La Castiglia di Saluzzo
Het kan je niet ontgaan als je in Saluzzo aandoet. Op de top van de heuvel ligt het pronkjuweel van het eeuwenoude stadje: La Castiglia di Saluzzo.
La Castiglia di Saluzzo is in opdracht van markies Tommaso I rond 1270 – 1280 gebouwd. Bewust boven op de heuvel zodat de markies politieke en militaire controle had over de stad. Het fort heeft door de jaren heen diverse transformatie doorgemaakt. Elke markies heeft het gepersonaliseerd. Soms alleen om mee te doen aan het modebeeld. Zo is de toren met de versierde medaillons met het wapen van Saluzzo en een keizerlijke adelaar een verfraaiing passend in het beeld van de Renaissancestijl. De Franse bezetting van het markizaat in 1549 – 1588 en daaropvolgende annexatie door het hertogdom van Savoye heeft geleid tot de ondergang van La Castiglia. Later is het kasteel gebruikt als kazerne. In 1825 is gestart met herbouw en onderhoud. Veel versieringen zijn toen verloren gegaan. Het landhuis is vervolgens omgebouwd tot gevangenis. De erkers van La Castiglia fungeerde tot 1992 zodoende als penitentiaire inrichting.
Museo della Memoria Carceraria
Zonder de kennis van zijn bestaansgrond bezochten we La Castiglia. We werden daarom verrast door de aanwezigheid van de gevangenis in de catacomben. En het daarbij behorende museum: Museo della Memoria Carceraria. Je verwacht iets anders als je een kasteel bezichtigt, namelijk stijlkamers met kostbaarheden. Maar een gevangenis? Hoe dan ook, onze nieuwsgierigheid wint het altijd. Je rekent 8 euro per persoon contant af. Vervolgens kom je terecht in de wereld van gevangenen door de jaren heen. Je krijgt een goed beeld van de veranderende houding ten opzichte van strafvormen. Op een soms confronterende wijze krijg je inzicht in de ontwikkeling hiervan. En ja, vroeger tijden waren deze bruut: marteltuig, gevangeniskleding, arbeidsvormen, het gevangenisleven, het komt allemaal aan bod. Ook legt het museum de link met film, media en cultuur. Via het tentoonstellen van attributen en multimediatechnieken. Ook mensen die van betekenis zijn geweest voor de gevangenis (ambtenaar, crimineel, beroemdheden) worden in een eregalerij geroemd.
Als favoriet toevoegen