Een spinnenweb van straatjes

Loading Als favoriet toevoegen

Authentiek kasteeldorp

Beleef Serralunga d’Alba in de Piemonte

Serralunga d’Alba ligt midden in het beeldschone UNESCO-erfgoed-gebied in Piemonte. Het dorp heeft een radiaalachtige structuur waarbij de spin in dit web Castello di Serralunga d’Alba is. Je kuiert op je akkertje door dit mooie slaapdorpje met slechts 558 inwoners. Goed kijken, dan zie je veel moois. Van die typische Italiaanse stillevens: bankjes, gekleurde huizen met bloempotten en her en der een vervallen pand. Via opgaande wegen bereik je uiteindelijk het pronkjuweel. Namelijk het veertiende-eeuwse kasteel van de rijke bankiersfamilie Falletti.

Castello di Serralunga d’Alba

Architectonisch valt het kasteel op vanwege de vierkante met cilindrische toren en magistrale ophaalbrug. Het was een verdedigingsfort, maar gelijktijdig een pronkstuk van de familie. Het kasteel bevindt zich in midden de wijnstreek Langa (Langhe). Het uitzicht is daarom fenomenaal. Het kasteel had naast een militaire functie eveneens een controlerende functie op de wijnboeren in de regio. Het onderstreepte de macht van Falletti’s. Het kasteel is op gezette tijden te bezichtigen. Regelmatig organiseert het kasteel een Barolo-proeverij. Een geweldige belevenis. Met een glas prachtwijn in je hand, in een middeleeuwse setting genieten van een wonderschoon uitzicht. Wat wil een mens nog meer om geïnspireerd te raken?

Zien

Het uitzicht van een kunstenaarsbankje

Doen

Door de straatjes slenteren

Beleven

Vertragen om te ervaren

Slaapdorp

Wanneer je langzaam weer naar beneden afdaalt en aan de andere zijde het dorp inloopt, stuit je op de Chiesa San Sebastiano. Een redelijk nieuwe kerk uit 1888. Tegenover is een oorlogsmonument. En verder? Valt er eigenlijk niet zoveel te zien. De tijd staat hier stil. Wat je dan het beste kunt doen? Aan de voet van Serralunga d’Alba op een bankje neerstrijken. Een bankje gedecoreerd door kunstenaars. En gewoonweg genieten van het gekwetter van drukdoende krekels. De geur van lavendel opsnuiven. Je gedachten laten dwalen met zicht op de eeuwige wijnvelden. Ook een aanrader: lunchen bij Café Bar Hotel Restaurant Italia. De tand des tijds heeft hier eveneens toegeslagen. Vroeger is niet alles beter, maar in dit geval: een prima plek om een fijne fles wijn tussen de locals soldaat te maken.

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?