Charmant Saluzzo

Loading Als favoriet toevoegen

Waan je op in een kostuumdrama op een middeleeuwse filmset

Beleef Saluzzo in de Piemonte

Saluzzo is het geboortedorp van Italiaanse vriendin Sonia van Mijn Italiaanse tante. Zonder haar waren we daar nooit geweest. Het ligt namelijk in de uiterste westelijke uithoek van Piemonte. Niet een plek waar je zomaar op de bonnefooi naartoe rijdt. De reis naar Saluzzo an sich is al een belevenis omdat je een ander Piemonte ziet. Te weten een voornamelijk vlak landschap met veel landbouw en industrie. Tot enkele kilometers voor Saluzzo…de Alpen komen dan weer langzaam op je vizier. Als je dan toch onderweg bent, maak dan een tussenstop in prachtig Fossano. In eerste instantie lijkt Saluzzo niet anders dan andere Italiaanse dorpen, totdat je onder de middeleeuwse toegangspoort het historische centrum binnenrijdt. Alsof je weer in de riddertijd bent beland. Een wirwar aan minuscule straatjes met eeuwenoude gekleurde huizen met terracotta daken. Wat een beauty van oudheid. Werkelijk zoiets zag je nog nooit eerder….

Middeleeuws Saluzzo

Het oude, rijke Saluzzo ligt op een heuvel. Het pronkstuk is het statig kasteel en bijzonder zijn de dubbele stadsmuren. Het was tot 1548 de hoofdstad van het gelijknamige markizaat Saluzzo. Wij overnachtten in het vijftiende-eeuwse klooster San Giovanni Resort. Wat een fijne plek. Maar goed. Om daar te komen, was een uitdaging. Navigatie werkt alleen als er geen bouwwerkzaamheden of wegversperringen zijn. Zonder dat, blijf je rondjes rijden en kom je geen meter verder. Bovendien is het een Zone Traffico Limitato. Daarom het advies: parkeer je auto aan de voet wanneer je niet blijft logeren in het oude centrum. Nog een advies: trek makkelijke schoenen aan met reliëf in zolen. Gympen, bergschoenen, stevige boots….al het andere is een no-go. Waarom? De smalle straatjes van Saluzzo zijn geplaveid met oude kinderkopjes. Door de eeuwen heen zijn de steentjes afgesleten en daardoor superglad. Om de leuke steegjes te begaan of de trappen te bestijgen is grip nodig. ’s Avonds naar het restaurant op kekke pumps? Vergeet het.

Zien

De kneuterigheid

Doen

Achter de tralies zitten

Beleven

Saluzzo is een belevenis ansich. Loop en kijk.

Charmant

Saluzzo is een bezienswaardigheid op zich. Je vergaapt je aan de middeleeuwse huizen die in al hun scheefheid tegen elkaar aanleunen en elkaar gemoedelijk vasthouden. Vanwege een rijkelijke coronasubsidie van de overheid worden steeds meer huizen opgeknapt. Maar eerlijk gezegd, de afgebladderde verf, verroeste raamschermen en ontbrekende stuclagen op de gevels geven het stadje extra charme. Wat valt er zoal te zien? De zetel van de Dominicanen, Chiesa San Giovanni, was het belangrijkste religieuze gebouw van de stad tot de kathedraal gebouwd werd. Het hoofdaltaar is versierd met een vergulde houten tabernakel. In het koor bevindt zich de grafkapel van de Markiezen van Saluzzo. Deze sculptuur is een belangrijk monument voor de regio. Via de linker zijbeuk betreed je het klooster, het tegenwoordige hotel. De binnenplaats is indrukwekkend.

San Giovanni

In 1929 is op de gevel een imposante San Cristoforo geschilderd. Overigens zie je op veel panden sierlijke fresco’s prijken. Aan het Piazza San Nicola is La Confraternita della Misericordia o ‘Croce Nera’ gevestigd: de kerk van het Zwarte kruis of wel San Giovanni Battista Decollato, de broederschap van Barmhartigheid. De broeders wijdden zich aan de hulp aan gevangenen en ter dood veroordeelden. In de erkers van La Castiglia, het kasteel, bevond zich namelijk een brute gevangenis. De broederschap kreeg de naam ‘zwarte kruis’ omdat haar leden ter gelegenheid van bepaalde ceremonies en begrafenissen zwarte stoffen kielen droegen.

Cattedrale di Maria Vergine Assunta

De later gebouwde kathedraal, Cattedrale di Maria Vergine Assunta bevindt, zich aan de voet van heuvel, in het recentere gedeelte van Saluzzo. Deze kerk is speciaal gebouwd in 1491 voor de bisschop. Ambachtslieden waren tijdens ons kerkbezoek de fresco’s in kathedraal aan het restaureren. Een indrukwekkend tafereel. Opvallend zijn verder de gebouwen van Liberal Arts, Antico Palazzo Comunale en de 48 meter hoge stadstoren.

Musea

Aan de rand van het dorp ligt het kasteel van de Markies: La Castiglia di Saluzzo. In de catacomben van het kasteel bevond zich tot 1992 een gevangenis. De opvattingen over straf en keuzes in strafrechtelijk beleid zijn door de eeuwen heen veranderd. Deze transformatie zie je terug in Museo della Memoria Carceraria. Ook het gevangeniswezen in relatie tot kunst, film, literatuur en muziek zie je terug in dit rauwe museum. Het museum vertelt het verhaal van het gevangeniswezen, kortom in al haar facetten. Met hetzelfde kaartje kun je het naastgelegen museum met moderne kunst bezoeken. Op de hogere etages presenteert Museo della Civiltà Cavalleresca (museum van Ridderlijke Beschaving) een multimediatentoonstelling die, eerlijk gezegd, ons niet wist te bekoren.

Centro storico

Als je het oude stadscentrum via de imposante poort verlaat, kom je in een geheel andere sfeer terecht. Daarentegen niet minder mooi. Een groot plein met gekleurde gebouwen en fijne bankjes, bogen met daaronder winkels en straatjes met leuke restaurants en terrasjes. Samengevat, één dag is te kort om je te laten omarmen door het idyllische Saluzzo.

Bezienswaardigheden
La Castiglia ma, do, vrij, za 10 – 13 en 14 -18 uur, zo 10 – 13
en 14 -19 uur.

Casa Cavassa, Museo Civico di Saluzzo di, do, vr, za 10 – 13
en 14 – 18 en zo 10- 13 en 14 – 19 uur

Casa Pellico, geboortehuis schrijver en patriot Silvio Pellico,
2e en 4e zondag vd maand 14 – 19 uur

Villa Belvedere, ook bekend als Villa Radicati, van de gelijknamige adellijke familie uit de veertiende eeuw.

Meer dorpen en steden in Piemonte

Kom als vriend, ga weg als familie

Tante neemt je mee op reis naar Piemonte. Wil je ook haar post ontvangen?