Zomervakantie: huizen kijken!

Tentje in de tuin? Wat vreemd.

“Alle zintuigen op scherp. Op naar het groene huis voor een bezichtiging. ”

Zomervakantie: huizen kijken!

“Hoe staat het Xan, heb je al een huis in Piemonte? Schiet eens op, want dan kan ik komen logeren in de zomervakantie.” Ja ja. Inmiddels ken ik Idealista uit mijn hoofd en is het wachten op nieuwe aanwas. Gelukkig ploppen er dagelijks huizen op in mijn e-mail. Tijdens onze zomervakantie zijn we op pad geweest met een leuke makelaar en hebben we weer huizen bezichtigd.

Mini-camping?

We starten met het ‘groene huis’. We rijden de dam op (Ik blijf tenslotte een Brabander) en het eerste wat we zien is een tentje in de tuin. Huh? Tentje? Dus Rolf roept gekscherend: “Oh, is hier een mini-camping?” De eigenaren komen uit de noordelijke regionen van Europa. Daar ligt meer sneeuw dan de zon schijnt. De heer des huizes kan de hitte niet handlen vanwege zijn ziekte. Ze slapen daarom buiten. Het huis moet zo snel mogelijk weg, ondanks dat ze er maar 5 maanden gewoond hebben. Beetje vreemd, toch?

Verzengende hitte

Het vintage huis is groot. Te groot voor 2 mensen. Ideaal voor een B&B. Er is ooit een vakantiehuisje gecreëerd, maar te klein en het ziet er sjofel uit. Het huis voldoet niet meer aan de tand des tijds. Maar verbouwd is er recentelijk niet. Van de hooizolder was geen sleutel aanwezig. Er staan amper meubels, voornamelijk oude spullen. Het is inderdaad bloedheet in huis. Maar alle luiken staan open. Geen airco. Zelfs geen waaiers. Enkel glas. Wordt er voldoende geventileerd?

Unesco-gebied

Dit deel van Piemonte is Unescogebied. Voor verbouwingen zijn vergunningen nodig. Bovendien mag circa 20% landbouwbestemming (hooizolder, schuren) woonbestemming worden zonder aanpassing bestemmingsplan. Dat laatste kan zomaar een jaar duren of langer. Als je al toestemming krijgt. Tot slot betaal je winstbelasting over de overwaarde als je het binnen 5 jaar verkoopt.

Elke zomervakantie

Wat is hier aan de hand? Is het de hitte? Dat is toch elke zomervakantie? Of toch wat anders? Helaas zijn de eigenaars niet bij de bezichtiging aanwezig, wat wel gebruikelijk hier is. Hopelijk heeft de makelaar het antwoord op onze vermoedens. Anders gaan we andere lijntjes uitgooien om te achterhalen wat er aan de hand is.

Speurneus

Qua klimaatbeheersing vergt dit huis in ieder geval aandacht. Verder? Mooie buitenzijde met stenen en stucco. Beschilderde plafonds in de woonkamer……soort van thuiskomen na ons vorige monument. Verder moet het behoorlijk verbouwd worden, maar dat schrikt ons niet af. De tuin is groot met uitzicht én eigen wijnranken. En er is een authentieke wijnkelder. Zou ik dan toch wijnboer worden? Een zwembad ontbreekt nog….kortom: genoeg om over na te denken. Samenvattend het groene huis is een serieuze kanshebber. Waarom duurt onze zoektocht wellicht wat lang? Hierom dus. Je moet alert en kritisch zijn. En bij dit huis voelen we ons Sherlock Holmes.

Mail Tante

Mijn Italiaanse tante brengt alles van de Piemonte samen.

Idee bespreken?

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?