Een bruisende middeleeuwse stad

Loading Als favoriet toevoegen

Struinen over de markt, in het paleis of door de straten.

Beleef Asti in de Piemonte

Asti. De geboortestad van zanger Paolo Conte telt ongeveer 76000 inwoners. Een middeleeuwse stad in Piemonte waar de je nog restanten van de stadsmuren terugvindt behorend bij de residentie van de bisschop uit de tiende eeuw. Het belangrijkste overblijfsel uit de barokke periode van eind 17e eeuw is het Mazzetti-paleis. Het is verder de stad van de wijn en de Piemontese gerechten.

De torens van Asti

Asti was vroeger één van de rijkste steden van Italië vanwege de gunstige ligging aan rivier Tanaro. Het Toscaanse San Gimignano is bekend vanwege haar torens. Frank Boeijen heeft er zelfs een liedje over geschreven. Desondanks doet Asti niet onder. In de middeleeuwen had de stad namelijk meer dan 100 torens. Daar zijn er nu nog 12 van over. Torre Troyana van 38 meter hoog bijvoorbeeld.

Palio van Asti

Het Piazza Alfieri is het belangrijkste plein. Hier vindt de jaarlijkse paardenrace, oftewel de Palio di Asti, op de eerste zondag van september plaats. De palio werd voor het eerst in de 13e eeuw gereden. Het heeft Asti de kaart gezet. Voorafgaand aan de paardenrace is er een historische parade in samenwerking met omliggende gemeentes met ongeveer 1.200 historische figuren. Ook wordt de Damigella del Palio gekozen (‘bruidsmeisje’).

Wandkleden

De stad is verder bekend vanwege de wandtapijten van de prestigieuze weverijen Scassa en Montalbano. Arazzeria Scacca is gevestigd in het klooster van San Giacomi di Valleombrosa in Valmenera. Ook wel bekend als Certosa di Valmanera. Hier worden antieke wandkleden gerestaureerd en er is een museum.

Zien

Het zeshoekige baptisterium (doopkapel) San Pietro in Consavia uit de vijftiende eeuw in het oude centrum.

Doen

Mountainbiken, wandelen of paardrijden door natuurreservaten Valle Andona Valle Botto en Valle grande.

Beleven

Asti is bekend vanwege haar Moscato d’Asti. Een sprankelende zoete wijn die bij een dessert tot zijn recht komt.

Antiek en meer

Verder heeft Asti leuke winkels. Ik noem bijvoorbeeld Tu Donna op Corso Vittorio Alfieri . Even verderop vind je herenmodezaak Dan John, Intimissimi en andere fijne winkels. De luxe winkels vind je in Via Guiseppe Garibaldi. Elke vierde zondag van de maand is er antiekmarkt op Piazza Alfieri. Dat is op andere dagen een betaalde parkeerplaats. Tegenwoordig is het ook betaald parkeren op Parcheggio Camp del Palio. Zelfs als er markt is. Maar de tarieven zijn een schijntje als je het vergelijkt met Nederland. In het centrum zijn er plenty leuke restaurantjes en koffietentjes. Je eet verrukkelijk bij Osteria Il Podestà. Naast het sierlijke gemeentehuis vind je tot slot Collegiati di San Secondo (katholieke kerk).

Natuurreservaat

Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen op fiets, mountainbike of paard in de natuurreservaat Valleandona, Valle Botto en Val Grande aan de rand van Asti. Uiteraard kun je er ook fantastisch wandelen. Het natuurreservaat is van grote paleontologische waarde vanwege fossiele vondsten en bijzondere organismen die je terugvindt in de bodem. Het park is gratis te bezoeken, voor het paleontologisch pad is reserveren noodzakelijk. Asti zelf heeft wat stadsparken. Heerlijk om even je benen te strekken, maar een stevige wandeling kun je er niet maken. Skaters kunnen capriolen uithalen in het skatepark Lungotanaro. In het Parco Divisione Acqui is het Stadio Cesin Bosia gesitueerd. Anders gezegd het voetbalstadion. Kortom, een veelzijdige stad.

Napoleon achterna

In het religieus gebouw San Pietro in het Consavia-complex huisvest het Archeologisch museum met een collectie bestaand uit giften van de bevolking uit Asti. Met een kleine kostbare Egyptisch gedeelte. In de kelder van bejaardentehuis Canuto Borelli vind je Domus Romana, dit zijn overblijfselen van een Romeinse Domus met een rijk versierde mozaïekvloer. Verder kijk je je ogen uit in het rococo Mazzetti-paleis uit de 17-eeuw van de adellijke familie Mazzetti. Giacomo Stuart, koning van Sardinië Carlo Emanuele II en Napoleon zijn hier verbleven. De laatste telg heeft het verkocht in 1846 aan een graaf. Heden ten dage is het te bezoeken als museum. Bewonder de kunstcollecties, 17e en 18e eeuws meubilair, prinselijke galerij en andere kunstvoorwerpen. Andere musea: Palazzo Alfieri, Torre Troiana en Cripta e museo di Sant’Anastasio. Je kunt een smartticket met geldigheid van een week kopen en deze musea bezoeken voor circa € 10,00 (di – zo 10 – 19 uur). Tot slot is Cattedrale Santa Maria Assunta werkelijk prachtig. Die moet je gezien hebben. De gehele kathedraal is versierd met fresco’s. Geopend van 8.30 – 12.00 en van 15.00 – 19 uur.

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?