Monforte d’Alba

Loading Als favoriet toevoegen

Kronkelige straatjes langs kleurrijke huizen

Beleef Monforte d’Alba in de Piemonte

Monforte d’Alba: wat een plaatje! Wie ik ook spreek over Monforte d’Alba, is eenduidig: mooi, mooi, mooi. Verrassend genoeg hoor ik niemand over de klim naar boven. Waarschijnlijk omdat de beloning groot is. Via kronkelige, steile straatjes trotseer je 450 met hoogte. Trek vooral gympen aan en laat de slippertjes thuis. De typische Italiaanse straatjes met vrolijk gekleurde huizen liggen als waaier om de berg gedrapeerd. De route is een feestje voor je zintuigen. Tussentijds kun je een stop maken bij één van de vele enoteca’s of restaurantjes. Monforte d’Alba behoort tot de I Borghi più belli d’Italia en staat hiermee op de lijst van mooiste dorpen van Italië. Het zal je niet verbazen.

Monforte d’Alba

De gouden kelk op de top bestaat uit een eeuwenoude klokkentoren Campanaria. Daarnaast uit het auditorium dat vernoemd is naar de beroemde pianist Mieczyslaw Horszowki. Dit is een natuurlijk amfitheater met een perfecte akoestiek. De treden zijn bedekt met het groenste gras. Jaarlijks vindt hier het Montfortinjazz plaats. Een jazzfestival van meerdere weken waarbij op zes avonden twee concerten plaatsvinden. Grootheden hebben hier opgetreden waaronder de in Piemonte geboren Paolo Conte. Een bord met alle artiesten prijkt aan de gevel van Chiesa Parrocchiale di Santa Maria uit 1223. Vanaf dit bergplateau heb je trouwens een geweldig uitzicht op de heuvels van de Langhe en Barolo van Piemonte.

Zien

De decoratie in de verschillende kerken

Doen

De heuvel op naar boven

Beleven

Een jazzconcert bijwonen

Leuke terrassen

Wanneer je de wandeling weer naar beneden maakt, ben je toe aan een drankje. Dat drink je bij Grappolo D’Oro op het pleintje. Dit is echt een fietserstrefpunt. De één na de andere wielrenner of mountainbiker komt hier even uitpuffen met een versnapering. Je kijkt heerlijk weg naar alle levendigheid aan de voet van de berg. Best plekkie. Even verderop, zit nog een mooi terras. Net voor Chiesa della Madonna delle Neve. Hier heb ik het lekkerste broodje ooit gegeten. Het terras hoort bij het lager gelegen Barolo Bar van gastvrouw Silvia. Leuk personeel dat hard moet werken vanwege het hoogteverschil, maar desondanks met groot plezier de gasten bediend. Wil je zeker zijn van plek? Op tijd gaan zitten en geduldig zijn tot alles gereed is gemaakt.

Wat is er te doen in Monforte d’Alba?

Wijnproeven
Het zal je niet verbazen…..wijnproeven staat op nummer 1. Ook truffeljagen in de omgeving behoort tot de favoriet.

De zeven wandelpaden van Monforte
Er zijn zeven wandelroutes uitgezet van 700 meter (naar de top van het dorp) tot 11 km naar bijvoorbeeld Castiglione Faletto, Monchiero en Barolo Piemonte. De wandelingen duren 1 uur tot een uur of drie. Afhankelijk van de tussenstops die je maakt. Je wandelt door het wijnlandschap naar middeleeuwse dorpen in de directe omgeving.

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?