De sleutel

Hoera de sleutel. Zou alles functioneren?

“Berenspannend....maar ook berenkoud”

De sleutel

De sleutel van ons huis. Een spannend moment. Werkt alles? Licht, water, verwarming…..Kijk even mee op mijn Youtube kanaal voor de eerste stap over de drempel.

Het grappige is, dat wij bij de bezichtigingen centrale verwarming zagen hangen in de kamers. Ach, daar denk je verder niet over na. Als het koud is, zet je de thermostaat hoger en klaar. Was het maar zo simpel. In dit huis maken we een stap terug in de tijd. Jaren ’50. De centrale verwarming wordt hier verwarmd met een houtkachel. Het is een joekel van een huis, dus voordat je het warm gestookt hebt, ben je uren verder. Het huis heeft een aantal maanden leeg gestaan, dus je snapt, berenkoud! 7 graden.

Kachel

In de keuken staat een pelletkachel, dus voor extra warmte zet je die ook aan. Voor iemand die gewend is om alleen de thermosstaat te bedienen, is dit een uitdaging. Ik zal straks eigenhandig de houtkachel op moeten stoken. Rolf vertrekt namelijk voor een periode terug naar Nederland. Ik krijg weer een Pipi Langkous gevoel. Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Ook de pelletkachel is een tikkie verouderd, dus helemaal soepel loopt dat niet helemaal. Rolf gaat voor vertrek uitleg geven. We zien het wel. Komt vast goed.  

De sleutel

Ondanks dat we de sleutel van het huis hebben, zijn we niet meteen gaan overnachten. De eerste week hebben we gelogeerd bij Cascina Giantino. Eerst moest alles functioneren. Op 7 januari hebben we voor het eerst geslapen in ons huis. Een beetje ‘Ik vertrek’- taferelen want de pelletkachel schee ermee uit. Op z’ Brabants gezegd. De oude stookkachel op hout hebben we ook aangeslingerd, maar voordat die de hut warm heeft is het lente. In de vintage woonkeuken is het nu heerlijk warm. De rest van het huis 14 graden. Ik denk dat ik maar een flanellen pyjama ga kopen. Uitdaging om morgenvroeg in de ijzige kou naar de douche te lopen. Hoe dan ook spannend. Nieuwe geluiden enzo. ‘s Nachts rennen er sowieso wilde zwijnen door de tuin. Dus vooral binnenblijven. Maar eerst genieten. Uiteten.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?