Castelmagno Experience

Say cheese

“De kneuterigheid maakt het bijzonder”

Castelmagno Experience

Say Cheese tegen dit leuke en leerzame uitje.

Castelmagno Experience is een beleving in het ‘ecomuseum Terra del Castelmagno’ in de Valle Grana in het westen van Piemonte in de provincie Cuneo. Deze dagtrip bestaat uit een combinatie van een bezoek aan een kaasmakerij, een rit over een indrukwekkende bergpas naar Santuario di Castelmagno en een wandeltocht in het openluchtmuseum van Frazione San Pietro in Monterosso Grana. Een Engelstalige gids neemt je mee en vertelt honderduit over deze bergvallei, de beroemde kaas en het eigen dialect dat ze spreken: Occitan.

Castelmagno Experience

Tante heeft uiteraard ook zelf deelgenomen aan de Castelmagno Experience. Wij waren de eerste Nederlanders die ze verwelkomd hebben. Het gehucht Monterosso Grana is een echt bergdorp. Alsof je op vakantie bent tijdens je vakantie. Want je komt in een totaal andere omgeving terecht. Het weer zat ons deze dag niet mee. Het regende op en af, maar desondanks was het meer dan vermakelijk. Misschien wel een beetje kneuterig, maar dat is juist wat het zo bijzonder maakt. Het ambachtelijke, kleinschalige en eenvoudige. De trotsheid van de twee gidsen over hun afkomst, het gebied en de sfeer spat van de verhalen af. Hoe een kleine vallei groots kan zijn.

Nog geen familie van tante? Maak een gratis account aan.

Ben je van plan om naar Piemonte in Italië te gaan? Kom bij de familie en maak gratis een eigen account op mijnitaliaansetant.nl. Bewaar al je favoriete plekken. Zo heb jij altijd en overal je reisplanner bij de hand. Geen lastminute gezoek en gepuzzel meer maar goed voorbereid op pad.

Account maken

Castelmagno

In het dorp Monterosso Grana bezoek je een kaasmakerij. Castelmagno is een beschermde naam en mag alleen in het gelijknamige dorp, Pradleves en Monterosso Grana gemaakt worden. Je krijgt een inkijkje in het ambachtelijke productieproces waarbij je ook de rijpingskamers bezoekt. Door de extreme luchtvochtigheid ontstaan schimmels die smaak en aroma aan de kaas toevoegen. Het bedrijfsbezoek sluit je af met een kleine verrassende kaasproeverij.

Reserveren Castelmagno Experience

Santuario di San Magno

Via een kronkelende bergpas rijdt je in de auto naar de top van de berg. Op de ruïnes van een oude Romeinse tempel is Santuario di San Magno gebouwd. Een kerk gewijd aan de bescherming van soldaten en boeren. Vroeger namen boeren hun vee mee naar de kerk om gezegend te worden. Een dagenlange uitputtende voettocht. Het kerkgebouw heeft meerdere kapellen en aan de achterzijde bevindt zich een intiem kerkhofje. De mist tijdens ons bezoek zorgde voor een mystieke sfeer. De kappellen zijn beschilderd met Bijbelse taferelen. Tevens vind je twee wanden met schilderijen gemaakt door burgers die een tweede kans in het leven hebben gekregen na een zwaar ongeval.

Lunch

Na deze indrukwekkende vertelling door de gids rijd je weer terug naar San Pietro voor een ontspannen lunch. Natuurlijk staat er Gnocchi met gesmolten Castelmagno op het menu. Het is zware kost, daarom heb ik zelf wat anders gegeten. Bij de experience is een tweegangen lunch, fles water inbegrepen. Andere drankjes komen voor eigen rekening. Na de lunch ga je op eigen gelegenheid verder in het ecomuseum. Je krijgt daarbij gezelschap van Gino de Babaciu. Il bastone di Gino (de stok van Gino) vertelt het verhaal over de historie van de voormalige economische hotspot.

Ecomuseum

Vroeger was Frazione San Pietro het economische centrum van de vallei. Door de technologische ontwikkeling werd het langzaam een slaapdorp. Een dorp waar de tijd stil staat. Letterlijk hebben ze de tijd stilgezet door het creëren van een openluchtmuseum met Babaciu. Poppen gemaakt van ijzer en stro die je terugbrengen in leven van 1950. In de tentoonstellingsruimte bekijk je foto’s en films over de Valle Grana. Kinderen kunnen hun eigen Babaciu maken. Tot slot kun je een berg beklimmen, een kerkje bezoeken en genieten van het uitzicht.

 

 

 

Kosten

De Castelmagno Experience kost € 57,50 per persoon. Dit is inclusief tweegangen lunch. Een Engelstalige gids geboren in deze regio vertelt vol trots over dit gebied, de historie en de mensen.

Aanvangstijd: 10.00 uur
Eindtijd: circa 15.30 uur
Minimaal 4 deelnemers

Houd rekening met een uurtje reistijd in je eigen auto tijdens de experience. Het kost namelijk 20 tot 30 minuten om de bergpas te nemen naar de Santuario.

Reserveren Castelmagno Experience

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?