Italiaans vastgoed kopen

Word dit ons nieuwe huis? We maken in ieder geval kennis met de buurvrouw.

“Geen bouwval, maar wel een vintage woning”

Italiaans vastgoed kopen

Italiaans vastgoed kopen……zou het vandaag lukken? We starten natuurlijk met een heerlijke lunch bij onze nieuwe vriend van Café Roma. Wie stapt daar binnen? Onze makelaar uit Asti. Geschrokken kijkt ze onze kant op: “Wat doen zij hier zo vroeg?” Wij dachten overigens hetzelfde.

We rijden naar Vigliano d’Asti naar een riant huis. Nog voordat we de auto uitstappen, weten we het al: “Dat gaat ‘m niet worden.” Dat wordt een flitsbezichtiging van het Italiaans vastgoed. Daarom maken we daarna een pitstop bij een bar voor een espresso en een check van de Socials. Wat leuk. Een persoonlijk bericht van een B&B-houdster in de buurt die het witte huis op mijn foto op Facebook herkende. “Worden jullie onze nieuwe buren? Zin in een kop koffie of glas wijn? Kunnen we je ergens mee helpen?”

Italiaans vastgoed kopen

Op naar het witte huis. Italiaanse makelaar met Noorse vriend. Zweedse eigenaresse. Italiaanse geometra. Verenigd Europa hoezee! Helaas ook een Duits stel die nog even staat te praten. Vandaar die vroege lunch van de makelaar. Andere geïnteresseerden in dit Italiaans vastgoed. Voertaal: Engels. Bij lastige zaken: Italiaans. Gelukkig kan ik het inmiddels genoeg verstaan om de strekking te begrijpen. Een geometra is kort gezegd een meneer die een huis bouwkundig checkt, kijkt of alles op de tekening klopt, vergunningen regelt en een bouwteam aanstuurt. We lopen met hem over erf en door de twee geschakelde huizen.

Vintage maar geen bouwval

Voor de “Ik vertrek”-liefhebber: geen septic tank hier. Gas- en elektriciteit is up to date. Het dak. Ook zo’n ding. Hier is wat bijzonders aan de hand. Van het linkerhuis is deels de Toscaanse methode gehanteerd (extra laag stenen). Rechts de Piëmontese. Maar verder geen problemen. Op regulier onderhoud na. Ook constructief is het huis op orde.

De uitdaging

Wat wordt de uitdaging? De schuur omtoveren tot twee appartementen. Het gebied behoort tot UNESCO werelderfgoed dus er zijn strikte regels. Bovendien hangt er een prijskaartje aan Italiaans vastgoed kopen. Niet anders dan in Nederland, vaklui zijn schaars en materialen duur. Het gevalletje recht van overpad blijkt te zijn vervallen. Er liep ooit een oversteekpad voor de koeien van de buurman.

Spannend

Wij zijn enthousiast. Erg enthousiast. De geometra gaat zijn rekenmachine laten ratelen. Makelaar, eigenaresse en wij kijken hem aan het eind van de bezichtiging hoopvol aan: “Wil je het niet op z’n Italiaans doen? Maar de noordelijke mentaliteit hanteren? Gisteren af? Waarop hij met een grote glimlach ons aankijkt: “Het is goed als jullie alvast een beetje wennen aan de Italiaanse werkwijze, toch?”

Afijn, we wachten het af. Twee tot drie weken… We hopen dat het budgettair allemaal past en geen kapers op de kust komen. Ondertussen gaan wij hier kijken naar keukens, badkamers en dat soort zaken. En natuurlijk gaan we vandaag kennis maken met de nieuwe buurvrouw en buurman van Sotto la Vigna. 

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?