Pelgrims op doortocht

Loading Als favoriet toevoegen

Rijsthoofdstad van Italië

Beleef Vercelli in de Piemonte

“Hey, zijn jullie Nederlanders? Dat zie je in Vercelli namelijk bijna nooit.” We zaten op het terras op het belangrijkste plein van de stad, namelijk Piazza Cavour. Eigenlijk waren ons aan verwonderen onder het genot van een Aperol Spritz en wat hapjes. Verwonderen over het aantal toeristen hier. Althans, het ontbreken daarvan. Dat is vreemd. Vercelli is namelijk een stad bomvol historie. De markt was net aan het opruimen. Een Nederlandse dame -notabene uit onze voormalige woonplaats Arnhem- naast ons sprak ons aan. Wat leuk dat jullie hier zijn. Mijn vader woont hier. Dus wij komen hier vaak. Je ziet veel immigranten, maar weinig vakantiegangers. Jammer is dat voor een historische pelgrimsstad met zoveel karakter.”

Rijstvelden Vercelli

Wanneer je voor het eerst in het bovenste gedeelte van Piemonte rijdt, valt je meteen iets op. Het groene gewas langs de snelweg. Het lijkt in eerste instantie op gras. Maar als je goed kijkt, zie je dat het rijstvelden zijn. Er heerst op de Povlakte een subtropisch klimaat. Dat maakt de teelt van Arborio oftewel rijst mogelijk. Daarom wordt Vercelli de Rijsthoofdstad van Italië genoemd. Naast Vercelli vind je rijstvelden in de omgeving van de regio Venetië in Verona. Vandaar dat risotto een populair Italiaans gerecht is. De gifgroene rijstvelden zijn omgeven met en worden doorbroken door kanalen met water. De rijst staat gevolglijk met haar voeten in het water. Dat heeft een groot nadeel. In de zomer word je geplaagd door muggen. Dat betekent goed insmeren met anti-muggenmiddel. Laat je hierdoor niet weerhouden. Daarvoor is dit gebied te mooi om over te slaan.

Zien

De groene rijstvelden

Doen

Een stadswandeling maken

Beleven

Leuke winkeltjes en fijne markt

Pegrimstocht

Vercelli ligt op de Pelgrimsroute Via Francigena. Deze route verwijst de terugreis vanuit Rome van de aartsbisschop van Canterbury. De route van Sigerico bestaat uit 80 etappes en doorkruist deze stad tijdens de 43ste etappe. Je treft op de route Basilica di San Andrea. De ultieme versmelting van gotische en Romaanse architectuur. Het interieur van deze basiliek is waardevol vanwege haar orgel en ‘Sala Capitolare’. De laatste is één van de mooiste van Italië. Voor de basiliek vind je Salone Dugentesco, het voormalig ziekenhuis van pelgrims. Vlakbij is Cattedrale Sant’Eusebio met haar prachtige zilverkleurige Ottoniaanse kruisbeeld. Op Piazza d’Angennes bevindt zich de Duomo waar de aartsbisschop huisde. Hier is het Museo Tesoro del Duomo. In de kapitale bibliotheek bevindt zich één van de beroemdste manuscripten uit de 10e eeuw volledig geschreven in Oud Angelsaksisch. Tot slot is Museo Borgogna een bezoek waard vanwege haar waardevolle Renaissance kunst.

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?