Wijnmakerij Giachino

Loading Als favoriet toevoegen

De buren van tante

“Glas onder het vat en proeven maar!”
Wijnboer

Wijnmakerij Giachino

Dansen door de wijngaarden naar Giachino

Wat een geluk heb ik toch. Tante Xan woont gewoon tegenover wijnmakerij Gianchino. Dat maakt niet alleen dat Casa di Mia Zia een prachtig uitzicht heeft over hun wijnranken, maar dat een mooie fles zo gehaald is.

We hadden koud twee weken de sleutel van onze wijnboerderij in Costigliole d’Asti. Rolf zou weer terug naar Nederland gaan. Ik zou alleen achterblijven. De laatste dag van ons samenzijn, bedacht ik om even naar de overburen Azienda Vitivincicola Giachino te gaan. Op de bonnefooi, daarom bleef Rolf maar even in de auto wachten. Er was niemand te zien, dus ik roep: Ciao, è qualcuno qui? De vrolijke Oscar komt me tegemoet. Ik stel me voor als de nieuwe overbuurvrouw en of we wijn kunnen kopen. ‘Ma certo, vieni…..’ Rolf heb ik dus snel uit de auto getrommeld.

Wijnmakerij Giachino

Zus Veronica wordt erbij geroepen. Kijk, dit zijn onze nieuwe overbuurburen. Uiteraard wordt eerst uitgebreid besproken om welk huis het gaat. En wie daarvoor woonde. Ah, casa di Giavonni Bianchi. Ook een voormalige wijnboer.  We krijgen een rondleiding door de wijnmakerij. In de voorste hal staan de grote roestvrijstalen vaten met verschillende witte en rode wijnen. Even verder komen we in de schatkamer van wijnmakerij Giachino. Daar liggen de Nebbiolo’s op houten vaten te rijpen. Of we willen proeven? Naturalmente! Con piacere.

Loading Als favoriet toevoegen

Een greep uit de wijncollectie

Witte wijn
- Chardonnay
Rosé wijn
- Nebbiolo

Rode wijn
- Dolcetto

- Barbera
- Nebbiolo
Dessertwijn
- Zoete wijn
- Moscato

Ik wil bij tante logeren

Gaaf zeg. Bij Mijn Italiaanse tante overnachten. Maak alvast maar een reservering. Ik durf het aan om als één van de aller eersten te blijven logeren. Met het formulier geef ik mijn gewenste vakantieperiode aan je door. Ik hoor zo snel mogelijk of de reserveringsaanvraag in goede orde ontvangen is.

Ik wil logeren

Proeven, proeven, proeven

De wijnglazen worden gepakt en onder het kraantje van het vat gehouden. We beginnen met een Favorita vol bouquet. Een prachtwijn, maar geen doordrinker. Lekker voor een glaasje als aperitivo. Op naar het volgende vat. De Chardonnay. Jong, soepel en lekker fruitig. Zo krijgen we verschillende wijnen te proeven, uiteraard de Barbera, Albarosso en ook de Nebbiolo 800. Eén van de paradepaardjes. Ondertussen verschijnt moeders nieuwsgierig om de hoek met een schaal vol vers gebakken brood. Ze doet vervolgens ‘een rondje buren’: in een cirkel om de wijngaarden staan namelijk huizen, waaronder ons huis. We weten nu exact wie waar woont. Wat een ontvangst.

Familie Giachino

Broer Lorus komt ook nog even kijken. Wie zijn daar toch? Het wordt een gezellig samenzijn met mooie wijn, hapjes en de zon op onze bol. Ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen wonen allemaal in en rond de wijnmakerij. Oscar schenkt ons vervolgens één van hun passito’s in. Verrukkelijk nootachtig, zoet en romig. Rolf is verkocht. Die gaat mee naar Nederland om zijn eenzame uren wat op te vrolijken. We slaan verder wat dozen wijn in voor hier in Italië. Bij het weggaan voegen ze mij nog snel even toe aan de buurtapp en krijg ik nagenoeg alle mobiele nummers van de familie. Als er wat is, bellen hè? We zijn dichtbij en helpen je mocht dat nodig zijn. We voelen ons welkom. Meer dan.

Degustione

Wijnmakerij Giachino kun je zonder afspraak bezoeken. Het is handig om een afspraak te maken als je met een wat grotere groep bent. Dan maken ze er een degustione met piatti tipice della cucina locale van. Vanuit Casa di Mia Zia kun je lopend door de wijngaarden naar de overkant. Of zoals mijn vriendinnen dansend van geluk vanwege deze ontdekking.

Strada Annunziata 13/A
14055 Costigliole d’Asti
vinigiachino@tiscali.it
Oscar: 0039 – 417 43 53
Loris: 0039 – 347 436 3489

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?