Wijnmakerij Giachino

Loading Als favoriet toevoegen

De buren van tante

Adresgegevens
Strada Annunziata 13a, 14055 Costigliole d'Asti
“Glas onder het vat en proeven maar!”
Wijnboer

Wijnmakerij Giachino

Dansen door de wijngaarden naar Giachino

Wat een geluk heb ik toch. Tante Xan woont gewoon tegenover wijnmakerij Gianchino. Dat maakt niet alleen dat Casa di Mia Zia een prachtig uitzicht heeft over hun wijnranken, maar dat een mooie fles zo gehaald is.

We hadden koud twee weken de sleutel van onze wijnboerderij in Costigliole d’Asti. Rolf zou weer terug naar Nederland gaan. Ik zou alleen achterblijven. De laatste dag van ons samenzijn, bedacht ik om even naar de overburen Winery Giachino te gaan. Op de bonnefooi, daarom bleef Rolf maar even in de auto wachten. Er was niemand te zien, dus ik roep: Ciao, è qualcuno qui? De vrolijke Oscar komt me tegemoet. Ik stel me voor als de nieuwe overbuurvrouw en of we wijn kunnen kopen. ‘Ma certo, vieni…..’ Rolf heb ik dus snel uit de auto getrommeld.

Loading Als favoriet toevoegen

Een greep uit de wijncollectie

Witte wijn
- Chardonnay
Rosé wijn
- Rosé
Rode wijn
- Dolcetto

- Barbera
- Nebbiolo
Dessertwijn
- Zoete wijn
- Moscato

Ik wil bij tante logeren

Gaaf zeg. Bij Mijn Italiaanse tante overnachten in haar Bed & Wine in Costigliole d'Asti. Ik wil graag wakker worden van fluitende vogels, uitkijken op de glooiende heuvels met wijnranken en genieten van een goed glas wijn.

Ik wil logeren

Wijnmakerij Giachino

Zus Veronica wordt erbij geroepen. Kijk, dit zijn onze nieuwe overburen. Uiteraard wordt eerst uitgebreid besproken om welk huis het gaat. En wie daarvoor woonde. Ah, casa di Giovanni Bianco. Ook een voormalige wijnboer.  We krijgen een rondleiding door de wijnmakerij. In de voorste hal staan de grote roestvrijstalen vaten met verschillende witte en rode wijnen. Even verder komen we in de schatkamer van wijnmakerij Giachino. Daar liggen de Nebbiolo’s op houten vaten te rijpen. Of we willen proeven? Naturalmente! Con piacere.

Proeven, proeven, proeven

De wijnglazen worden gepakt en onder het kraantje van het vat gehouden. We beginnen met een Favorita vol bouquet. Een prachtwijn, maar geen doordrinker. Lekker voor een glaasje als aperitivo. Op naar het volgende vat. De Chardonnay. Jong, soepel en lekker fruitig. Zo krijgen we verschillende wijnen te proeven, uiteraard de Barbera, Albarosso en ook de Nebbiolo 800. Eén van de paradepaardjes. Ondertussen verschijnt moeders nieuwsgierig om de hoek met een schaal vol vers gebakken brood. Ze doet vervolgens ‘een rondje buren’: in een cirkel om de wijngaarden staan namelijk huizen, waaronder ons huis. We weten nu exact wie waar woont. Wat een ontvangst.

Familie Giachino

Broer Loris komt ook nog even kijken. Wie zijn daar toch? Het wordt een gezellig samenzijn met mooie wijn, hapjes en de zon op onze bol. Ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen wonen allemaal in en rond de wijnmakerij. Oscar schenkt ons vervolgens één van hun passito’s in. Verrukkelijk nootachtig, zoet en romig. Rolf is verkocht. Die gaat mee naar Nederland om zijn eenzame uren wat op te vrolijken. We slaan verder wat dozen wijn in voor hier in Italië. Bij het weggaan voegen ze mij nog snel even toe aan de buurtapp en krijg ik nagenoeg alle mobiele nummers van de familie. Als er wat is, bellen hè? We zijn dichtbij en helpen je mocht dat nodig zijn. We voelen ons welkom. Meer dan.

Wijnexperience Druiven stampen

Wijnmakerij Giachino oogst de druiven met een machine. Misschien wat minder romantisch maar daarmee is de oogst gegarandeerd in een periode waarin druivenplukkers schaars zijn. Het oude ambacht houden ze echter in ere met de Wijnexperience Druiven Stampen. Een geweldig uitje waarbij jij je eigen druiven plukt, ze vervolgens stampt en overgiet in een fles. Daarna krijg je een rondleiding door de cantina en vertelt de familie vol trots over hun product. Natuurlijk valt er ook wijn te proeven. Een geweldig uitje tijdens de oogstperiode tussen eind augustus en half september.

Wijnexperience Druiven stampen

Wijnproeven

Ben je benieuwd naar de wijnen van wijnmakerij Giachino? Je kunt zonder afspraak naar de cantina om de wijngaarden te bezoeken, de wijnkelder te bekijken en wijn te kopen. Ben je met een grote groep en wil je een uitgebreide proeverij? Maak dan een afspraak. De familie spreekt alleen Italiaans en een paar woorden Engels maar desondanks doen ze hun best om zich verstaanbaar te maken.

Openingstijden (van maandag t/m zondag)
8.00 – 12.30 uur en 14.00 – 19.00 uur

 

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?