Huizen screenen

Een frisse blik

“Ik zie, ik zie, ik zie wat jij niet ziet”

Huizen screenen

Plaatjes kijken tot op de detail.

Huizen screenen is goed naar plaatjes kijken wanneer je een huis wil kopen in Piemonte. Ook naar wat je niet ziet. In Italië zien de foto’s op de huizenaanbodsites er niet zo gelikt uit als in Nederland. Hap snap zijn foto’s gemaakt met een telefoon terwijl de afwas nog op de aanrecht staat, het bed onopgemaakt is en de schuur volgepropt staat met een verzameling van 50 jaar spullen. Kijk daar maar eens doorheen. Verder ontbreken er gerust gedeeltes van de woning of de tuin. Deze ruimtes zijn niet presentabel, in erbarmelijk staat of werken niet verkoopstimulerend. Ook worden buitenfoto’s gerust vanaf een bergtop genomen waardoor je uitzicht fantastisch lijkt. Totdat je beneden in de achtertuin staat. Dan zie je heel wat anders.

Huizen screenen

Tijdens het huizen screenen van woningen in Piemonte, kom je daarentegen ook professionele foto’s tegen waarbij je een goed beeld krijgt van de woning, tuin en eventueel bijbehorend land. Het adres bij een huis is vaak fake. Een huis kan namelijk bij meerdere makelaars te koop staan. Om te voorkomen dat je gaat shoppen of direct naar de eigenaar gaat, blijft het adres geheim. Soms tot kort voor de bezichtiging. Het kan ook zijn dat de eigenaars een business hebben, zoals een B&B of agriturismo en de verkoop in stilte laten verlopen. Even op Google Earth kijken naar de omgeving kun je dus wel vergeten. Desondanks kun je soms na goed speurwerk het adres achterhalen. Maar het adres kan er ook gewoon bij staan.  

Lijst met favorieten

Een huizenjacht begint bij het afstruinen van huizenwebsites en makelaarswebsites. Daaruit voort komt een lijst met favorieten. Deze lijst kan ik voor je bekijken. Aan de hand van jouw criteria kijk ik met een frisse blik. Daarbij kijk ik kritisch: de ligging, de status, de ruimte. Verder let ik op hetgeen je niet ziet. Ik ken de regio, dus wellicht kan ik ook nog wat roepen over de locatie. Waarom zou je mij dit laten doen? Het is een extra check. Naar Piemonte rijden of vliegen kost tijd en bovendien geld. Niet alleen reiskosten maar ook verblijfskosten en eventuele vakantiedagen. Daarnaast is huizen kijken in het begin leuk. Totdat je op een aantal plekken bent geweest, waarbij je direct weet bij aankomt: dit gaat ‘m niet worden. Soms word je hierdoor moedeloos. Door een neutrale screening wordt een long list een short list en scheelt teleurstelling van tegenvallende huizen. Ook kan ik je wakker schudden en realiteitszin geven. Wat is haalbaar voor jouw budget? Hoe realiseer je je droom?

Wat kun je verwachten?

Per huis bekijk ik de foto’s en lees de tekst. Ik screen de foto’s aan de hand van jouw eisen- en wensenlijstje. Zie ik opmerkelijke zaken op de foto’s dan geef ik dat aan met een markering op de foto. Daarnaast krijg je in staccato opmerkingen bij het huis. Wat valt mij op? Ik bekijk de foto’s zonder emotie. Mijn reactie is eerlijk en werkt soms ontnuchterend. Het kan betekenen dat je eisen- en wensenlijstje, budget of regio moet aanpassen. De zogenaamde concessies. Of dat ik adviseer een huis van je lijst te schrappen. Je bepaalt uiteraard zelf wat je met mijn advies doet. Begin je met een zoektocht, dan is het goed om verschillende huizen te bezichtigen zodat je ook zelf gevoel krijgt bij de regio, het prijsniveau en status van onderhoud. De kosten zijn 85 euro per uur of gedeelte daarvan.

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?