Truffeljacht

In het aardedonker truffels zoeken…ga je mee?

“De geur en smaak van truffels........let's go hunting”

Truffeljacht

Het lijkt mij fantastisch op truffeljacht. Voor dag en dauw uit de veren om met een truffeljager op pad te gaan. En dan moet je weten, dat ik geen ochtendmens ben. Althans, zolang de wekker na 7.30 uur gaat, vind ik het goed. Waarom op monsterlijke tijd opstaan?

De truffeljacht vindt plaats in het aardedonker. De missie van de tartufaio, zoals een truffeljager in het Italiaans heet, is geheim. Immers niemand anders mag weten waar het gouden goedje gevonden wordt. Want een gouden goedje is het. Vooral de witte truffel is kostbaar. Deze uiterst zeldzame knol is een prijswinnaar. Het tarief varieert per seizoen afhankelijk van de kwaliteit en schaarste. De prijs ligt tussen de € 250,00 en met uitschieters naar € 750,00 per 100 gram. Het truffelseizoen loopt van september tot ongeveer januari. In die tijd zijn de beste truffels te vinden. Je hebt dus de witte variant en daarnaast de goedkopere zwarte. Overigens is deze immer kostbaar. Ook in de zomer is het mogelijk om op truffeljacht te gaan. Echter de smaak van deze truffels is minder expliciet. Het epicentrum van de truffeljacht bevindt zich in de regio rond Alba. Hier worden de beste truffels gevonden.

Wil je meer weten?

Ben je enthousiast over Piemonte? Ben je nieuwsgierig naar iets?

Vraag het aan Tante

“Heerlijk weer, warmhartige mensen, verrukkelijk eten!”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Smaakvol knolletje

Wat is een truffel? De truffel is een soort aardknolletje, een soort paddenstoel. Het bolvormige knolletje groeit op de wortels van voornamelijk populieren en eikenbomen. Vochtige grond is goed voor de truffeloogst: sporen van de zwam verspreiden zich hierdoor. In tegenstelling tot een paddenstoel, groeit een truffel volledig ondergronds. De smaak en geur is aards en nogal uitgesproken. Wanneer je het ooit gegeten of geroken hebt, vergeet je dat nooit meer. Varkens en zwijnen zijn dol op truffels. Bovendien houden zij van wroeten. Daarom werden zij in het verleden gebruikt voor de truffeljacht. Echter liep je daarmee het risico dat ze de gevonden truffels verorberden voordat je ze opgeraapt had. Daarom werken truffelhunters tegenwoordig met speciaal afgerichte honden, met name van het ras Lagotto romagnolo.

Gaan we samen?

Waar kun je een truffeljacht boeken? Het staat hoog op mijn bucketlist om een truffeltocht te gaan doen. Helaas is dat er nog niet van gekomen. Zodra ik zelf de ervaring ondervonden heb, ga ik truffeltochten organiseren. Dus nog even wachten tot we samen kunnen. Hopelijk volgende seizoen….

Truffels eten en kopen

Wil je niet op truffeltocht, maar toch genieten van deze delicatesse? Veel restaurants serveren gerechten waarin truffel verwerkt is. Ook is het mogelijk om truffels te kopen bij delicatessenwinkels. Houd er rekening mee dat een truffel een dag of acht goed blijft.

Ik ga op zoek naar de beste truffeljager.

Tante Xandra
Italiaanse Tante

Wil je meer weten?

Ben je enthousiast over Piemonte? Ben je nieuwsgierig naar iets?

Vraag het aan Tante

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?