Barolo

Een Barolo ontkurken is een moment van herinnering

“Een koning in het gezelschap ”

Barolo

Barolo. De koning onder de wijnen. Het ontkurken en drinken van zo’n fles is een moment. Een moment dat gepaard gaat met rituelen. Het vasthouden van zo’n goddelijke fles is al een ding. Vervolgens het bestuderen van het etiket. Je haalt de herinnering terug wanneer je hem en bij wie gekocht hebt. Dan het openen van de fles. Natuurlijk met een goede krukkentrekker zodat de kurk soepeltjes uit de fles glijdt. Zonder plop. Terwijl die plop eigenlijk het mooiste geluid dat er is. Maar helaas de etiquette schrijft een geruisloze ontkurking voor. Het liefst laat je de Barolo even ademen. Een paar uurtjes. Dat verzacht namelijk de stroefheid van tannines direct. Want de Barolo is een stevige rode wijn. Een krachtpatser rijk aan zuren en tannines.

De geur van Piemonte


Je schenkt de wijn in een wijnglas. Daarna neem je het glas bij het pootje (….) om de kleur te bekijken. En dan een flinke neus in het glas. Een Barolo ruikt naar Piemonte. Een hele specifieke geur waaraan je gelijk een Italiaan uit deze regio aan herkent. Je walst het glas. Kijkt er nog eens naar en ondertussen komen de geuraroma’s vrij. Wat ruik je vervolgens? Dat kan truffel, rood fruit, leer of rozen zijn. Een elegante neus zoals de wijnkenner zou zeggen.

Proeven

Na het beleven van de geursensatie breekt het ogenblik aan van het grote proeven. Het ultieme genieten is aangebroken. Barolo is een wijn met body en een volle afdronk. Een conversation piece waar je niet over uitgepraat raakt. Eén ieder die dit leest en geen wijnliefhebber is, zal denken wat een gelul. Waar heb je het over? Tja, lastig uit te leggen. Maar voor een glas van deze lekkerste wijn mag je me wakker maken. Het liefst met wat heerlijks te eten erbij. Mooie wijn, lekker eten en goed gezelschap gaan namelijk hand in hand.

Wijnfeiten

Barolo is gemaakt van 100% Nebbiolodruif. Deze druif wordt al eeuwenlang verbouwd in Piemonte. De druif rijpt zeer langzaam en gedijt daarom het best in de zon op een heuvel. Barolo is een beschermde naam. Eigenlijk niet anders dan Champagne in Frankrijk. Het gebied, de hoogte van de wijngaarden op de heuvel en de plantdichtheid zijn daarom bij de wet vastgelegd. In Italië is dat het DOCG keurmerk. De Barolowijngaarden vind je in de Langhe, waaronder de plaatsen Serralunga, het lieflijke La Morra en Barolo. In de laatste werd de eerste Barolo geproduceerd, vandaar de naamgeving van het stadje. Een goede Barolo koop je vanaf ongeveer € 25,00 maar bedragen van € 250,00 doen ook mee. Wat je ook betaalt, het is elke slok waard. Met een Barolo schrijf je herinneren om nooit meer te vergeten. Er is immers een koning in het gezelschap.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?