Wijnexperience Druiven stampen

Leukste uitje tijdens de oogst

“Deze beleving vergeet je nooit meer. ”

Wijnexperience Druiven stampen

Hilarisch, vermakelijk én leerzaam.

De romantiek herleeft in Piemonte met de Wijnexperience Druiven stampen. Eind augustus, begin september vindt traditioneel de druivenoogst plaats in Italië. De wijnboeren starten met het oogsten van de witte druiven zoals Moscato d’Asti, Chardonnay, Roero Arneis en andere soorten. Daarna volgen de rode varianten.

Mijn overbuurman, Wijnmakerij Giachino gebruikt sinds 2022 een oogstmachine voor het plukken van de druiven. Het proces van het plukken van de druiven aan de rank, persen, tot overgieten in het vat is volledig geautomatiseerd. Spectaculair om te zien.

Wijnexperience: Druiven stampen

Waar blijft de romantiek? Van handmatig druiven plukken, stampen, zeven tot wijn in de fles? Ook dat vindt plaats op het erf van deze wijnfamilie. En daar kun jij deelgenoot van zijn! In de periode van eind augustus tot half september kun je meedoen aan de Wijnexperience Druiven stampen. Je begint in de wijngaard met druiven van de ranken halen met een speciale schaar De druiventrossen gooi je in een tobbe. Vervolgens trek je schoenen en sokken uit en ontsmet je je voeten. Daarna stap je in de tobbe en druiven stampen maar. Mama mia, wat een spektakel. Wanneer de druiven voldoende geplet zijn, zeef je de most (de fijngestampte druiven) en giet je je eigen druivensap in een fles. In de fles vindt vervolgens de fermentatie plaats. Dit proces kun je thuis volgen

“Glooiende heuvels, heerlijk weer, zalig eten en topwijnen. ”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Wijnproeverij

Het ontkurken van je eigen fles doe je na één dag, om het fermentatieproces te ervaren in je mond. De dagen daarna kun je dat nog eens herhalen. De druiven gaan gisten en de gist wordt omgezet in alcohol. Verder krijg je tijdens dit uitje ook nog een uitgebreide rondleiding in de wijnmakerij. Uiteraard wordt er ook geproefd: drie verschillende wijnen en ook van typisch Piemontese producten zoals gekookte salami, pepersalami en kaas. Ondertussen gaat het werk op de wijnmakerij gewoon door. Je bent daardoor getuige van de oogst, persen, zeven en overgieten van het druivensap in het wijnvat. De most die overblijft (schilletjes, takjes, blaadjes etc.) uit de druivenpers storten ze tot slot in grote bakken. Deze gaan naar een distilleerderij in Costigliole d’Asti om grappa van te maken.

Ja, gaaf. Ik wil reserveren

Deelnemen druiven stampen

Wil je deelnemen aan dit grappige en tevens leerzame event? Reserveer voor de wijnexperience druiven stampen in de periode 31 aug en 15 september. De start van de oogst is afhankelijk van de weersomstandigheden daarvoor. De druiven moeten gereed zijn om te plukken. Tante heeft jullie volledige voornamen en achternaam nodig omdat elke deelnemer officieel geregistreerd wordt in verband met hygiëneregelgeving.

De experience is volledig in het Italiaans. Ben je met een groep van 8 personen of meer dan vergezel ik jullie voor de vertaling.

Druiven plukken

Uit sympathie de wijnboeren helpen met druiven plukken in Italië mag niet. Bij overtreding van de wet staan hoge boetes. Het wijnevent bij Giachino Vino is een officieel geregistreerd event bij de overheid. Zij zijn dan ook aan regels gebonden waarbij het ontsmetten van de voeten en registeren van de deelnemers vereisten zijn. Je bent niet aan het werk in de wijngaard, maar beleeft het ambacht. Daarna zul je meer dan ook respect hebben voor het werk van de wijnboeren over de hele wereld. Je kunt alleen maar wijnboer worden als je een enorme passie hebt voor het vak. Ben je in de gelegenheid, ik raad het iedereen aan.

Kosten

Experience Druiven stampen

Programma
Druiven plukken en stampen
Rondleiding wijnmakerij
Proeverij drie wijnen en hapjes
Herinnering: eigen fles cadeau

Per persoon € 60,00
Data: tussen 28 augustus en 15 september
Aanvangstijd: 10.00 uur
Duur: circa 2,5 uur
De experience is in het Italiaans, maar laat je niet weerhouden als je de taal niet spreekt.

Voor groepen vanaf 8 personen is het inclusief vertaling door tante.
Fotografie: 10 foto’s € 99,00

Reserveren Wijnexperience Druiven stampen

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?