Wijnexperience Druiven stampen
Hilarisch, vermakelijk én leerzaam.
De romantiek herleeft in Piemonte met de Wijnexperience Druiven stampen. Eind augustus, begin september vindt traditioneel de druivenoogst plaats in Italië. De wijnboeren starten met het oogsten van de witte druiven zoals Moscato d’Asti, Chardonnay, Roero Arneis en andere soorten. Daarna volgen de rode varianten.
Mijn overbuurman, Wijnmakerij Giachino gebruikt sinds 2022 een oogstmachine voor het plukken van de druiven. Het proces van het plukken van de druiven aan de rank, persen, tot overgieten in het vat is volledig geautomatiseerd. Spectaculair om te zien.
Wijnexperience: Druiven stampen
Waar blijft de romantiek? Van handmatig druiven plukken, stampen, zeven tot wijn in de fles? Ook dat vindt plaats op het erf van deze wijnfamilie. En daar kun jij deelgenoot van zijn! In de periode van eind augustus tot half september kun je meedoen aan de Wijnexperience Druiven stampen. Je begint in de wijngaard met druiven van de ranken halen met een speciale schaar De druiventrossen gooi je in een tobbe. Vervolgens trek je schoenen en sokken uit en ontsmet je je voeten. Daarna stap je in de tobbe en druiven stampen maar. Mama mia, wat een spektakel. Wanneer de druiven voldoende geplet zijn, zeef je de most (de fijngestampte druiven) en giet je je eigen druivensap in een fles. In de fles vindt vervolgens de fermentatie plaats. Dit proces kun je thuis volgen