Brasato al Barolo

Recept uit de Cucina Nobile

“De smaaksensatie van de koning en koningin van Piemonte”

Brasato al Barolo

Hét recept van Brasato al Barolo

Brasato al Barolo is een typisch Piemontees gerecht uit de Cucina Nobile. Cucina Nobile is ontstaan in de tijd van adellijke Savoye familie. Zij gebruikten luxe en dure ingrediënten. De tegenhanger is Cucina Povere, de keuken van de arbeidsman, het gewone volk.

Brasato al Barolo

De basis voor Brasato al Barolo is Brasato: gestoofd rundvlees van het Fassone rund en Barolowijn. Barolo is het opperhoofd van de wijnen uit Piemonte. De wijn van de Nebbiolodruif behoort tot ’s werelds beste wijnen. Het is een krachtige wijn met karakter. Hoog in de tannines met bouquet van dieprood fruit, kruiden, truffels en viooltjes. Een wijn die hand in hand gaat met roodvleesgerechten. Barsato is rundvlees van het Fassone rund. Fassone rundvlees is een absolute topper in de gastronomische wereld. Extreem mals door de verfijnde bindweefselstructuur. Verder heeft het maar 2% vet, dus het is supermager. Fassone rund komt uit Piemonte, wil je Brasato al Barolo maken, kies dan voor verfijnd rundvlees.

Goede wijn

Nu zijn we al snel geneigd om de goedkoopste wijn uit de kast te trekken, als we gaan koken. Doe dat niet! De excellente smaak van Brasato al Barolo krijg je alleen als je het vlees uren laat sudderen in Barolo. Kun je het niet over je hart verkrijgen om de koning in de pan te gieten, kies dan voor een mooie Nebbiolo. Is het gerecht bijna gereed, dan voeg je nog wat Marsala toe. Dit een portachtige wijn uit Sicilië. Het geeft net dat mooie zoetje. Wat drink je bij Brasato al Barolo? Natuurlijk een glas Barolo of zijn stevige broer een Barbaresco.

Kan ik je ergens mee helpen?

Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.

Kan ik je ergens mee helpen?

Ingrediënten (4 personen)

1 ui
3 middelgrote wortels|2 stengels bleekselderij
2 verse laurierblaadjes
4-5 jeneverbessen
1 knoflookteentje
1-2 takjes verse rozemarijn
1 kg stoofvlees van goede kwaliteit
1 fles Barolo of een Nebbiolo
50 g ongezouten roomboter
5 el extra vergine olijfolie
125 ml droge Marsala
2 el bloem
snufje zout

 

Bereidingswijze

Snipper de ui, snijd de wortel en bleekselderij in plakjes. Voeg de smaakmakers toe. Doe deze groenten met het vlees en de smaakmakers in een kom. Schenk de wijn erbij zodat alles onder wijn staat. Vervolgens dek je de kom af met huishoudfolie. Zet het in de koelkast en laat het daarna 12 – 16 uur marineren.

 Verhit de helft van de boter samen met de olie in een koekenpan. Haal het vlees uit de marinade en braad het aan alle kanten even kort aan. Neem een grote braadpan met dikke bodem. Schep het vlees te samen met het aanbaksel over in de braadpan. Bestrooi het daarna met een snufje zout.

Zeef de marinade en houd de wijn apart. Alle groenten voeg je toe in de braadpan. Schep de groenten om tot ze enigszins verkleuren. Schenk vervolgens de wijn erbij en breng tot het kookpunt. Draai het vuur laag en doe de deksel op de pan. Gebruik eventueel een stoofplaatje op je fornuis. Laat de pan ongeveer uur stoven. Af en toe roeren en draai daarbij het vlees om. Is het gerecht bijna gereed voeg dan nog een beetje Marsala toe. Laat dit een paar minuten mee pruttelen.

Finishing touch

Haal het rundvlees uit de pan en leg het op een snijplank. Pureer de groenten met de wijn. Verwijder van tevoren de laurierblaadjes, jeneverbessen en de rozemarijn. Smelt de rest van de boter in een steelpan. Bak de bloem enkele minuten mee zonder dat hij bruin wordt. Voeg de wijn-groentepuree toe en laat alles even koken tot de saus indikt.

Snijd het vlees in plakken. Leg het op een serveerbord en schenk de zeer hete wijnsaus over het rundvlees heen. Serveer Brasato al Barolo met gekookte aardappel of aardappelpuree, venkel en worteltjes.

Een recept van Mijn Italiaanse neef

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?