Italianen

Je kunt er maar beter om lachen

“Wat is nou leuker? KW's of Barbera?”

Italianen

Italianen….mooi volk. Slechts 10 minuten en daar gaan we weer……. De verschillen tussen Italië en Nederland. Het blijft vermakelijk. Wil je een huis verbouwen, dan ga je naar een aannemer en hij adviseert en regelt alles. Hoe anders functioneert dat hier. De aannemer is de man van de verbouwing, maar begeeft zich niet op terrein van elektriciteit of water. Uiteraard heeft hij er wel verstand van, maar deze werkzaamheden zijn gescheiden. Ook voor de wet trouwens. Een handig mannetje dat alles kan (hebben we 🙋‍♀️ ), kan alleen als een Italiaanse loodgieter en/of elektricien zijn werk certificeert.

Italianen

Afijn, de verwarming stamt uit de jaren ’50. De hout-gestookte CV is overleden. Weet je nog, iets met kortsluiting. 😬 De leidingen van de bombola (gastank in de tuin) zijn ook niet meer optimaal, gezien het gasachtige odeur dat het verspreidt. We willen duurzaam, dus gasloos. Zonnepanelen en zonnecollectoren op het dak, een warmtepomp, boilers voor verwarming van het water en airco voor verwarming en koeling van een aantal ruimtes. Ook staan er inmiddels twee pelletkachels te snorren. Zelfs ik begrijp het. Nu de Italianen nog…

Huis vol

Allora, daar kwamen de Italianen: de aannemer kwam met zijn elektricien en zijn loodgieter om de situatie voor de impianti (installatie) ter plekke te bekijken. De engineer heeft het op slinkse wijze doorgeschoven. Waarschijnlijk omdat onze oplossingen voor hem te vernieuwend zijn. Voor de zekerheid hadden we een vriend gevraagd om te vertalen vanwege de technische kant. Hij had een andere vriend meegenomen voor, ja, waarvoor eigenlijk? Ondertussen was onze handige Harry de woonkamervloer aan het voegen. Kortom, een krappe keuken vol drukke mensen.

Chaos

Probeer dan maar eens uit te leggen wat je wil, terwijl de ideeën uiteen lopen. Een kakofonie aan geluid waarbij iedereen door elkaar praat en wat anders vindt. Onze Nederlandse bouwer kon niet weg bij zijn voegwerk, hellup. Oké, orde scheppen. Onze vrienden een glas wijn in de hand gedrukt. De loodgieter zag een fles grappa staan, dus die nam een borrel. Rolf Bruins dook achter zijn laptop om het dan maar uit te tekenen. De aannemer en elektricien schuifelden langzaam richting gang.

Gastronomie

Op een wonderlijke manier switchte plots het gespreksonderwerp naar eten. Niks geen inschattingen meer over het aantal KW’s en het te kiezen systeem, maar wat zijn de drie beste granen voor pasta’s? Dat was de brandende vraag. Eten is het favoriete onderwerp van de Piemontese. Of ik nu bij de kapper ben, op bezoek ben of tijdens een vergadering over de impianti, gastronomie en wijn komen altijd ter sprake.

En eerlijk gezegd, dat is één van de redenen waarom we juist in Piemonte wonen. Of waarom je op vakantie gaat. Het draait hier om eten en drinken. Dus als een gesprek weer eens afdwaalt naar Barbera, Gnocchi of Castelmagno kaas dan laten we het maar gaan. Het is tenslotte ook veel leuker dan gietijzeren radiatoren, leidingwerk en zonnepanelen.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?