Geliefd Neive

Loading Als favoriet toevoegen

Laat je bevangen door haar schoonheid. 

Beleef Neive in de Piemonte

Neive steelt meteen je hart. Een prachtig historisch dorp boven op de berg. Niets voor niets is het één van de 200 mooiste dorpen van Italië. Daarom staat het op de lijst van Borghi più belli d’Italia. Het behoort daarmee tot de veertien meest prachtige dorpen van Piedmont.

Neive

Op een toer door de wijnlandschappen mag een tussenstop aan het betoverend Neive daarom niet ontbreken. Het ligt tussen Alba en Asti in en wordt omgeven door glooiende heuvels met wijnranken. Je hebt dus een wonderschoon uitzicht. Een lieflijk middeleeuws dorp met smalle straatjes dat barst van de historie. Je vertraagt daardoor direct. En dat moet ook, anders heb je in no time deze beauty gezien. Verwonder je over de architectuur. Bekijk de kerken op je gemak. Drink een espresso bij één van de pittoreske barretjes. Maar beter nog: ga lunchen of dineren bij één van de restaurants. Samengevat is dat de ultieme combinatie: schitterend uitzicht, goddelijk eten en bediening die een glimlach op je gezicht tovert. Kortom, je word blij van Neive.

Wijn

Piemonte is dé wijnstreek van Italië. Daardoor heeft dit dorp meerdere wijnbarretjes en enoteca’s (letterlijk bewaarplaatsen van wijn). Het mooie is dat je een enkel glas kunt drinken maar ook kunt aanschuiven voor een uitgebreide proeverij. De auto parkeer je in eerste instantie buiten het dorp. Maar geen zorgen, je mag het historische centrum in om jouw wijndozen te herbergen.

Zien

Tentoonstelling met religieuze iconen

Doen

Een glas wijn drinken bij één van de enoteca's

Beleven

De rijkdom van even niets

Historie

Ongeveer 5000 jaar geleden is Neive ontstaan doordat Liguriërs zich hier vestigden. De Romeinen namen het dorp rond de tweede eeuw in hun bezit. Het dank daardoor haar naam aan de adellijke Romeinse familie, de ‘gens Naevie’, oftewel ‘Naevii’. Het lag aan de belangrijke route Via Aemilie die Acqui Terme met Alba verbond. Helaas is er door jarenlange onderliggende strijd van de steden Alba en Asti veel van historische waarde verwoest, zoals de Torre Comunale o dell’orologio. Gelukkig is deze daarna meermaals herbouwd.

Bezienswaardigheden

  • Centro storico
  • De middeleeuwse toegangspoort: Portale di San Rocca.
  • Chiesa Parrocchiale dei Santi Pietro e Poalo. Een 12e eeuwse kerk die in de 18e eeuw herbouwd is.
  • Het historische gemeentehuis
  • Arciconfraternita San Michele met kerkelijke iconen

Culinair

Voor mij is Neive elke keer een feestje om te zijn. Om de wijnkelder te voorzien van parels ga ik graag naar enoteca Al nido della cinciallegra. Deze wijnzaak heeft de beste wijnen van de wijnboeren uit de regio. In alle rust kun je proeven om een selectie voor thuis samen te stellen. Ik schuif graag aan de dis bij Donna Salvetica. Heerlijke bediening met humor. En het eten…..wauw! Ook slenter ik graag door de straatjes. Even zitten op een bankje en gewoon voor je uitkijken……dat uitzicht….waanzinnig. Overigens met een glas wijn kan dat ook bij L’Aromatorio. Neive is soort van thuiskomen. Genieten van het zalige niets doen. Kortom, Il dolce far niente ten voeten uit!

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?