Romano Levi

Loading Als favoriet toevoegen

De beroemde wilde vrouw van Neive

“Wild van de wilde vrouw uit de Langhe”
Wijnboer

Romano Levi

Grappadistilleerder, dichter en labelmaker Romano Levi heeft Donna Selvatica, de wilde vrouw van de Langhe beroemd gemaakt. Ook ik ben fan van de wild art van Romano Levi. De esthetische flessen grappa met kruiden zijn blikvangers in elke ruimte.

Donna Selvatica danst op het etiket van de Grappa delle Donna Selvatica van Distellaria Romano Levi. Lichtvoetig zwevend met wapperende haren in alle vrijheid. Ik spotte deze flessen grappa met de olijk handgetekende dames in het gelijknamige restaurant Donna Selvatica in Neive. Mijn ogen werden direct getrokken naar de kunstzinnige tekeningen, grappige teksten en dartelende kruiden in de flessen. In het restaurant staat de privécollectie van 300 flessen van eigenaar Valter Casetta als eerbetoon aan het vrouwelijke figuur van Romano Levi. Op één of andere manier werkt het als een soort magneet: stap ik ergens binnen waar flessen Donna Selvatica grappa op de plank staan, dan zie ik dat direct. Zo was ik blij verrast de vrolijke dames te zien in een vitrinekastje bij Sugar Hill in Arnhem. Als kunstwerken trots tentoongesteld.  

Loading Als favoriet toevoegen

Een greep uit de wijncollectie

Dessertwijn
- Grappa

Kan ik je ergens mee helpen?

Ben je nog nooit naar Piemonte geweest? Dan kan ik me voorstellen dat je vragen hebt. Over de regio zelf, overnachtingsmogelijkheden onderweg, mooie plekken of anderszins. Vind je het fijner om een kant-en-klare reis door mij uitgestippeld te hebben? Dan kan natuurlijk. Laat het me weten en ik help je met plezier.

Kan ik je ergens mee helpen?

De mythe

Donna Selvatica, ‘wilde vrouw’ staat symbool voor de Langhe-vrouw. Binnen de boerensamenleving is zij meester en slaaf van haar eigen familie, een archetype van een vrije en wilde natuur, niet besmet door het ongemak van beschaving. Een wijs vrouw die leefde aan de rand van de wijngaarden en in nauw contact stond met de natuur en haar geheimen. Ze was wars van conventies, mysterieus en een beetje gek. Fatsoenlijk en onfatsoenlijk. Zij beklimt de heuvels met haar wilde manen. Sagen over De Wilde Vrouwen van de Langhe zijn daarom geliefde verhalen: altijd spannend met een duidelijke hang naar vrijheid.

Romano Levi

“Donne Selvatiche waren vrij, zoals alle vrouwen moeten zijn om het beste deel van hun leven te leven”, zegt Romano Levi. Een ambachtelijk producent van grappa’s, dichter en labelmaker. Inmiddels is hij een beroemdheid in Neive. De geschiedenis van de Levi-familie als grappa distilleerders gaat terug naar de 17e eeuw. De distilleerders uit de Alpen verkasten tijdens de oogst en vinificatie tijdelijk naar Piemonte om met hun mobiele distilleerder grappa te distelleren uit het restproduct van de wijn. Uiteindelijk bouwde Serafino Levi een distilleerderij in Neive met een heus Malba-apparaat op open vuur. In die tijd een noviteit.

Donna Selvatica

Romano Levi heeft Grappa di Donna Selvatica beroemd gemaakt, maar eigenlijk behoort die eer ook zijn oudere zus Lidia toe. Lidia leidde een geïsoleerd leven, haast als non, op de eerste verdieping van de grappadistilleerderij. Zij maakt de kruiden die de grappa’s hun kunstzinnige uitstraling en bijzondere smaak geven. Rond 1962 maakt Romano zijn eerste handgemaakte etiket van een afgescheurd papiertje met de wilde vrouw en een poëtische tekst. Een relatie vroeg hem een paar flessen van de bijzondere grappa die had staan. “Plak er maar een papiertje op”. De flessen zijn tegenwoordig ware verzamelobjecten en misstaan niet in een museum of galerie. Het is haast zonde om de fles te openen en de grappa te drinken. Zeker om ze maar in een kleine oplage geproduceerd worden.

Wild verlangen

Concluderend, als grappaliefhebber moet je eens een glas Donna Selvatica gedronken hebben. Of zo’n meesterwerkje in je kast hebben staan. Afgelopen weekend was het zover. Natuurlijk in restaurant Donna Selvicata waar we een dessert van vanille-ijs met rozijnen en een saus van grappa nuttigden. “Daar hoort een glas Donna Selvatica grappa bij”, zei garant Jeanluca. “Een witte grappa van Dolcetto, maar zo heb je hem nog nooit geproefd.” Gelijk had hij. Een historische marketing in mijn Piemontese leven.

Bezoek

Je bent welkom voor een rondleiding bij Distelleria Romano Levi en een bezoek aan het museum tijdens openingstijden op dinsdag tot en met zaterdag van 9 – 12 en 14 -18 uur. Voor de zekerheid is het verstandig je bezoek vooraf aan te melden. Neem voor een groepsproeverij met rondleiding zeker even contact op. Uiteraard zijn de meesterwerkjes met goddelijk inhoud te koop.

 

 

Rondleiding en bezoek

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?