Cascina Carlòt

Loading Als favoriet toevoegen

Het gebeurt in de wijngaard

Adresgegevens
Via Rocca d'Arazzo 3, 14048 Montegrosso d'Asti (AT)
“Vriendelijke mensen, heerlijk weer, goede wijn en uitstekend eten!”
Enoteca

De wijn wordt gemaakt in de wijngaard

Dialoog tussen mens en natuur

Van Geraldine de eigenaresse van Villa Ferrari kreeg ik een fles Barbera d’Asti DOCG Superiore van Cascina Carlòt cadeau toen zij bij mij op bezoek was in mijn vintagehuis. Het was destijds midden in de winter, waarbij het huis nog niet goed warm te stoken was. Een mooie rode wijn laat je wangen gloeien en zorgt dat je lichaamstemperatuur stijgt. Nu trek ik niet dagelijks een fles wijn open, maar in deze barre omstandigheden is zo’n verwarmend glas een weldaad.

Een Barbera Superiore DOCG is zeker geen alledaagse wijn, daarom ontkurkte ik hem met enthousiasme. Een verwenmomentje voor mezelf zo in mijn uppie. Een proefhoeveelheid schonk ik in mijn glas. Wauw. Die geur! Het bouquet stoof uit mijn glas. Dat maakt nieuwsgierig naar de smaak. Mama mia: verrukkelijk. Wat een prachtwijn. Als je zo’n parel treft, dan ben ook heel benieuwd naar de rest van de collectie. Maar om nou alleen op pareljacht te gaan…..Daarom heb ik keurig gewacht tot Rolf in Piemonte was en zijn we samen naar Cascina Carlòt gegaan om wijn in te slaan.

Loading Als favoriet toevoegen

Een greep uit de wijncollectie

Witte wijn
- Chardonnay
- Roero Arneis
Rode wijn
- Dolcetto

- Barbera
- Nebbiolo
- 
Barbaresco
Dessertwijn
- Zoete wijn
- Moscato

Familiebedrijf

De zachtaardige wijnboer Claudio is gepassioneerd zoals vele andere wijnboeren. Hij vertelt graag en kleurrijk over het wijnhuis, de geschiedenis en zijn visie. Hij is heel bewust in het wijnbedrijf gestapt. Voorheen was hij werkzaam in de wegenbouw, maar zijn plicht riep om het familiebedrijf voort te zetten. Hij is een nieuwe koers in geslagen door biodynamische te gaan werken. Hij ‘ luistert’  naar zijn land en doet waar het behoefte aan heeft. Zijn streven is om zelfvoorzienend te zijn en te verduurzamen waar mogelijk. De visie van Claudio: “Het land gaat voor op de wijnkelder.” In tegenstelling tot veel andere Piemontese wijnboeren die de vinificatie (wijn maken) het belangrijkste vinden. Samen met zijn vrouw en ouders bewerkt hij 10 hectare wijngaarden, hazelnootgaarden en een moestuin. Overigens is de oprichter Carlo Marchisio, bekend onder de naam Carlòt. Vanwege het gebrek aan erfgenamen heeft hij destijds de wijngaarden overgedragen aan Mario Mo, de grootvader van Claudio. Zijn wens dat zijn drie kinderen later in zijn voetsporen treden om het erfgoed voor te zetten.

Proeverij

Op afspraak kun je een bezoek aan het proeflokaal en de wijnkelder maken. Je hebt in het proeflokaal een fantastisch uitzicht op de wijngaarden van Langa Astigiana. Claudio spreekt helaas alleen Italiaans. Maar laat je daardoor niet weerhouden. Ook zijn andere wijnen zijn stuk voor stuk bijzonder. Mijn andere favoriet is de Roero Arneis met een vleugje hout. En houd je van tannines? Vraag naar de Grignolino.

Ben je in de buurt, rijd dan gelijk door om het de gekleurde kapel van Tremsin te bekijken. Een kunstige eye catcher in een droom van een landschap.

Via Osasca 2 14054 Coazzolo
0039 338 352 76 77
info@cascinacarlot.nl

Open ma – vrij 9 – 12.30 14 – 17.00 uur
Za en zo 10 – 12.30 u en 15 – 17.00 uur
Tarieven vanaf 10 euro inclusief 3 wijnen

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?