Truffeljacht

In het aardedonker truffels zoeken…ga je mee?

“De geur en smaak van truffels........let's go hunting”

Truffeljacht

Een truffeljacht is indrukwekkend. De liefde van de hond voor zijn of haar baasje maakt dat hij op zoek gaat naar het knolletje in het veld. De hond is uitermate goed afgericht en luistert als de beste.

De truffeljacht vindt plaats in het aardedonker. De missie van de tartufaio, zoals een truffeljager in het Italiaans heet, is geheim. Immers niemand anders mag weten waar het gouden goedje gevonden wordt. Want een gouden goedje is het. Vooral de witte truffel is kostbaar. Deze uiterst zeldzame knol is een prijswinnaar. Het tarief varieert per seizoen afhankelijk van de kwaliteit en schaarste. De prijs ligt tussen de € 250,00 en met uitschieters naar € 750,00 per 100 gram. Het witte truffelseizoen loopt van oktober tot ongeveer januari. In die tijd zijn de beste truffels te vinden. Je hebt dus de witte variant en daarnaast de goedkopere zwarte. Overigens is deze immer kostbaar. Ook in de zomer is het mogelijk om op truffeljacht te gaan. Echter de smaak van deze truffels is minder expliciet. Het epicentrum van de truffeljacht bevindt zich in de regio rond Alba. Hier worden de beste truffels gevonden.

Truffeljacht

Wij willen op truffeljacht, reserveer voor ons een plek.

Reserveren

“Glooiende heuvels, heerlijk weer, zalig eten en topwijnen. ”

Tante Xandra
Vakantie uitstippelen?

Smaakvol knolletje

Wat is een truffel? De truffel is een soort aardknolletje, een soort paddenstoel. Het bolvormige knolletje groeit op de wortels van voornamelijk populieren en eikenbomen. Vochtige grond is goed voor de truffeloogst: sporen van de zwam verspreiden zich hierdoor. In tegenstelling tot een paddenstoel, groeit een truffel volledig ondergronds. De smaak en geur is aards en nogal uitgesproken. Wanneer je het ooit gegeten of geroken hebt, vergeet je dat nooit meer. Varkens en zwijnen zijn dol op truffels. Bovendien houden zij van wroeten. Daarom werden zij in het verleden gebruikt voor de truffeljacht. Echter liep je daarmee het risico dat ze de gevonden truffels verorberden voordat je ze opgeraapt had. Daarom werken truffelhunters tegenwoordig met speciaal afgerichte honden, met name van het ras Lagotto romagnolo.

Truffels zoeken

Gaan we samen?

Het stond hoog op mijn bucketlist om op pad te gaan met een truffelhond. Nu tante in Piemonte woont, is het daar eindelijk van gekomen. Maar in alle eerlijkheid, het was meer een simulatie van een truffeljacht. Een toeristisch uitje. Desondanks was het leuk en leerzaam. Een demonstratie geeft een andere beleving dan een echte truffeljacht. Daarom kun je met tante op echte truffeljacht om truffel te zoeken.  WTante regelt het met plezier voor je. Vul de aanvraag truffeljacht in.

Truffels eten en kopen

Wil je niet op truffeltocht, maar toch genieten van deze delicatesse? Veel restaurants zoals Donna Selvatica serveren gerechten waarin truffel verwerkt is. Ook is het mogelijk om truffels te kopen bij delicatessenwinkels. Houd er rekening mee dat een truffel een dag of acht goed blijft.

Aanvraag truffeljacht

Kosten

Prijs per persoon jun, jul, aug (ma t/m za)
Inclusief zwarte truffelproeverij en glas wijn bij Giachino
Privétour twee personen € 175,00
Drie personen € 125,00
Vier personen € 105,00
Vijf t/m acht personen € 85,00

Prijs per persoon okt, nov, dec (ma t/m za)
Privétour twee personen € 155,00
Drie personen € 105,00
Vier personen € 85,00
Vijf t/m acht personen € 75,00

Optioneel truffeljacht okt, nov, dec 2024
Witte truffelproeverij (circa 20 gram) met wijnproeverij bij Wijnmaker Giachino in Costigliole d’Asti circa € 90,00 per persoon (inschatting de prijs wisselt per jaar).

De definitieve tijd van de truffeljacht volgt na overleg met Piero. Bij de bevestiging ontvang je een factuur voor de betaling. Gevonden truffels tijdens de truffeljacht zijn eigendom van de truffeljager.

Ga je mee met Piero, Emma en tante?

Tante Xandra
Italiaanse Tante

Truffeljacht

Wij willen op truffeljacht, reserveer voor ons een plek.

Reserveren

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?