Wijn
Zeg Piemonte. Zeg wijn. Dit is het ware paradijs voor de wijnliefhebber. Piëmonte is de regio van Italië waar topwijnen vandaan komen. Een bezoek aan deze wijnregio zonder wijnproeverij is daarom bijna een zonde. Bijna een derde van Piemonte is beplant met wijnranken. In elke provincie vind je dan ook wijnboeren. De belangrijkste wijngebieden zijn Langhe-Roero en Monferrato. Ongeveer 75 % van de wijn is rood. Naast rode wijn wordt witte wijn, rosé, mousserende wijn en dessertwijn geproduceerd.
Druivenrassen
Rond de hoofdstad Alba worden de Barolo, Barbera d’Alba, Nebbiolo, Barbaresco en Dolcetto geproduceerd. In Monferrato vinden Asti Spumante, Moscato d’Asti, Barbera d’Asti en Barbera del Monferrato hun oorsprong. En in Roero logischerwijs de witte Roero Arneis. Er worden meer dan 200 druivenrassen geteeld. Je kunt je dus voorstellen dat er nog veel meer varianten zijn, zoals de Ruchè, Freisa en Brachetto. Wijnproducenten geven tot slot ook eigen namen aan hun wijn. Soms betreft het blends, maar ook omdat ze het gewoon leuk vinden. Een goed voorbeeld hiervan is de BunBun (bonbon) van wijnboer Aldo van SantaMaria of de Dla’ (voorbij) van Ca’ Richeta Enrico Orlando.
Kwaliteitswijnen
Hoe weet je nu of je een kwaliteitswijn te pakken hebt? Zeker als zo’n fles een fantasienaam heeft. In Italië hebben ze daarvoor wetgeving die vergelijkbaar is met de Franse Instituut National des Appellations d’Orgine. De kwalificering is gebaseerd op productiemethode en gebruikte druivenrassen en de ligging van het terroir (wijngaard). Kortgezegd: VTD is tafelwijn en hieraan zijn weinig eisen gesteld. IGT (Indicatizione Geografica Tipica) garandeert dat de wijn uit een bepaalde regio komt. DOC heeft strenge vereisten over de combinatie druiven en gebied. Tot slot is er de DOCG. Oftewel Denominazione di Orgine Controllate e Garantiti. Deze wijnen zijn de strengste controle doorgekomen. Hierbij ben je dus verzekerd van kwaliteitswijn. Wat overigens niks zegt over persoonlijke smaakvoorkeur.
Proeven
Hoe dan ook. Ga gewoon proeven. Bij een enoteca. Of boek een proeverij bij één van de vele wijnboeren. Dat is bovendien erg leuk. Of bestel een mooie fles bij de lunch of diner. Vaak staan er trouwens bij de restaurants wijnen op de kaart van plaatselijke wijnboeren. Dus een mooie gelegenheid om alvast voor te proeven. Salute!