Modena

Modena? Leuke stad!

“Balsamico, Ferrari, een scheve toren en een trolleybus”

Modena

Tante op vakantie! Bestemming? Modena. Wat moet je daar nou? Notabene een vraag van een Italiaanse vriend. Het gros van de bekende steden zoals Florence, Rome, Genua en Perugia hebben we namelijk al eens bezocht. Daarom is het leuk om een onbekende stad aan te doen. Een stad waar niet iedereen naar toe gaat. En omdat het vakantie is, ga ik ook naar andere gebieden dan mijn zo geliefde Piemonte.

Modena

Modena ligt in Emilia-Romagna op de Povlakte in Italië. Het is daarmee het vlakste deel van het land. Modena is een middeleeuwse stad op de drukke verkeersader Milaan, Parma en Bologna. Het is de geboorteplaats van Luciano Pavarotti en Enzio Ferrari. Van de laatste kun je je in het nabij gelegen Maranello vergapen in het officiële Ferrari Museum. Ook in Modena zelf is in zijn geboortehuis een Ferrari museum te vinden. Meer automerken hebben overigens een band met de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Namelijk Maserati en Lamborghini. De bijnaam Emilia-Romagna is trouwens ‘Dikke buik van Italië.’ Dat zegt dus alles over het culinair niveau. Gastronomisch gezien is Modena vooral bekend van de balscamico. En van Osteria Francescana: een driesterren restaurant waar je een zintuigen een culinaire reis maken.

Restauranttips

Tante heeft overigens subliem gegeten bij meerdere restaurants. Onder meer bij Officina della Senape: tre artigiane della carne. Vrij vertaald de vleesambachtslieden van de mosterdwerkplaats. Ze schotelen je de beste biefstuk voor. Natuurlijk een variant met balsamico maar ook bistecca alla Fiorentina. Dit is een Florentijnse T-bonesteak waar het vlees nog aan het bot zit. Een geliefd gerecht overigens in deze regio. Je vindt het bij meer restaurants en het is per gewichtsklasse verkrijgbaar. We dronken hier een fantastische Amarone. Vanwege de dubbele persing wordt dit ‘de dame’ van de wijnen genoemd. Amaronewijnen komen uit het gebied tussen Verona en het Gardameer. Emilia-Romagna is vooral bekend van de Lambrusco. Een lichte bubbelwijn die in de jaren ’80 vooral populair was bij studenten. Vanwege de lage prijs én de soepelheid van het ‘zuurtjesnat’. Beter kun je je wagen aan een slanke Sangiovese of fris witte Trebbiano.  

Bezienswaardigheden

Wat valt er te zien in Modena? Il Duomo di Modena op Piazza Grande. Een kathedraal uit 1184 met zijn scheve Torre della Ghirlandia van 86 meter hoog. Pisa is er niks bij. Voorts het geweldige Piazza Roma met de Accademia Militare en Plazzo Ducale di Modena. Kinderen en honden beleven veel pret aan de fontein. Aan het plein zit Osteria Rossi. Dit is een fijne plek voor een lunch met glas wijn. Echt even culinair uit je bol gaan? Aan hetzelfde plein zit sterrenrestaurant Oreste. Verder kun je struinen door de straatjes met leuke winkeltjes en gekleurde huizen. Ook leuk: de trolleybus. Als inwoner van Arnhem valt dat natuurlijk meteen op. Het stadspark is ook nog wel aardig. Voornamelijk door de kakofonie van duizenden krekels.

Tot slot de plek waar we geslapen hebben: Hotel Canal Grande. Prima gelegen op loopafstand van het compacte centrum. Een goed hotel, keurige kamers en vriendelijk personeel. Kortom, Modena is een leuke stad als je eens wat anders wilt dan het geijkte.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?