Grappa

Verleidelijk lekker. En nog duurzaam ook.

“Een echte Italiaan schenkt een scheut grappa in zijn espressokopje na het diner”

Grappa

Grappa de één smult ervan, de ander vindt het vergelijkbaar met spiritus. Al kan ik me niet voorstellen dat iemand ooit spiritus heeft gedronken. Het vreemde hiervan is, dat er heel veel smaken grappa zijn. Het is eigenlijk niet anders met wijn. De smaak van een gortdroge Sauvignon is niet te vergelijken met een volle robijnrode Barolo. Toch roept iemand: ik lust geen wijn. Maar goed, over smaak valt niet te twisten. Dus ook niet over grappa.

Grappa

Grappa is een sterke alcoholische drank. Het is gemaakt van het restproduct dat overblijft bij het maken van wijn. Daarnaast worden overtollige druiven aan het einde van het wijnseizoen gebruikt. De druivenresten worden gefermenteerd en het restant daarvan gedestilleerd. Eigenlijk drink je een op en top duurzaam product, want er is geen verspilling. Feitelijk doe je iets goed als je een glaasje grappa neemt. 😉

Verleidelijk lekker

Eerlijk is eerlijk. De eerste keer dat ik grappa dronk, moest ik ook wennen aan de smaak. Zeker omdat ik nooit jenever of iets vergelijkbaars drink. Toch weet ik het inmiddels zeer te waarderen en heb ik inmiddels een aardige collectie in de drankenkast staan. Bij Tenuta Montemagno genoten wij een vijfgangendiner met wijnarrangement. Als afsluiting kregen we een glas rozengrappa. Zacht met zoetje……ik was om. Inmiddels vind Mijn Italiaanse tante het verleidelijk lekker.

Parfumfles

In restaurants hebben ze vaak een hele selectie grappa’s staan. Het is namelijk goed voor de spijsvertering na een copieus diner. Grappa’s hebben de meest mooie flessen. Een grappafles doet niet onder voor een prachtig vormgegeven parfumfles. Vervolgens is het kiezen. De prijzen van grappa’s lopen nogal uiteen: van een paar euro tot tientjes per glas. De tarieven staan niet op de fles. Als prijsbewuste Nederlander kun je je daar ongemakkelijk bij voelen. Ik heb dat inmiddels los gelaten. Soms kies is zelf. Soms laat ik het aan de aanbeveling van de gastheer over.

Dure jongen

Eerlijk gezegd, is het daardoor wel eens gebeurd, dat er een hele dure jongen op de rekening stond. De restauranteigenaar adviseerde namelijk zijn eigen Grappa Barolo. Optimaal genieten! En weet je wat? Het eten was verrukkelijk. De volgende dag hebben we daar opnieuw gedineerd. Opnieuw heb ik een glaasje grappa genomen. Deze keer heb ik zelf een kekke fles aangewezen. De rekening? Ik zal het nooit weten. Deze grappa was van het huis. En dat weet je dat je in gastvrij Piëmonte bent.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?