Genietpunt

Loading Als favoriet toevoegen

Santa Maria. Een stip op de kaart. Een stip bomvol genietpunten.

Beleef Santa Maria in de Piemonte

Santa Maria is een frazione van La Morra. Wij zouden het een stadsdeel noemen. Al is La Morra een dorp. Hoe dan ook. Santa Maria prachtig ligt tussen de wijngaarden.

Wij logeerden opnieuw bij Villa Crissante. In dezelfde straat, naast de boerderij van wijnboer Aldo staat een klein vervallen vakantieappartementencomplex. Een goede reden om wederom bij hem het erf op te lopen…en natuurlijk om zijn wijn te proeven. Wijnboer Aldo was destijds de reden dat ik Italiaans ben gaan leren. Dat communiceert namelijk een stuk makkelijker.

Santa Maria

Buiten aan de weg staat een uitstalling van de te verkopen wijn. Zodra je het erf oploopt, gaat vanzelf het raam open. Dit keer was het zijn zoon Walter die de deur openende. In alle jaren is er nog niets veranderd in de monumentale schuur. De antieke tafel met stoelen staan op dezelfde plek tussen de wijndozen. Inmiddels spreek ik enigszins Italiaans. Ik liet hem de foto van jaren geleden zien op mijn Instagram, van de uitstalling buiten. Vol trots keek hij ernaar. Vader Aldo werd erbij geroepen.

Barolo

De fles Barolo wordt vanouds opengetrokken. Prima wijn! Aldo pakt een andere fles met de fantasienaam BunBun. Daarvan ga je gelijk glimlachen. Nonna (oma) geeft op zondag aan de kinderen altijd bonbons. Het wekt gelijk een nostalgisch gevoel op. En deze wijn doet hetzelfde. Inderdaad een fijn glas van geperste Nebbiolodruiven. Omdat ik al een beetje Italiaans spreek, kunnen we wat meer vragen.

Zien

De berg op naar het liefelijke La Morra.

Doen

Optimaal genieten bij restaurant L'Osteria Vignaiolo.

Beleven

Kasteel Crinzane Cavour met enetoca en museum bewonderen.

Eeuwenoud

Sinds eind achttiende eeuw is de familie Viberti wijnmaker in Santa Maria. Rond 1850 worden de opa en oma van Aldo eigenaar van de boerderij en de wijngaarden daaromheen. De tafels en stoelen stammen nog uit die tijd. Bijna 300 jaar oud dus! Tegenwoordig runt zoon Walter het wijnbedrijf. Walter studeert voor geometrica (soort landmeter / bouwadviseur), maar heeft zijn hart eveneens verloren aan de wijnbouw. Hij woont niet in Santa Maria, maar is hier wel aan het werk op het land.

Gedichtenbundel

Dan komt de fratello (broer) van Aldo ter sprake: Pier Giorgio Viberti. Een docent aan de universiteit. Ter promotie van de regio heeft hij samen met Marco Romanelli en Giovanni Commare een gedichtenbundel geschreven. In het Piëmontese dialect met vertaling in het Italiaans. Samen hebben we in de dichtenbundel gelezen. En met alle geduld heeft bepaalde Aldo woorden met handen en voeten uitgelegd.  Zodat wij de essentie van de schoonheid van het Piëmontese woord zouden begrijpen.

Verwondering

Wat maakt voor mij Piemonte bijzonder? Dit soort ontmoetingen. Het langzame leven waar tijd is voor elkaar. Natuurlijk hebben we wijn gekocht. Zelfs ‘iets’ meer dan gepland. Dus we hadden geld te kort. Ach, kom morgen maar betalen. En wederom gingen we verwonderd naar huis……

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?