Barbera-wijndorp

Loading Als favoriet toevoegen

Leuk gehucht

Beleef Costigliole d’Asti in de Piemonte

Costigliole d’Asti ligt in de provincie Asti op het grensgebied van de wijnstreken Monferrato en de Langhe. Een pittoresk dorp met een kleine 5.000 inwoners. Het centrum van het dorp ligt op een heuvel met op de top een robuust vierkant kasteel met vier ronde torens. Het kasteel is tegenwoordig een evenementenlocatie en het huisvest ICIF en Consorzio Barbera d’Asti. Een belangrijk evenement is Rosso Barbera in november. Het gehele kasteel staat dan in het teken van de Barbera-wijn. De grootste proeftafel van de regio ter promotie van deze karaktervolle wijn.

Costigliole d’Asti

De Barberadruif gedijt namelijk uitstekend in de regio van Costigliole d’Asti. De kalkstenen bodem is de perfecte habitat voor de wijnstokken van deze druif. De mineralen uit de kalk vermindert de hoeveelheid zuur in de druif en zorgt voor elegantie. Barberawijnen herken je direct aan de het intense bouquet en verleidelijke robijnrode kleur. Dit Piemontese dorp ademt Barbera, zoals het dorp Barolo de gelijknamige Barolo-wijn uitstraalt.

Zien

De fraaie architectuur in het straatbeeld

Doen

Een kaarsje opsteken in de kerk

Beleven

Een glas Barbera drinken natuurlijk

Wereldreizigers

Costigliole d’Asti is vooral bekend vanwege het ICIF, het Italiaans culinair instituut voor buitenlanders. Het opleidingsinstituut organiseert masters, cursussen en opleidingen voor buitenlandse horecaprofessionals om zich te specialiseren in de Italiaanse keuken. Internationaal gerenommeerde chef-koks, sommeliers en andere experts verzorgen de lessen. Je komt daardoor culinaire fijnproevers uit alle windstreken tegen op straat.

Mooi dorp

Het is niet direct een dorp waar je naartoe rijdt zonder doel. In een klein half uurtje heb je het immers gezien. Maar als je op je gemak rondkuiert, is het desondanks de moeite waard. Natuurlijk het kasteel en daarnaast Parrocchia del Capaluogo, Church of our lady of Loreta en Ex Chiesa dell Confreternita della Misericordia. La Confraternita di San Gerolamo is een van de grootste religieuze associaties van zuid Asti en herbergt een uniek museum voor heilige kunst. Dat maakt nieuwsgierig, maar helaas slechts 5 dagen per jaar open.

Caffè Roma

De leukste bezienswaardigheid is misschien wel Caffè Roma. Een dorpscafé, restaurant en wijnwinkel waar je eet wat moeders pot schaft. Vers gemaakte gnocchi, tajarin al ragù en meer van dat soort heerlijkheden. Een plek waar vriendschappen voor het leven ontstaan.

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?