Reisagent

We kunnen los!

“Hameren, boren om te kunnen bouwen”

Reisagent

Zonder dat ik het wist, was ik een soort illegale reisagent in Piemonte. Want reisorganisator is een beschermd beroep in Italië. Mijn commercialista Carlo (accountant) heeft me de wacht toegezegd om reizen te organiseren totdat mijn ‘activiteit’ (bedrijf) gelegaliseerd is. Daarom moeten we op zoek naar een technisch directeur. Alleen met deze vogel mag je het vak van reisbureau uitoefenen. Nu heb ik een hbo-opleiding, maar daarmee ben je niet vanzelfsprekend direttore tecnico turismo.

Nostalgie doos

De overheid bepaalt aan de hand van je werkervaring en diploma’s of je capabel genoeg bent voor het organiseren van reizen. Nu wonen we op dit moment nog altijd op een paar vierkante meters. Een groot deel van ons leven zit in dozen in de garage. Zo ook mijn diploma’s. De dozen zijn zo neergezet, dat spullen die je nodig hebt, makkelijk te pakken zijn. Je voelt hem al aankomen, je verwacht niet dat je je diploma’s nodig hebt. Zeker niet in de wetenschap dat je die de afgelopen 25 jaar nooit meer aangeraakt hebt. Voor de zoveelste keer gingen de dozen door mijn handen. Goddank stond de bewuste doos nog vrij ver vooraan. Een doos met de naam ‘nostalgie’. Dan weet je vervolgens dat je je verliest in het verleden en alle mooie herinneringen. Zo was ik min of meer vergeten hoeveel trainingen en cursussen na mijn opleiding ik wel niet gevolgd heb: presenteren, Marketing Direct Management, verkoop, effectieve brieven schrijven, noem maar op. Een hele stapel in ieder geval.

Bureaucratie

Leuk om weer te beseffen, maar ik heb alleen mijn diploma’s onder de scanner gelegd. Daarna heb ik mijn CV geüpdatet. Ook iets dat je als ondernemer niet zo vaak nodig hebt. Gelukkig had ik ook nog een vrij recent uittreksel van de Kamer van Koophandel liggen met mijn activiteiten in Nederland, waaronder reisorganisatie. Vervolgens heb ik alles door een vertaalmachine gehaald. Hoe meer bewijs van mijn kunnen om als reisagent aan de slag te mogen, hoe beter. De paperassen zijn naar een regiokantoor in Asti gestuurd. Het was al een beetje te verwachten, dergelijke belangrijke beslissingen kunnen zij niet nemen. Dus ze zijn doorgestuurd naar Turijn. Eerlijk gezegd, verwacht ik dat ze daarna naar Rome moeten. Ergo, voordat de klap met de hamer gemaakt wordt, kan nog wel even duren.

Reisagent

Ondertussen heeft Carlo zijn netwerk aangeboord om een direttore tecnico te vinden. Dat is gelukt! Zoals dat hier gaat in Italië, of zoals mijn moeder gezegd zou hebben: “met betalen ben je ervan af.” Of zoals deze dame sprak: “Zie het als een soort belasting.” Tja, niemand betaalt graag belasting, maar daarmee is deze voorziening wel geregeld. Alzo we kunnen nu echt los. De komende tijd ga ik een aantal pakketreizen samenstellen voor groepen van 2 tot 16 personen. Waarbij alles geregeld is: van hotel tot activiteiten. Maar je kunt deze officiële reisagent ook inschakelen voor een reis speciaal samengesteld voor jouw gezelschap.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?