Castelmagno

Koning Kaas

“De koning van de Piemontese kazen ”

Castelmagno

Een verrukkelijk kaasje als aperitief, nagerecht of gesmolten over gnocchi.

Castelmagno is de koning onder de kazen van Piemonte. De herkomst van dit half-harde kaasje gaat terug naar de dertiende eeuw. De kaasmakerijen mogen zich uitsluitend in de dorpen Castelmagno, Pradleves en Monterosso Grana bevinden. Alleen als de kaas uit deze bergdorpen in de Valle Gana in de provincie Cuneo gemaakt is, mag het Castelmagno heten. Om de herkomst en kwaliteit te garanderen, is de kaas D.O.P. (Denominazione di Origine Protetta) gecertificeerd. Eigenlijk vergelijkbaar met de beschermde herkomstgebieden DOC en DOCG bij wijn.

Bergkaas

De kazen worden gemaakt van melk en zout op een kaasboerderij of in een speciale kaasmakerij. De melk komt van de koeien die grazen op de bergrug van de Alpen in dit gebied. Bij een blauw label, prodotto di Montagna, grazen de koeien 1000 meter of hoger. Het groene label, di Alpeggio, staat voor alpenweide.

Maak tante blij

Vind je dit een gave website? Heb je leuke plekken ontdekt? Heeft Mijn Italiaanse tante geholpen bij het samenstellen van je vakantie? Spreek je waardering uit! Deel je ervaring door het schrijven van een Google Review. Daarmee help je anderen om tante online te vinden. Je maakt er mij in ieder geval ontzettend blij mee.

Schrijf een review

“Glooiende heuvels, heerlijk weer, zalig eten en topwijnen. ”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Castelmagno

De rijping vindt plaats in een gesimuleerd grotklimaat. Door de extreme luchtvochtigheid van 98% ontstaan er schimmels aan de buitenkant die smaak en aroma aan de kaas toevoegen. De geur in zo’n rijpingskamer komt als een orkaan je neus binnen. Desondanks went het snel.  De rijping duurt 6 tot 36 maanden. Wanneer het schimmelproces zich aan de binnenzijde voortzet, is de kaasmaker de koning te rijk. Daardoor stijgt de kaas in waarde. De enige manier om dit blauwaderig cadeau te ontdekken, is door de kaas open te snijden.

Castelmagno Experience

Gnocchi

De korst van de kaas eet je niet op. Althans, door kaaslustige Fransen daargelaten. Castelmagno eet je als aperitief of nagerecht met een stevig glas wijn. Jonge Castelmagno smaakt subtiel zout en wat mineralig. Wanneer hij langer gerijpt is, krijgt hij een scherpe en pikante smaak. Oude castelmagno heeft een ronde smaak en is meer in balans. De Italianen smullen van gnocchi met een saus van gesmolten Castelmagno. Ik vond het nogal heftig en zwaar op de maag liggen. Ik heb het dan ook bij één klein hapje gelaten.

Castelmagno Experience

Tijdens de Castelmagno Experience bezoek je een kleine kaasmakerij in Montersso Grana. Je krijgt een inkijkje in het productieproces en proeft van deze typische Piemontese kaas. Daarna rijd je over een schitterende bergpas naar Santuario Castelmagno. Een kerk bovenop de berg. Vervolgens lunch in een dorpsrestaurant. Voor de liefhebbers staat er Gnocchi op het menu. Tot slot maak je een wandeling door het ecomuseum: een openluchtmuseum in San Pietro.

Castelmagno Experience

Maak tante blij

Vind je dit een gave website? Heb je leuke plekken ontdekt? Heeft Mijn Italiaanse tante geholpen bij het samenstellen van je vakantie? Spreek je waardering uit! Deel je ervaring door het schrijven van een Google Review. Daarmee help je anderen om tante online te vinden. Je maakt er mij in ieder geval ontzettend blij mee.

Schrijf een review

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?

Translate