Gamba di pernice

Een mooie ontmoeting in Calosso

“Ongebreidelde passie in de wijngaard”

Gamba di pernice

“Mijn oom werkt altijd in de wijngaard. Hij maakt mooie wijnen zoals Gamba di Pernice. Verder heeft hij geen hobbies, geen sport, niks eigenlijk”, vertelt zijn vrolijke opvolger. Een jonge oenoloog / wijnboer met sprankelende ogen. “Ik heb keuzes genoeg: voetbal, uitgaan, girls, theater, film, maar hij? Nee. De wijngaard is zijn leven. Ik ga het anders doen.” Is hij gelukkig, vraag ik. Hij kijkt me aan: “Eh…..hmmm…..mijn tante in ieder geval niet. Zij vindt het genoeg zo. En mijn oom; die sterft vast in het harnas.”

Gambi di Pernice

Vandaag was ik samen met goede vriend Gabriel van Bricco Aivè naar Calosso day. Een jong wijnevent met op maandag een proeverij voor genodigden. Een handvol wijnboeren presenteerden Gamba di Pernice. Een druivenras dat alleen in het inimieni DOCG Calosso in Piemonte geproduceerd mag worden. De naam van het druivenras is een verwijzing naar de twijgjes aan een druivenrank. Als je door je oogharen kijkt, zijn het net de poten van een fazant. Oftewel Gamba di pernice. Het was niet druk. “Maar,” zei de jonge wijnboer, “Let maar op, over 10 jaar is het hier net zo druk als op Fiera del Rapulé, het grote wijnfeest van het dorp in oktober.”

Gamba di Pernice

Deze ambitieuze wijnboer realiseert dat hij een mooie toekomst voor zich heeft. Hij ziet mogelijkheden voor export en uitbreiding van zijn dienstverlening met wijnproeverijen voor toeristen. Nu kun je komen proeven maar op eigen houtje. Hij ziet kansen. Zelfs voor het evenement. Zijn broer werkt nog bij Ferrero, maar samen willen ze het bedrijf uiteindelijk voortzetten. Oom heeft een pracht van een basis neergezet waarop zij verder kunnen bouwen.

Mooie ontmoeting

En zo levert een wijnproeverij op een doordeweekse maandag (in Italië kennen ze geen Pinksteren) mooie ontmoetingen op. Het zijn dit soort wijnboeren die ik graag een podium geef op Mijn Italiaanse tante. Binnenkort wijnhuis La Canova maar eens bellen.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?