UNESCO

Pompidom pidom pidom

“Ik geloof dat we nog even wachten”

UNESCO

ONGELOOFLIJK. UNESCO is akkoord. Het gebied in Piemonte tussen Alba en Asti waar wij wonen is beschermd door UNESCO werelderfgoed. Dat juichen we toe, want dat betekent dat er zomaar niets bijgebouwd mag worden. Ook mag je niks aan je huis bouwen of veranderen aan de gevel. Het landschapsbeeld wordt zo bewaard. Enne, van dat beeld genieten wij elke dag!

UNESCO akkoord

Na 448 dagen, oftewel 64 weken dan wel 1,22 jaar, is op 13 maart 2024 ons renovatieproject van de 110 jaar oude wijnboerderij gepresenteerd aan de landschapscommissie UNESCO. Ik wist eigenlijk niet hoeveel tijd zo’n commissie neemt om een uitspraak te doen. Een doembeeld van twee maanden kwam me ter ore. Maar tot onze grote verrassing heeft de commissie dezelfde dag een besluit genomen: het ingediende plan is akkoord. We mogen door. Helaas nog niet met verbouwen, er is een volgende hobbel die genomen moet worden. Gelukkig zijn we gewend aan een heuvelachtige omgeving.

Impianti

De comune (de gemeente) moet nog haar oordeel vellen. Maar daarvoor moeten eerst de documenten op orde gebracht worden. Aan de ontwerpen moeten we een plan presenteren voor de verwarming, koeling en verduurzaming van onze voormalige wijnboerderij. Oftewel impianti. We hebben meermaals onze ideeën besproken met de engineer en geometra: hybride warmtepomp met hoogrendements cv op gas en zonne-energie, boiler van 500 – 600 liter met zonnecollectoren die het water verwarmen, 17 zonnepanelen, 6 split-airco’s en een stuk of wat radiatoren die vervangen moeten worden. Juist. Nu nog iemand die het begrijpt en het aantal benodigde kw’s uitrekent. Je zou verwachten dat de engineer dat doet. Maar nee. Eerst moeten een elektricien en een hydraulico (loodgieter) een advies uitbrengen. Daarna zet de engineer er een stempel op. Of niet. De geometra vroeg me trouwens waar ik al die technische wijsheid vandaan haalde…tsja.

Comune

Hoe lang dit proces gaat duren? Volgende week komen de technische heren voor hun zienswijze. Daarna moet het op papier gezet worden. Vervolgens inleveren bij de gemeente. De comune moet binnen 30 dagen reageren. Ondertussen vragen wij offertes aan bij bouwbedrijven. Hopelijk kan de aannemer binnen afzienbare tijd aan de slag. Maar ik denk dat we nog even geduld moeten hebben…..

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?