Truffels

Een gastronomisch wonder: de truffels. De delicatesse van Piemonte.

“Piemonte heeft twee koningen. De truffel én de Barolo. ”

Truffels

Koning

Truffels zijn het goud van Piemonte. Naast natuurlijk de wijn. Daarom is Piemonte een regio met twee koningen: de verrukkelijke Barolo en de magische witte truffel. Een truffel is een knolletje met het uiterlijk van een roosje bloemkool. Het is een paddenstoel die onder de grond groeit. De smaak is aards, champignonachtig. In de nacht gaat de trifulau met zijn truffelhond op jacht om op zoek te gaan naar dit gastronomisch wonder. Zodat voor alle andere goudzoekers de vindplek geheim blijft.

Knolletje

Wat zijn truffels? Een truffel is een ondergrondse paddenstoel. Hij heeft een dicht vertakt wortelstelsel van witachtige filamenten. De vrucht bestaat uit een vlezige massa dat bedekt wordt door een soort schors. Hij ziet eruit als een soort zwart, grijs tot wit bloemkoolroosje. Truffels groeien op de wortels van bepaalde bomen of wijnstokken in symbiose. Hij dankt zijn smaak, geur en kleur aan de sappen die hij opzuigt uit de boom waarop hij groeit. De smaak en aroma van de truffel uit de Langhe in Piemonte is ’s werelds beste. Ook wel Alba-truffel genoemd. Deze Alba-truffels hebben de meest uitgesproken parfum en kwaliteit. Dat heeft te maken met de samenstelling van de grond en de hoeveelheid water in de grond. Een truffeljager met truffelhond gaat in de maanden september tot  januari op pad voor dit herfstproduct.

Wil je meer weten?

Ben je enthousiast over Piemonte? Ben je nieuwsgierig naar iets?

Vraag het aan Tante

“Glooiende heuvels, heerlijk weer, zalig eten en topwijnen. ”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Truffelhond

De witte truffel is zeldzaam en kan duizenden euro’s per kilo opbrengen. Maar ook de zwarte truffel kostbaar. Dat is de reden waarom de truffeljager samen met zijn truffelhond in het donker op pad gaat. Niemand mag de plek weten waar de truffels gevonden worden. De truffeltocht is er daarom één van een goed geheugen en een duidelijke registratie van vindplekken voor het jaar daarop. Vroeger ging de trifulau met een varken op pad. Echter varkens zijn dol op truffels. Dus als de trifulau te laat bij het beest was, had hij het magische knolletje al verorberd. Truffelhonden zijn getraind. Met zijn snuit op de grond, rent en snuffelt hij door de bossen en struiken. Door met zijn poot over de grond te krabben of door te janken geeft hij de truffelhunter het signaal dat hij iets gevonden heeft. De plek markeert de truffeljager direct in zijn notitieboekje. De truffelhond is het meest waardevolle bezit van zijn baas. Het zijn geen zuivere rashonden, maar een mix van zogenaamde ‘hooiberghonden’.

Gastronomie

Een uitgesproken smaak en geur hebben truffels. Wat aards, ietswat champignonachtig met tonen van musk en jeneverbes. Zwarte truffel, Tuber melanosporum, is wat minder sterk dan de witte truffel, de Tuber magnatum. Vers smaken beide truffels op z’n best. Na een aantal dagen verliezen ze aan smaak. Als je ooit een truffel hebt geroken of gegeten, vergeet je het parfum nooit meer. Overigens als je geen champignons lust, wil niet zeggen dat je de truffelsmaak je niet bevalt. Altijd proeven dus. Truffel wordt voornamelijk rauw toegepast op gerechten. Vaak wordt over een gerecht heen geraspt met een truffelschaaf. In veel restaurants kun je over een pasta tegen suppletie truffel over het gerecht krijgen. Truffels zijn nog altijd een delicatesse. Het is dus prijzig. In Alba, maar ook in andere steden en dorpjes in de Piemonte zijn speciale truffel- dan wel delicatessenwinkels waar je verse truffel kunt kopen.

Fiera Internazionale Tartufo Bianco Alba

Witte truffels uit de Piëmonte worden geveild tijdens Fiera Internazionale Tartufo Bianca in Alba. Deze acht weken durende beurs heeft Alba tot internationale hoofdstad van ‘de koning van de paddenstoelen’ (Tuber magnatum Pico) gemaakt. In 2013 is een recordbedrag van 90.000 euro door een koper uit Hongkong betaald voor twee truffels met een gezamenlijk gewicht van 1 kg. De witte truffelbeurs vindt elk jaar plaats van half oktober tot begin december in Alba. Alba is in 2017 door Unesco officieel uitgeroepen tot Creatieve stad voor Gastronomie. Tijdens dit culinaire festijn zijn er kookshows, wijnproeverijen, en vinden er ‘smaakbruiloften’ plaats tijdens jumelages van wijn en spijs uit de regio Langhe, Monferrato en Roero. Ook is er ruimte voor kinderen in het Alba Truffle kids paviljoen.

Fiera del Tartufo

Wil je meer weten?

Ben je enthousiast over Piemonte? Ben je nieuwsgierig naar iets?

Vraag het aan Tante

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?