Say cheese

Loading Als favoriet toevoegen

Middeleeuwse allemansvriend

Beleef Bra in de Piemonte

Bra is een allemansvriend. Het middeleeuws stadje in de heuvels van wijngebied Roero is een smeltkroes van cultuur, natuur, barok, kunst, historie en outdoor-mogelijkheden. Daarom is het een aantrekkelijke plek voor iedereen. Lekker slenteren door de straten en de historie tot je laten komen. Ik noem de ronde façade van het gemeentehuis, Chiesa Santissima Trinità / Battuti Bianchi (de kerk van de drie-eenheid), Chiesa di Sante Chiara en de Zizzola. De Zizzola is een achthoekige ‘villa der lusten’ gebouwd rond 1844 door handelaar en zijdespinner Tommaso Bruno. Het markante gebouw kijkt vanaf de hoogste top van de Braidese heuvel uit op het wijngebied van de Langhe en Roero.

Bra

Daarnaast heb je nog een hele een schakering aan kerkelijke gebouwen: Chiesa Santa Maria degli Angeli, Chiesa di Sante Croce, Chiesa di San Giovanni Battista en La Chiesa di Sant’Antonino. Gewoon even aan de deur duwen en kijken of de kerk geopend is. Vervolgens even binnen gluren. Een oase van rust komt je tegemoet waarna je kunt genieten van de Katholieke pronkzucht. Andere mooie gebouwen: Palazzo Mathis, Palazzo Rossa, Teatro Politeama (met een aantrekkelijk theaterprogramma) en Palazzo Guerra bijvoorbeeld. Stuk voor stuk pronkjuwelen. Bra heeft vier musea, voornamelijk op donderdag, zondag of de vakanties te bezoeken. Het centrum heeft leuke winkels en fijne bars en restaurants.

Slow-food

Verder is Bra de bakermat van de slow-food en wordt daardoor geroemd in binnen- en buitenland. Bra is vooral bekend vanwege haar uitstekende wijnen, Bra-kalfsworst en de Bra DOP harde en zachte kazen. Jaarlijks vindt het Internationale evenement ‘Cheese’ plaats: alle belangrijke producenten van kaas treffen elkaar op deze toonaangevende beurs. Je eet en drinkt dus verrukkelijk in deze stad, maar let op. Reserveer op tijd. Als je op de bonnefooi naar een restaurant gaat of voor dezelfde dag wil reserveren, kom je mogelijk bedrogen uit. Ik spreek uit ervaring: pas na vele belletjes had ik een tafeltje voor 2 bemachtigd. Overigens uitstekend gegeten bij Osteria La Pimpenella, dat sowieso. De sobere inrichting en helle verlichting doen wellicht wat ongezellig aan. Het draait om eten, de ambiance is daar ondergeschikt aan.

Zien

De vele historische gebouwen

Doen

Kaas eten

Beleven

Serene rust in de kerk

Natuurgebied

Tot slot ligt Bra in in een prachtig natuurgebied wat het ideaal maakt voor fietsers en wandelaars. Via verschillende fietsroutes kom je langs dit leuke stadje. Ook vind jaarlijks in april de Bra Special plaats: een tweedaags amateurwielerevenement met drie verschillende fietsafstanden. Je kunt je daarvoor gewoon inschrijven. Zoek je nog een overnachtingsplek dan is Porte el Arco een aanrader. Een gastheer met een grote glimlach en die je alles over zijn stad vertelt. Ook handig: je auto parkeer je op de binnenplaats van zijn statige palazzo. Aan de rand van de stad is trouwens een grote parkeerplaats. Alles is te voet af te leggen. Samenvattend, een bezoek waard.

Musea

La Zizzola – casa dei Braidesi
Museo Civicodi Archeologia – Palazzo Traversa
Museo Giocattolo – speelgoedmuseum
Museo Craveri di storia Naturale – Natuur historisch museum

Openingstijden en entree
Zondag en vakanties 10 – 12.30 en 14.30 en 17.30 uur
Donderdag van 15.00 – 18.00 uur.
Entree € 5,00

Wandelroutes

Deze middeleeuwse schoonheid ontdek je het best via één van de vijf wandelroute, waarin je Bra in al haar facetten kunt beleven. De kortste route duurt een half uur en brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden zoals de architectuur aan de Corso Garibaldi, Piazza per la Libertà tot aan Zizzola. Wil je een tik verder lopen, zo’n anderhalf uur, dan is de Walk of the Belvedere een aanrader. Het startpunt van deze route is de imposante Madonna dei Fiori. Ben je meer geïnteresseerd in agricultuur van de regio, dan is het Pad der Moestuinen een aanrader. Bij het toeristisch bureau van Bra kun je de wandelroutes verkrijgen.

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?