole Borromee

Je koopt aan de kade van de badplaats Stresa een kaartje voor de hop-on- hop-off boottocht naar de eilanden. Op het eiland zelf kun je een toegangskaart kopen voor het bezichtigen van de tuinen en paleizen. Met een combinatieticket kun je meerdere parken en paleizen bezoeken op Isole Borromee zelf én in de directe omgeving. Vertrek op tijd, want het kan druk zijn. Je doet ontzettend veel indrukken op, dus neem daarna bij je hotel of op de camping een heerlijke duik in het zwembad om bij te komen van al de pracht en praal.

“Glooiende heuvels, heerlijk weer, zalig eten en topwijnen. ”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Isola Madre

De geschiedenis van Isola Madre stamt uit 846. Het was niet meer dan een kale rots met een kerk San Vittore, een begraafplaats en wat olijfbomen. Het behoorde eeuwen toe aan bisschoppen en abten. In 1501 draagt de bisschop van Novara het over aan Lancillotto Borromeo.Zodra je uit de watertaxi op Isola Madra stapt, kom je terecht in een schitterende botanische tuin. De meest zeldzame planten, bomen en bloemen van over de hele wereld groeien hier. Een explosie van kleur en geur komt je tegemoet. Exotische vogels, fazanten en pauwen komen je nieuwsgierig bekijken. De tuinen worden met grootste precisie onderhouden. Geen verdord blaadje zul je treffen. Dat was een aantal jaar geleden wel anders, toen een deel van de tuin door een storm is verwoest.

Wervelwind in 2016

Ook de zeldzame cipres uit Kasjmir is getroffen door de wervelwind. Met een technische constructie van touwen is deze enorm reus gered. Het elegant sobere Palazzo op Isola Madre siert het eiland. Een verzameling van kunst, schilderijen, kroonluchters, tapijten en meubelstukken van de familie is tentoongesteld. Daarnaast is een uitgebreide collectie van poppentheaters te vinden waarmee gasten werden vermaakt. Het uitzicht vanuit het paleis op Lago Maggiore is overigens fantastisch.

Kaartjes kopen

Isola dei Pescatori

Wanneer je na Isola Madre op Isola dei Pescatori aanmeert, raak je wellicht teleurgesteld. Dit Borromeïsche eiland was vroeger een vissersdorp. Dat zie je nog terug in de haven, smalle straatjes en schattige huisjes. Sluip door, kruip door kun je op ontdekkingstocht op dit eiland. Het eiland doet vanwege haar uiterlijk romantisch aan. Vooral de 19e eeuwse Villa Albergo Verbano laat je hart kloppen. Dit hotel-restaurant ligt op de kop van het eiland met uitzicht Lago Maggiore en het vaste land. Tegenwoordig is het eiland een toeristische hotspot met enkel restaurants en hotels. Veel meer is er niet te beleven. Je kunt er even neerstrijken voor een glas wijn of bier of een lunch om de schoonheid van Isola Madre te laten bezinken om je vervolgens onder te dompelen in de pracht en praal van Isola Bella. Dat is trouwens voor mij de beste volgorde voor een bezoek aan de Borromeïsche eilanden. De rest van de dag is voor het zwembad. Bijkomen van alle indrukken die je opgedaan hebt.

Isola Bella

Isola Bella van Isole Borromee. Dit eiland doet haar naam eer aan. Nu ben ik best wat gewend qua pracht en praal. Ik heb heel wat paleizen, palazzo’s en herenhuizen gezien. Maar Isola la Bella spant behoorlijk de kroon qua protserigheid. Je weet niet wat je ziet. Aan de buitenzijde is het een statig barok paleis dat niet doet vermoeden hoe mooi het binnen is. Tot 1630 wat dit Borromeïsche eiland niet meer dan een rots, twee kleine kerkjes en wat tuinen waar vissers woonden. De familie Borromeo had Isola Madre al in haar bezit en richtten hun peilen op Isola Bella. De machtige graaf Carlo III Boromeo kocht het en noemde het eiland naar zijn vrouw Isabella. Het heeft ongeveer 400 jaar geduurd voordat het eiland herrezen is tot de  schoonheid van nu met zijn adembenemende paleis en imposante tuin.

Palazzo Borromeo

Palazzo Borromeo heeft ongeveer 20 stijlkamers waar de kunst van de wanden afspat. Je verbaast je telkens opnieuw wanneer je een kamer binnenloopt: of het nu de troonzaal, koninginnenkamer of balzaal is. De laatste was trouwens een favoriete plek van Lady Diana. Barok, goud, marmer en sierlijke elementen domineren elke kamer. Schilderijen, tapijten en kunstwerken benemen je adem. Je kijkt een rijk verleden binnen. Het hart is van het paleis is Galleria Berthier met een mozaïek van meer dan 130 meesterwerken. Bijzonder is de kelder. Wanden en vloeren zijn volledig in mozaïek met kiezelstenen gelegd. Barokke beelden geven het geheel een indrukwekkende uitstraling. Koetsen en paardendekken staan in gelid opgesteld.

Il giardino Isola Bella

Nog aan het bekomen van het indrukwekkende paleis loop je de barokke tuin in. Opnieuw imposant. Deze groene oase is geometrisch aangelegd met vers gemaaid gras en strak geknipte buxushagen. Kleurrijke borders met de meest exotische bloemen geven het geheel een weelderige uitstraling. Tussen de beplanting en langs de lanen staan fonteinen en obelisken te schitteren. Het belangrijkste monument van de tuin is Teatro Massimo: een personificatie van natuur en kunst. In het middelpunt van dit monument staat een groteske eenhoorn, het symbool van de familie Borromeo. Tot slot paraderen er witte pauwen in il giardino en is er een volière vol zingende vogels. De familie heeft het paleis en tuin opengesteld voor publiek, maar bivakkeert er zelf ook nog een aantal weken per jaar.

Toegangsbewijs kopen

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?