Zona Traffico Limitado

Bestemmingsverkeer

“Vriendelijke mensen, heerlijk weer, goede wijn en uitstekend eten!”

Zona Traffico Limitado

Oei….een Zona Traffico Limitado. Het zorgt menigmaal voor een onaangename verrassing op de deurmat lang na de vakantie als je niet weet wat het is. Ongemerkt rijd je zo een ZTL-zone in.

Zona Traffico Limitado is een verkeersgebod dat het best te omschrijven is als ‘alleen toegestaan voor bestemmingsverkeer’. In historische dorpen en steden in Italië is het heel gebruikelijk dat je het oude stadscentrum niet met de auto mag binnenrijden. Zo beschermen ze hun erfgoed tegen verwoestende uitlaatgassen. Bovendien zijn straatjes vaak zo smal en kronkelig dat het sowieso een uitdaging is om de rit zonder kleerscheuren, lees deuken, af te komen.

Zona Traffico Limitado herkennen

Afijn, een Zona Traffico Limitado staat aangegeven op een bord voordat je de zone binnengaat. Wanneer je aan het zoeken bent naar een adres, zie je zo’n bord snel over het hoofd. Want heel groot zijn de bordjes niet. Hoe weet je nou of het een Zona Traffico Limitado (ZTL) is? Let op als je onder een oude stadspoort doorrijdt, je eeuwenoude stadsmuren doorkruist of het historische deel van een eeuwenoude stad binnenrijdt. Dan is het vaak een ZTL. Naast het gebodsbordje, zijn camera’s eveneens een duidelijk signaal. Parkeren buiten de stadsmuren is het meest handig. Maar soms moet je gewoonweg in de ZTL zijn omdat je hotel er gevestigd is. Saluzzo is een stad in Piemonte met zo’n bestemmingsverkeerzone.

Nog geen familie van tante? Maak een gratis account aan.

Ben je van plan om naar Piemonte in Italië te gaan? Kom bij de familie en maak gratis een eigen account op mijnitaliaansetant.nl. Bewaar al je favoriete plekken. Zo heb jij altijd en overal je reisplanner bij de hand. Geen lastminute gezoek en gepuzzel meer maar goed voorbereid op pad.

Account maken

Hoe werkt een ZLT?

Wat moet je doen als je binnen een Zone Traffico Limitado (ZTL) moet zijn? Hotels liggen dikwijls in de historische binnenstad. Je wil dan niet helemaal vanaf een parkeerplaats buiten het centrum met je koffers sjouwen. In de regel geven hotels van tevoren aan dat ze in een bestemmingsgebied zitten waar autoverkeer maar beperkt toegestaan is. Het ene hotel wil vooraf je kenteken weten, het andere hotel vraagt het bij inchecken. Zij registreren dat je bestemmingsverkeer bent. Ook kan het zijn dat je een kaartje op je dashboard moet leggen. Daarnaast is het menigmaal gelimiteerd hoe lang je je auto mag parkeren in de ZLT. Hoe dan ook, check goed of het geregeld is.

Boete

De Italiaanse overheid weet ons in Nederland inmiddels te traceren voor een gepeperde rekening als je ongeregistreerd de TLC binnenrijdt. Anders gezegd voor een boete. Dat geldt trouwens ook voor parkeerboetes. Lees ook de bordjes bij parkeerplaatsen goed. Pak eventueel Google Translate erbij als je twijfelt. Je zult niet de eerste zijn die zijn auto nietsvermoedend op een gratis parkeerplaats heeft gestald en bij terugkomst zijn auto terugvindt tussen de marktkramen. Je maakt dan kennis met het temperament van de Italiaan. Tot slot kan het jaren deuren dat zo’n boete voor ZLT of parkeerboete op je deurmat valt. Laat je dus niet achteraf verrassen.

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?