Brasato al Barolo
Hét recept van Brasato al Barolo
Brasato al Barolo is een typisch Piemontees gerecht uit de Cucina Nobile. Cucina Nobile is ontstaan in de tijd van adellijke Savoye familie. Zij gebruikten luxe en dure ingrediënten. De tegenhanger is Cucina Povere, de keuken van de arbeidsman, het gewone volk.
Brasato al Barolo
De basis voor Brasato al Barolo is Brasato: gestoofd rundvlees van het Fassone rund en Barolowijn. Barolo is het opperhoofd van de wijnen uit Piemonte. De wijn van de Nebbiolodruif behoort tot ’s werelds beste wijnen. Het is een krachtige wijn met karakter. Hoog in de tannines met bouquet van dieprood fruit, kruiden, truffels en viooltjes. Een wijn die hand in hand gaat met roodvleesgerechten. Barsato is rundvlees van het Fassone rund. Fassone rundvlees is een absolute topper in de gastronomische wereld. Extreem mals door de verfijnde bindweefselstructuur. Verder heeft het maar 2% vet, dus het is supermager. Fassone rund komt uit Piemonte, wil je Brasato al Barolo maken, kies dan voor verfijnd rundvlees.
Goede wijn
Nu zijn we al snel geneigd om de goedkoopste wijn uit de kast te trekken, als we gaan koken. Doe dat niet! De excellente smaak van Brasato al Barolo krijg je alleen als je het vlees uren laat sudderen in Barolo. Kun je het niet over je hart verkrijgen om de koning in de pan te gieten, kies dan voor een mooie Nebbiolo. Is het gerecht bijna gereed, dan voeg je nog wat Marsala toe. Dit een portachtige wijn uit Sicilië. Het geeft net dat mooie zoetje. Wat drink je bij Brasato al Barolo? Natuurlijk een glas Barolo of zijn stevige broer een Barbaresco.
Kan ik je ergens mee helpen?
Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.
Kan ik je ergens mee helpen?