Gastronomisch!

Loading Als favoriet toevoegen

Stad van de truffel en hazelnoot

Beleef Alba in de Piemonte

Alba is misschien wel één van de bekendste steden van de Piemonte. Bekender dan hoofdstad Alessandria. Dat heeft alles te maken met Fiera del Tartufo Bianco. De witte truffelbeurs die Alba voor goed op de kaart gezet heeft.

Unesco heeft culinaire stad uitgeroepen tot Creatieve stad voor Gastronomie. Ook hier zetelt het enige driesterren restaurant van de Piemonte: Ristorante Piazza Duomo van de bekende wijnfamilie Ceretto. Hier is koken tot kunst verheven.

Nutella

Naast de witte truffel is de stad eveneens bekend vanwege de hazelnoten. Het hoofdkantoor van Ferrero is er namelijk gevestigd. Wie heeft er als kind geen Nutella gegeten….of doet dat nog steeds? Grote kans dat je bij het ontbijt in de Piemonte een kuipje Nutella vindt. Aan het Piazza Duomo liggen Cattedrale di San Lorenzo en het gemeentehuis. Het plein heeft daarnaast een diversiteit aan restaurants, en wat winkeltjes.

Winkels

Via Vittorio Emanuele is de belangrijkste winkelstraat. Je vindt er fijne enoteca’s, een geweldig grote parfumerie en leuke kledingwinkeltjes. In deze straat kun je eveneens verse truffels en olijfolie kopen. Er zijn meerdere gastronomische zaakjes. Aan het eind loop je zo Piazza Savona ter nagedachtenis aan Michele Ferrero op. Daar kun je neerstrijken voor een hapje of drankje op één van de vele terrassen.

Zien

Duomo San Lorenzo op het Piazza Duomo.

Doen

Proeven, proeven, proeven!

Beleven

Truffels zoeken met een trifolao en zijn truffelhond

Historie

Turijn is de hoofdstad van Piemonte. Alba is dat van de Langhe. De stad telt ongeveer 30.000 inwoners. Het kenmerkt zich door een aantal torens die overgebleven zijn uit de middeleeuwen. De Duomo stamt waarschijnlijk uit de twaalfde eeuw maar is volledig herbouw rond 1500. Sowieso is Alba meermaals overvallen en geplunderd. Daardoor is er veel historie verloren gegaan. Nog wel bewaard is de Cathedrale San Domenica gebouwd in primitieve gotische stijl. Een ander historisch gebouw is het oudste hotel van de stad: Hotel Savona. Het is gebouwd in door Giacomo Morra, ook wel de koning van de truffels genoemd. Hij is de grondlegger van de tegenwoordige Fiera del Tartufo Bianco. Door een sterk staaltje marketing heeft hij daarmee Alba voor eeuwig beroemd gemaakt.

Gastronomie

Alba wordt geroemd om haar gastronomie. Je hebt er meerdere sterrenrestaurants: van één tot drie sterren. Daarnaast zijn er talrijke restaurants die het Michelin bordje hebben. In de Piemonte zetelen circa veertig sterrenrestaurants. Dat zegt iets over deze regio. Hier wordt verfijnd en op hoog niveau gekookt. Vergeet daarbij de wijnen niet. Zo heeft restaurant Bovio (La Morra) meer dan 1.000 topwijnen op de kaart staan. Overigens betaal je heel wat minder voor deze culinaire hoogstandjes dan in Nederland. Slow food is ontstaan in deze regio van Italië. Voor tafelen neem je de tijd. Uitgebreid genieten van verfijnde gerechten, mooie wijnen en goed gezelschap. Daarnaast slaat een Piëmontees liever een maaltijd over, dan voedsel van slechte kwaliteit nuttigen. Eten is meer dan vulling. Dit is de regio voor smulpapen en fijnproevers.

Truffels

Van september tot januari gedurende de schemering tot zonsondergang gaat de trifolao met truffelhond op zoek naar truffels. Op zoek naar de hoofdprijs. Het koninklijk goud. Dat is de zeldzame witte truffel.  De witte truffelbeurs van Alba is magisch evenement dat de stad op de kaart heeft gezet. Men kent Alba daardoor niet alleen van de truffel maar ook van de wijngaarden, de wijn, gastronomie, cultuur en industrie. De witte truffelbeurs is een explosie van smaak, geur, kunst en cultuur. Niet alleen kun je wijnen, truffels en andere gerechten ruiken, proeven en zien. Je geniet tevens van indrukwekkende modeshows, optredens en folklore. Je zintuigen gaan op avontuur! De truffelbeurs is ontstaan rond 1928 als tentoonstelling. Doordat het aansluitend plaatsvond aan het feestelijke oogstfestival zijn ze uiteindelijk samengevoegd.

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?