Ga verder naar start

Game over. De valsspeler ontmaskerd.

“Een spel met alleen maar verliezers”

Ga verder naar start

“Ga verder naar start”. De beroemde kanskaart uit Monopoly. Wie heeft het niet gespeeld? Het enige doel: zoveel mogelijk bezit krijgen. Hebberigheid leidt bij sommigen tot valsspelen. Wat ik destijds deed? Ontmaskeren die bandiet en het bord omvergooien. Game over.

Gevoelsmatig stonden wij de afgelopen maanden op een vergelijkbaar spelbord. Maanden zijn we bezig geweest met tekeningen en het bestek voor de verbouwing. Correctie op correctie, waarbij de bedragen opliepen met onduidelijkheid over de werkzaamheden en benodigde materialen in gelijke pas. Een groot rookgordijn. Als je niet voor verrassingen wil komen te staan bij een verbouwing, is het belangrijk om alle werkzaamheden in kaart te brengen. Alleen dan kun je keuzes maken voor wat betreft materiaal en uitvoering van de werkzaamheden. Ook wil je van meerdere bouwbedrijven een offerte hebben ter vergelijking.

Spelletjes

Sowieso ben je als buitenlander op je qui vive. Noord-Europeanen zijn in vergelijking met het zuiden rijk. Bovendien heb je te maken met een taalbarrière en een cultuurverschil. Je bereidt je voor, probeert mee te gaan met de flow en zoekt je bronnen om goed geïnformeerd te zijn en te blijven. Je probeert je niet te ergeren aan de traagheid in het proces en zelf stappen te zetten om zaken te versnellen en te verhelderen. Totdat je merkt dat er een spelletje gespeeld wordt. Dan moet je één zet voorblijven. Gelukkig zaten er spelers aan tafel die dezelfde ethische inslag hebben als wij. Het spel is strategisch slim uitgespeeld. Maar eigenlijk zijn er alleen maar verliezers. Voor ons: zeven maanden verloren tijd, waarbij er nog altijd niet gestart kan worden met de bouw.

Ga verder naar start

En nu? Ga verder naar start. Een contradictie die in ons geval exact de situatie weergeeft.We hebben het geluk dat we contractafspraken hebben gemaakt met een bureau en niet met de freelancer. Zij nemen hun verantwoordelijkheid en doen het werk opnieuw. Financieel heeft het daarom geen consequenties. De openingsdatum van Casa di Mia Zia is nog niet in het geding.

En verder? In Nederland zou ik helemaal over de floss zijn geraakt van deze situatie. Gedurende de weken (maanden) dat dit speelt, heb ik nagenoeg geen stress ervaren. Op wat functionele boosheid na. Dan kun je maar één ding concluderen: uiteindelijk ben ik (zijn wij) de grote winnaar, want ik weet dat ik hier thuis ben.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?