Proposta

De Proposta is in de maak. Vanaf nu: geduld.

“De proPROOSTa is in de maak. Saluti!”

Proposta

En? En? En? Hoe staat het met het huis in Italië? Het zal je niet verrassen: we gaan door met het witte huis. Onze aankoopmakelaar is de proposta aan het voorbereiden. Of zoals een vriendin het inmiddels proPROOSTa noemt. Dit is een officieel document waarin je een bod doet op het huis, alle voorwaarden nauwkeurig omschrijft, betalingstermijnen vastlegt en verdere afspraken maakt. Wij Nederlanders zijn een handelsvolk en doen handje klap om tot overeenstemming te komen. Vaak bestaat dit bij de aankoop van een huis uit niet meer dan een prijs en een termijn voorbehoud financiering en bouwkundig onderzoek. Daarna wordt een voorlopig koopcontract opgemaakt. Was het maar zo simpel in Italië.

Geduld

Vanaf nu wordt er een beroep gedaan op mijn beste eigenschap, namelijk geduld hebben. De conceptproposta gaat eerst een aantal keer heen en weer tussen aankoopmakelaar, Italiaanse makelaar en ons. Pas na goedkeuring van alle drie de partijen krijgt de verkoper het voorstel. Uiteraard mag zij er ook nog wat van vinden. Daarna zijn we er nog niet. Vervolgens vindt de verifiche plaats, waarbij alles gecheckt wordt in het kadaster en bij de comune. Mogelijk moeten er zaken hersteld worden. Ook wordt er een koopcontract opgemaakt. En dat alles met de zomervakantie op het vizier. Kortom, dit kost tijd.

Proposta

Gedurende deze periode zijn er meerdere momenten waarop de verkoper of wij nog kunnen afhaken vanwege een voorbehoud. Het blijft dus spannend. Gelukkig ben ik een heel geduldig mens. Daarom laat ik het vanaf nu maar los en zie wel wat er gebeurt. Ik geloof dat dat het beste is. Maar zodra de proposta getekend is…..is het tijd voor een eerste proost! Om door te gaan naar de volgende enerverende fase.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?